lega dojenčka v spanju
POZDRAVLJENI. ME ZANIMA NEKAJ V ZVEZI Z LEGO DOJENČKA. PUNČKA JE STARA 3 TEDNE. KOT SEM ZASLEDILA V LITERATURI NAJ BI SE OTROKU NAMESTILO ZA NJEGOVO RITKO ENO PLENIČKO DA NE ZLEZE IZ BOČNEGA POLOŽAJA NAZAJ NA HRBET IN DA SE NE SME POLAGATI ČEZ CEL HRBET KER TAKO STIMULARAMO DA POTEGUJE GLAVICO NAZAJ. ZANIMA ME PA TO- NAŠA PUPA VELIKO KRAT SPI TAKO DA IMA GLAVICO POTISNJENO PRAV NAZAJ. JE TO KAJ NAROBE? ali j e mogoče krivo tudi to da imam malo vzdignjeno vzglavje ker veliko kolca?
HVALA
Spoštovana,
mnogi novorojenčki in “mladi” dojenčki ob legi na boku zategujejo glavico navzad, kar pogosto povezujemo z bolj odprto dihalno potjo v tej legi in lažjim dihanjem. Če jih podložimo v celotni dolžini hrbta (in ne le okrog medenice, seveda ob pogoju, da so skrčene tudi nogice), tako iztezanje še spodbudimo.
Pri večini gre le za prehodno “spalno razvado”, ki izveni po 2. mesecu. Nekaterim otrokom pa pride razvada v navado in nagibanje glavice navzad spodbudi še iztezanje nogic in povečano napetost v teh mišicah, čemur sledijo težave pi sedenju, plazenju, lahko celo hoji.
V primeru vaše hčerkice gre zanesljivo za razvado, ki bo minila in ne potrebuje (razen posveta o polaganju v pravilne položaje pri običajnem preventivnem pregledu) nobenega zdravljenja ali ukrepanja. Dvignjeno vzglavje in kolcanje sta samo hipotetično povezana s siljenjem v tako lego – preko širše dihalne poti. Zanesljivo pa nista vzrok.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni, dr. Cerarjeva.
Moje vprašanje bo mogoče za marsikoga čudno, mene pa le mori…
Pri našem 6-mesečniku se pri uspavanju, predvsem dnevnem pojavlja /po mojem vedenju/ “čudna” težava. Fantek namreč zelo krili z rokama, v bistvu sam sebe budi, se z glavico “premetuje” levo – desno. Tak vzorec se večinoma ne pojavlja zvečer /nimamo nikakršni težav pri uspavanju, po kopanju hitro zaspi/, tudi ko zaspi v vozičku med sprehodom, ne pramika rok in nog.
Kot novorojenčka, ki je sam sebe budil sem ga povijala v odejico, ker sem prebrala, da ene dojenčke zelo bega zunanji prostror, se radi tiščijo…(občutek iz maternice…). Zaradi tega bujenja med uspavanjem ga še vedno zavijam v odejico in potem hitro zaspi.
Pri pregledu, 6 mes., je pediater potrdil, da se naš malček dobro razvija. Čez dan je dobrovoljen, lepo je, tudi že GH, se odziva, nima nikakršnih “čudnih” gibov. Predmete na igralnem loku tudi že lepo prijema, nosi v usta, se kotali na trebuh, pa spet nazaj na hrbet…, ko ga pokličemo se obrne, “gruli”…
Glede na vaše dolgoletne izkušnje z otročki, je to, da se naš malček “budi” sam sebe pri uspavanju normalno ali naj me le skrbi, da je kaj narobe?
Hvala
Spoštovana,
očitno ima vaš fantek zelo aktivno “sanjalno” fazo spanja – tim. REM fazo (“rapid eye movement” – hitri gibi zrkel so le ena od značilnosti tega za razvoj zelo pomembnega spanca, drugi so klatenje z rokami in nogami, trzanje, šobljenje, smejanje, cmokanje…). V dojenčkovem obdobju je prehod med REM in tim. non-REM (= globokim) nočnim spancem zelo hiter in časovno neopredeljen, v nekaj urah se vzorca zamenjata večkrat. Kasneje postanejo obdobja daljša, sta le 1 ali 2 REM obdobji. Ob popoldanskem dremežu pa do faze globokega spanca morda sploh ne pride, le odsanja malo.
Torej je popoldanski živahen spanec vašega malčka nekaj povsem normalnega, celo srečni ste lahko, da večerno uspavanje ni težava…
Pozdrav,
Hvala za vaš hiter odgovor, kljub temu, da pediater ocenjuje njegov razvoj kot zelo dober, je bilo v meni še vedno nekaj strahu zaradi tega njegovega “miganja”…
Ja, saj sem res srečna glede večernega uspavanja, pa tudi ponoči ni težav…
Dr. Cerarjeva, želim vam lepe praznike in vse dobro, predvsem pa, da bi zmogli še v naprej delati dobro za tiste “pikice”, ki Vas potrebujejo prvenstveno, da sploh preživijo, pa tudi za nas, ki imamo manj pomembne težave, pa nas včasih tudi malo prestrašijo.
Srečno!
naša mala bo sedaj stara 3 mesece, do kdaj je priporočljivo da spi na boku? popoldne spi sicer na hrbtu, vendar me sedaj to zanima ker par dni opažam ko jo dam zvečer v posteljico, tudi ob obračanju ko jo previjam, močno sili z glavico nazaj. tako da ko leži je prav v loku. ko zaspi se nekako poravna. podloženo imam za ritko da se mi ne obrne, ampak imam občutek da če je podložena, da je hrbtenica še bolj ukrivljena nazaj. kako se lahko to siljenje z glavico nazaj omili? ali je boljše da jo tudi ponoči dajem spat na hrbet? NA BOKU SE MI ZDI PA BOLJ ” VARNO”
hvala
Spoštovana,
pri dojenčku po 2. mesecu starosti je vse težje zadrževati položaj, ki je všeč nam, saj si ga že “odrejajo” sami. Zato tudi podlaganje s plenico nima več velikega učinka. Pri trimesečniku sicer še vedno velja, da odsvetujemo spanje na trebuhu in priporočamo predvsem spanje na hrbtu, lahko tudi na boku. V slednjem položaju res mnogi dojenčki silijo z glavo navzad – kar večino “medicinsko izobraženih ljudi” moti, saj tak položaj povezujemo s povečano napetostjo mišic iztezalk. V resnici je pri večini dojenčkov tak način spanja le prehodna faza in ni povezana z nobenimi skrb zbujajočimi diagnozami.
Da boste bolj mirni, se ob naslednjem obisku v posvetovalnici dogovorite za obisk pri fizioterapevtki, ki vam bo natančno pokazala pravilno podlaganje (imam občutek, da podlaganje ritke, kot so vam ga pokazali – morda celo še v porodnišnici – ni več optimalno za 3-mesečnega dojenčka). Dotlej pa naj malčica spi bolj na hrbtu.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje za svojega 1 mesec starega sina. Ves čas ga dajemo spat na bok, podložimo ritko, pa se mu še uspe obrnit na hrbet. Pa to me niti ni skrbelo v preveliki meri, dokler ga nisem sedaj dva jutra dobila obrnjenega na trebuščku. Niti malo mi ni jasno, kako mu je to uspelo; po podoju sem ga odložila na bok v posteljico, jaz pa počivala v svoji postelji. Vem, da to niti priporočljiv položaj za spanje tako majhnega otroka. V tem položaju je proti jutru spal zelo mirno in dobre tri urce po podoju, kar ni v njegovi navadi, saj ima proti jutru vsak dan krče in spi zelo nemirno; prsta in dude ne mara, se polno doji, v teži je napredoval prvi mesec 1050g od najnižje teže v P; ob rojstvu je tehtal 4380g. Je tudi velik otrok, meri 59cm. To je moj tretji otrok in vse sem enako podlagala in pri prvih dveh se nekje do 6. meseca ni zgodilo, da bi mi spala na trebuhu. Kaj lahko naredim. Strah me je, da bi bilo kaj narobe, če bi prepogosto spal v tem položaju.
Hvala za odgovor
Draga buka,
vaš dojenček pač malo prehiteva in se že zgodaj “vrti” v posteljici. Morda mu je v pomoč prav to, da ga daste ležat na bok (in ga morda še podložite, kar je prav pripravna “odskočna deska” za preval na trebuh).
Še pred desetletjem smo svetovali, da dojenčki spijo na trebuhu – kar naj bi zmanjšalo trebušne krčke in ugodno vplivalo na njihov razvoj. Dokler se niso pojavili rezultati velike analize vzrokov nenadne nepričakovane smrti v zibki – kjer se je spanje novorojenčka na trebuhu izkazalo kot dejavnik tveganja (s sicer šibko pomembnostjo). In čez noč so se navodila spremenila – novorojenček naj spi na hrbtu ali boku, naj mu ne bo prevroče, v okolici ne smemo kaditi (pregretje in cigaretni dim pa sta bila pomembna dejavnika tveganja). In (v grozo ortodontov in zobozdravnikov) naj sesa dudo. Tudi spanje v postelji s starši je postalo bolj “in” (tako duda kot spanje z mamo sta aktivnosti, ki zmanjšata globino spanca).
A vsa ta opozorila so namenjena dojenčkom v 1. mesecu (zato podčrtane besede v predhodnem odstavku). Odraščajoči dojenčki so čisto druga zgodba… In nekateri radi spijo na trebuhu, vsem naporom zaskrbljenih mam navkljub 🙂
Srečno,
Spoštovani,
imam sinka, starega 3 mesece, ki prav tako zelo nemirno spi, krili z ročicami in obrača glavico levo in desno, zgoraj sem prebrala, da gre za burne sanje. Morda je povezano tudi s črvičenjem,saj se po burnem mahanju in brcanju tudi pokaka ali pa prdi. Sicer se dokaj mirno uspava, zbudi se 1x-2x na noč, ampak kakšni dve uri prej že začne krilati in se v bistvu s tem zbudi, če nisem ves čas na preži s popravljanjem dude in božanjem (od tega sedaj tudi mene matra mišica na vratu). Po posteljici se premika tudi 20cm navzgor, da se tolče v glavico v letvice. Štručkanje ne pomaga, ker se razvije, če pa ga pretesno povijem- se poti. Čez dan teh težav ni.
Otrok ima blizu 7kg, velik je 61cm. Lepo napreduje, kravice pase na komolčkih, glavico že lepo drži. Rojen je bil ob roku.
Zanima me, ali bi lahko težavo z nemirnim spancem rešili tako, da bi otročka položila spati na trebuh? Mahati ne bi mogel,pa še želodčku bi morda dobro delo. Ali pa je to pri njegovi starosti še nevarno? Sam se na trebušček še ne obrne.
Kakšna je optimalna temperatura za spanje?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Draga buble,
nekateri dojenčki imajo zelo nemiren spanec – in očitno vaš sodi v to skupino. Spanje na trebuhu težav večinoma ne olajša, ne bo pa nič narobe, če poskusite – tveganje za kakšne dihalne motnje je v njegovi starosti že zanemarljivo.
Predvsem pa zna pomagati “optimalna” temperatura za spanje, ki naj ne bi bila več kot 20-22 stopinj, raje kakšno stopinjo manj (nekateri dojenčki prav uživajo pri temperaturi spalnice 15 stopinj, pri 20 so že zelo nemirni). Pregretje med spanjem (še zlasti, če je postelja tako obložena, da zrak slabo kroži) naredi dojenčke najbolj nemirne, tudi trebušni krči postanejo bolj intenzivni.
Pozdrav,
Pozdravljeni, doma imava 9 dni staro dojenčico.
V porodnišnici so jo polagali spat večinoma na hrbet, občasno na bok – odvisno od sestre, predvidevam. Nihče v porodnišnici mi ni nič naročil glede položaja spanja, patronažna pa je rekla naj jo dava na bok, če ne podre kupčka. Ampak naša sploh ne zna podreti kupčka, tudi če poskušamo dalj časa… Poliva ne, tudi napenja je ne. Se ji pa veliko kolca.
Zanima me, ali je v primeru, da po hranjenju ne podre kupčka, nujno, da jo dajeva spat na bok, ali lahko kar na hrbet? Je lahko “nepodiranje” kupčka kakšno tveganje za spanje na hrbtu?
Hvala in lp.
Spoštovana,
v 1. mesecu odsvetujemo samo spanje na trebuhu (zaradi možne vzročne povezave z nepričakovano nenadno smrtjo dojenčka – “smrtjo v zibki”), tako spanje na hrbtu kot spanje na boku je priporočljivo.
Če vaša dojenčica ne “podira” kupčkov, je to pohvalno – verjetno tako umirjeno pije, da ne golta veliko zraka, ki bi ga bilo treba sprazniti iz želodčka z riganjem. Kolcanje je normalen fenomen – tako pri plodu v zadnjem tromesečju nosečnosti kot pri dojenčku v prvih tednih.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Imamo fantka starega sedem tednov, ki ga polno dojim. Ima precej močne krče skozi cel dan in tudi ponoči. Skoz se nekaj napenja, stoka, zvija,… Vse to zelo moti njegov spanec. Podnevi se zelo hitro zbudi (po parih minutah, ko ga odložim iz rok). Najbolj mu paše zibanje in nošenje v naročju. Ponoči pa je tudi vse slabše. Eno rundo spi 2-3 ure, potem pa se zbuja vsako uro ali še pogosteje.
Začela sem uporabljati štričkanje (povijem ga v flisasto odejico). S tem ga lepo umirim in uspavam (če ne zaspi na dojki – kar navadno ne, ker se zvija). Pri spanju pa štručkanje ni uspešno. Se še več zbuja. Je povsem nervozen dokler ga ne razvijem. Ali je možno, da mu je prevroče (pikic nima), ali mu ne paše, da ima rokice povite? Navadno jih potegne ven. Ga ne morem poviti tako zelo, da bi jih ne mogem izvleči.
Ali je varno, da ga povitega položim na trebušček. Kater položaj spanja priporočate pri štručkanju?
Zakaj se zbudi tako hitro, ko ga odložim iz rok?
Zelo bom vesela vašega mnenja in kakšnega nasveta, da bi naš fantek začel bolje spati. Ali imate kakšen nasvet za omilitev krčev? Mislim, da so glavni krivec, da se naš fantek skoz zbuja.
Hvala in lep pozdrav,
Saša
Draga Saša,
enake težave, ki jih opisujete, ima veliko mam dojenčkov. Seveda je čisto verjetno, da je fant v štručkanju siten in jokav, ker mu je vroče in se počuti utesnjenega (“stisnjenost” večini godi le v obdobju novorojenčka, kasneje pa ne – in je bolj vraža, kako srečni so dojenčki, ki so stinjeni v odejici ali premajhni posteljici). Torej ga dajte spat v njegovo posteljico neutesnjenega in ne preveč oblečenega – le “eno plast” več kot ste za spanje oblečeni vi. In poskrbite, da v spalnici ne bo pretoplo – zadostuje 18 – 20 stopinj C.
Seveda ga lahko mučijo tudi krčki, kjer pa se da narediti bolj malo. Lahko pazite na svojo prehrano in opustite tiste sestavine, za katere je znano, da lahko pricedejo do zvijanja – ne le dojenih otrok, ampak tudi njihovih mam. Sem sodijo stročnice, pomaranče, mandarine, pa tudi večje količine popitega mleka ali mlečnih izdelkov. Lahko poskusite tudi s farmacevtskimi pripravki, kot so probiotiki (Bio Gaia), SAB simpleks ali vetrovne kapljice in podobno.
Lahko pa se le hoče stiskati k mami in pogreša njen vonj, njeno kožo, glas, božanje, ki izgine, ko ga daste v posteljico. Tu pa ni druge rešitve kot širša postelja v spalnici…
Srečno,
Spoštovani!
Pišem vam, ker opisane prav take “težave” kot jo ima moj skoraj sedem mesečni sin, še nikjer nisem zasledila in sicer: že nekaj časa opazujem, kako sin zaspi v svoji posteljici. Sina dam spati budnega in ni problema s tem, da ne bi sam zaspal. Vendar, ko ga grem po nekaj minutah pogledati, ga dobim spečega, z glavo močno zakrivljeno nazaj in čisto v zgornjem desnem kotu posteljice. Glava je tako močno zakrivljena nazaj, da ima usta in nos pritisnjena na blazino, ki sem jo zvezala na posteljico. Ker se z nogami tako močno odriva navzgor, sem se bala, da bi si poškodoval glavo zato blazina, zdaj me pa skrbi, da bi se v takem položaju lahko zadušil.
Glava je tako močno zakrivljena, da se vratu, če ga pogledam od zadaj ne vidi. Že ves čas ga bočno dvigujem. Pediatrinja sama tudi ni zasledila, da bi bilo kaj narobe, je pa res, da ji tega še nisem omenila.
Prosila bi za vaše mnenje in nasvet, ker me res skrbi.
Že v naprej najlepša hvala za vaš odgovor,
lepe in mirne praznike želim,
lep pozdrav,
Luja
Draga Luja,
očitno vašemu sinu tak položaj med spanjem zelo ustreza – in če je sicer njegova motorika normalna, če je doseganje razvojnih mejnikov zadovoljivo, če ga ne tarejo kakšne dihalne težave, vas nima kaj zelo skrbeti. Zadušil se zanesljivo ne bo…
Pač pa bi težavico vseeno omenila pediatrinji, ki bo morda bolj pozorna na kaj, kar bi bilo povezano z njegovo želo po “usločenem” spanju – in vam pokazala trike, kako to “razvado” preprečiti. Predvsem s podlaganjem medenice in nogic, nikakor ne s podlaganjem glave.
Srečno,
Spoštovana dr. Cerarjeva,
naša dvojčka sta bila rojena v 32/0 tednu, danes sta stara 7 tednov (kor. 39 t gest.st.). Fantek je sicer precej živahen, tudi v spanju, stalno se premika in oglaša, tako da z možem veva, da diha, sedaj, ko smo vrnili apnoa blazinice 🙂 punčka pa je v spanju zelo mirna, ko enkrat zaspi, se skoraj ne premakne. Zadnjič je zaspala možu na rokah in ker se mu je zdelo, da je premirna, jo je poskušal zbuditi, vendar je rabil par trenutkov, da se je predramila. Nato se je isto noč sprožila še apnoa blazina, mala pa je izgledala normalno, oči je odprla takoj, ko sem se jo dotaknila, nič ni izgledalo, da bi bilo kaj narobe… nato se je par dni kasneje sprožila še enkrat.
Zanima me, ali je možno, da punčka le tako trdno spi, da se tudi premakne ne, ali bi morala biti pozorna še na kaj? Sicer je normalno odzivna, živahna, ob rojstvu ni imela težav z dihanjem in saturacijo, z razliko od bratca, ki je bil par dni na c-papu in je imel AA.
Blazinice smo danes že vrnili, ker nam je bilo rečeno, da so potrebe po njih trenutno povečane in je logično, da jih dobijo tisti, ki jih trenutno bolj potrebujejo, mi bomo konec koncev stari že dva meseca 🙂
Skrbi naju le ta mirnost naše malčice med spanjem… ali lahko kar pozabi dihati?
Hvala za odgovor in veliko požrtvovalnost, ki jo dajete na EINT in tem forumu!
Lep pozdrav, Barbara
Draga Barbara,
povsem normalno je, da spečega dojenčka (še zlasti bivšega nedonošenčka, ki je navajen hrupa in nezaželenih budnic z intenzivne) ne morete takoj predramiti.
Zakaj se je sprožil alarm blazinice, lahko le ugibam – še najbolj verjetno je, da je bila občutljivost plošče premajhna – predvsem zaradi debeline plasti med njo in otrokom. Zato plitvega dihanja (ki je nekaj običajnega v globokem spanju, ko se dojenček tudi ne premika) ni zaznala. Če je bila dojenčica rožnata, je torej zanesljivo šlo za lažni alarm – ki pa je škodljiv tudi zato, ker staršem dvigne raven adrenalina in jim vcepi občutek strahu pred pravimi dihalnimi premori.
Ko nedonošenčki, ki v porodnišnici niso bili zdravljeni zaradi pomembnejših apnoičnih atak (=dihalnih premorov) dosežejo zrelost (torej “korigirano starost 40 tednov”), je verjetnost dihalnih premorov skoraj nična. Skoraj zato, ker se ti lahko pojavijo v sklopu težje okužbe dihal, predvsem z respiratornim sincicijskim virusom. A so jim takrat pridruženi še drugi znaki, zlasti bledica, neješčnost in zamašen nosek.
Upam, da sem vaju z odgovorom malo pomirila – če pa je stiska in strah še vedno prisoten, si raje pridite blazinico sposodit še enkrat. Zaradi vajinih mirnih noči, ne zaradi otrok 🙂
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Tudi sama imam vprašanje glede lege dojenčka v spanju.
Imam 4 mesečnega sina, sedaj ima že približno 7 kg. Do 2,5 mesecev sem ga “uspešno” založila s pleničko oz. brisačko, da je ohranil lego na boku, potem pa je samodejno začel spati na hrbtu.
Predvsem zvečer pri hranjenju zaspi. Tudi, če hočem podreti kupčka je zvečer in ponoči to velikokrat neučinkovito, saj ni buden in kupčka noče podreti. Pri 3 mesecih je že kar nekaj časa lepo spal, tudi 6-7 ur v kosu, sedaj pa se ponoči zbuja na vsaki 2 uri. Ni lačen ampak ga zbudijo krči. Prav zaradi tega ga velikokrat hitreje zaspi na trebuhu, saj se v taki pozi precej hitro umiri. Čez dan mu pustim, da tako zaspi in ga hodim gledat na vsake toliko časa. Ker se ga bojim puščati na trebuhu ponoči, ko z možem spiva ga potem prestavim na bok, vendar se hitro zbudi.
Zanima me, če ga lahko tudi ponoči pustim spati na trebuhu. Brala sem namreč, da dojenčki v močnem spanju ne premaknejo glave, tudi če imajo nosek zakrit.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav