Ledvični kamni
Pozdravljeni!
Imam težavo, ki se imenuje ledvični kamen 🙁 Na UZ je bilo ugotovljeno, da je velik 0,5 cm in da je premajhen za razbijanje ter prevelik, da bi se spontano izločil oz. za to je zelo malo možnosti. Ker pa si zelo želim zanositi, in mi tile ledvični kamni delajo malo preglavic (napadi v nosečnosti), sem se oglasila pri osebni zdravnici. Svetovala mi je dieto – zelo veliko piti ter omejeno uživanje cvetače, mlečnih izdelkov. Naštela mi je kar nekaj stvari, ampak sem jih kar nekaj že pozabila 🙁
Prosim, če mi lahko kdo pove, katera hrana v večini povzroča ledvične kamne. Naj povem, da sestave ledvičnega kamna, še niso pregledali. No, pa saj tudi ne morejo, ko je pa še v meni 🙂 Vsakega predloga bom zelo vesela!
Zelo vesela bi bila pa tudi kakega odgovora o ledvičnih kamnih v nosečnost.
NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR! Lep pozdrav
pozdravljena
0,5 cm velik kamen se še vedno lahko sproži, ter posledično sam pride do mehurja. to se je meni že zgodilo.
kar se pa tiče prehrane. vprašanje kakšna je sestava kamna. če je kalcijev se izogibaj oksalatov in vitamina C. Torej: cvetače, korenja, blitve, rdeče pese, brokolija…( vse dobiš na internetu ).
mleka in mlečnih izdelkov ne smeš zmanjšati, ker če je kalcijev kamen in ti v krvi ne primankuje kalcija in vseeno se ti kalcij izloča skozi ledvice v preveliki količini.
če ga boš omejila, bo posledično primanjkoval tudi v krvi, kar pa ni dobro.
kamen te velikosti je že primeren za zunajtelesno drobljenje (ESWL). jaz ti svetujem sledeče.
čez dva meseca opravi ponovno UZ, da lahko primerjaš hitrost njegovega večanja. če je to prehitro, je potrebno ukrepati.
če je prehitro, si verjetno doma na obali :)).
Najprej najlepša hvala za odgovor!
Sama sem trenutno res zmanjšala vnos kalcij v telo na minimalno raven (baje naj bi bili ledvični kamni po večini kalcijevi), hkrati pa mi je zdravnica svetovala, naj na dan spijem malo Donata oz. vzamem eno šumečo tableto magnezija, saj naj bi le-ta “topil” kalcij.
Glede UZ je pa tako, da mi zdravnica ne da napotnice, saj je po njenem kamen treba kontrolirati zgolj enkrat letno 🙁
K sreči me je dr. Pušenjak malo potolažil, saj pravi, da napad ledvičnega kamna v nosečnosti, nima nobenega vpliva na plod.
Ali greš lahko brez napotnice, torej samoplačniško, na zunajtelesno drobljenje? In mogoče veste ceno?
LP
Aja, pa “k sreči” nisem doma na obali, ampak v središču Slovenije :)))
pozdrav.
:)) k sreči niste iz obale. tu imamo baje bolj kisel urin in trdo vodo, kar naj bi bil vzrok za številne tovrstne težave.
donat je gazirana pijača?? zaradi tega se je jaz izogibam. da bi Mg topil kalcijev kamen pa ne bi vedel. morda.
za UZ pa je tako. napotnice Vam ne da, ker morajo šparati. sicer pa UZ trebuha stane 50E.
sedaj je res, da je dovolj, če se enkrat letno preverja, samo jaz sem govoril iz moje lastne izkušnje, ker mi kamen raste s hitrostjo
1 cm/mesec. to je pa prehitro, da bi čakal. samo. dokler nisem preverjal, nisem vedel kako hitro to nastaja. pri Vas pa je morda drugače. upam vsaj.
samoplačniško greste lahko na drobljenje. svetujem DC Bled.
pokličite na 04 579 80 00, ter se pozanimajte. je pa cena odvisna od velikosti kamna ( tako so meni povedali ).
no, bolje da pokličete in ste sigurna. tam vas pa še urolog pogleda. Vi pokličite, povejte situacijo in Vam bodo že oni svetovali kako in kaj.
srečno in pozdrav.
Pozdravljeni,
Star sem 24 let, in sem pred tremi leti spontano izločil 0.5 cm velik kamen. Sedaj se mi kronično pojavljajo v obeh ledvicah, vendar vsi mirujejo, napadi pa so izjemno redki.Tudi sam jemljem vsak dan Magnezijeve tablete – ni res, da topijo Kalcij, ga pa nadomeščajo v urinu. In ker se oksalati in Mg za razliko od kombinacije kalcij-oksalat ne morejo vezati, jemanje Magnezija v kombinaciji z zadostno hidracijo bojda precej upočasni nastajanje novih kamnov (oziroma vsaj tako sem slišal iz večih tujih virov).
1cm/mesec je res izjemno hitra rast. Rast mojih kamnov se je v zadnjih letih po izvidih sodeč upočasnila, jih imam pa veliko manjših – v obeh ledvicah. Je kdo dejansko uspel izvedeti za vzrok nastajanja kamnov? Kajti meni prav noben zdravnik ni znal čisto nič povedati (le, da je to najbrž presnovna motnja, in da se ne da nič storiti, ter da naj pijem čimveč tekočine…)
Sem zaprosil zdravnico, da bi šel k endokrinologu, pa mi je rekla nekako v smislu, da je brezveze, ker mi ne bodo znali nič pomagati tam… ima prav, ali naj vseeno poskusim še s tem?
LP,
ko dobim vse izvide od endokrinologa, ti sporočim. če meni najdejo vzrok pomeni, da niso glih brezveze. sicer pa še drugo mnenje ne bi moglo škoditi.
pozdrav
Če imaš še težave se javi na e-mail [email protected]
Tudi sam sem jih imel, sedem krat razbijal na Bledu, sedaj pa zdravim po posebnem postopku.
Če te zanima se javi.
LP
Kako je če se kamen ne da razbiti, ali to pomeni operacijo.
mz1234
kako se ga ne da razbiti? je pretrd? prevelik? na takšnem mestu, da se ga ne upajo drobiti, ker bi povzročil več škode?
v skrajnem primeru je potrebna operacija. pri meni je bilo žal tako.
posredovali ste premalo informacij.
srečno
Zdravo
Pa se je kamenje pojavilo še pri meni. Pred enim tednom me malo zapeklo pri uriniranju, potem so se takoj pojavile močen bolečine na desni strani trebuha. Na dežurni so mi dali analgetik, pa tudi bolečine so kmalu popustile. Na Rtg naslednji dan je bila vidna kalcinacija 10x3mm. Z športom se sdaj lahko ukvarjam brez omejitev. Dobil sem napotnico na ESWL, torej razbijanje.
Danes je UZ pokazal 8,4 mm veliko ehogeno formacijo v spodnji tretjini ledvice – Leve – bolela me je desna stran?.
Imam pa nekaj vprašanj :
Pijem kar veliko (sedaj 2-3 litre dnevno), tudi pivo je menda priporočljivo))). Kakšni čaji oz. napirki so priporočljivi?
Zanima me, koliko časa traja to razbijanje kamnov in kdaj lahko se potem normalno začneš ukvarjati z športom?
Je potrebno s seboj nositi kakšne analgetike, če se napad ponovi?
Spoštovani g. JanezN
1. možno da je bil kamen tudi v desni ledvici, zaradi česar Vas je bolela. Leva Vas ni, v kolikor Vam kamen ni pozročal nikakršnega zastoja, saj ledvica je neoživčen organ.
2. pomembno je da pijete precejšnje količine “vode”, oziroma raznih čajev (ursi, kijasti lisičjak, breza,…). izogibajte se gaziranih pijač, alkohkola,…pijte toliko, da boste izločili najmanj 2 litra urina.
3. razbijanje kamnov traja različno dolgo v kolikor mislite na čas, ko je potrebeno ostati na zdravljenju. to je odvisno od veličine kamna, trdote, itd. .. maksimalno število udarcev na ESWL posegu je 3000. če je kamen v ledvici ga lahko drobijo vsak drugi dan.
ko sem sam nazadnje bil v DC na Bledu, sem še isti dan tekel okoli jezera. več gibanja, večje so možnosti za hitrejše izločanje drobcev. sam sem s kamni maratonec, ultramaratonec,…
4. ob daljših športnih aktivnostih imam vedno s seboj analgetike, ker nikoli ne vem kaj se lahko zgodi in ali bo možna takojšnja zdravniška pomoč.
veliko sreče Vam želim
Pozdravljeni!!
Tudi jaz sem se znasla v podobnih tezavah. Pred 4 dnevi sem imela izrazite bolecine v desnem spodnjem delu trebuha, zacele so se z ledvenimi in nato trebusnimi. Na urgenci na podlagi krvi in rentgena niso nicesar ugotovili, predpisali spasmex. Po 3 dneh se je bolecina zopet ponovila. Ponovno vzeli kri in me napotili kirurgu. Opravili take in drugacne nacine za zaprtost :S vendar nic ni bilo bolje, nato pregldeali urin in posumili na kamne. U igri pa je tubi bil slepic vendar zaradi izvidov so ga izlocili iz igre.
Nimam vrocine, ne bruham, apetit imam, uriniram brez bolecin, na vecjo potrebo skorajde ne grem.
In ce potegnem crto. ugotovili niso nic dolocenega, ne vem kako naj sama okrepam. Zaprosla sem za ultrazvok, sprva ga niso hoteli dati, vendat moje jamranje jih je prepricalo da me dajo v ponedeljek. Upam da nc resnga.
In zj moje vprasanje: Ce je kamen:
1) za kamne je” znacilno” da te pece ko uruniras??
2) se to pogosto pojavlja in nikoli ne ne neha??
3) kljub bolecini je dobr telovaditi??
Vnaprej se zahvaljujem za bilokaksno pomoc!!
saj glede na datum je verjetno že mimo.
peče verjetno zaradi vnetja, ki se je pojavilo verjetno zaradi kamna.
kamen samo boli (vsaj mene je)
kamni se ponavljajo. kako pogosto pa je to odvisno od posameznika.
jaz bolj kot telovadim, bolje je. odkar imam težave z ledvicami in kamni sem postal maratonec, ultramaratonec, gorski tekač,…
sedaj poizkušam z bosonogim tekom in kamni kar letijo iz mene. sem eksperimentiral ali je to zaradi teka, ali ne in prišel do ugotovitve, da je tek k temu pripomogel.
Pozdravljeni!
Moja sestra je imela tudi ledvični kamen na eni ledvici. Bila je petkrat na drobljenju na Bledu. Petič je ledvica počila in komaj je preživela.
Pri njej je bilo tako, da je kamen hitro rasel, imela je grozne napade. V bolnici so izgubili delce kamna in sploh niso vedeli iz katere snovi je in so šli na svojo roko drobit. Groza. Ledvica je med posegom počila, kamen je bil robat, tako da je bila ledvica čisto razrezana. Ko so po laserski operaciji ugotovili da je počila so jo iz Bleda peljali v Celje, namesto kam bližje. Med prevozom bi se ji lahko zamašil kanal in bi bila mrtva. Groza. Nato so se pa opravičevali, nevem kako lahko drobijo na lastno pest, zgubijo delce niti ne vejo iz kakšne snovi je kamen. Groza no. Sedaj pa ima na drugi ledvici cisto. Ima strogo dieto. Upam da bo vse vredu.
Forum je zaprt za komentiranje.