LEDVIČNI KAMNI IN VNETJA
Spoštovani!
Kratkoročno je potrebno pozdraviti vnetje in počakati – če pravite, da ste bili relativno pred kratkim odpuščeni in še niste dobili odpustnice, potem ste vsekakor še po kontrolo urologa, ki vas je operiral – če je problem boste pač šli nazaj k njemu, da se z urinokulturo preveri, ali je Sanford še pozitiven in ustrezno zdravi.
Ko se bo stanje stabiliziralo, pa bo verjetno prišla v poštev preiskava, ki bo ocenila, koliko deluje ta ledvica – če deluje več kot 10-15% se jo splača ohranjati. Morda se bodo v tem primeru odločili za ponovno operacijo – z enim pristopom (luknjo) pri perkutani nefrolitotomiji ni nikoli mogoče doseči vseh delov ledvice.
Predvsem bo pa glede na vašo mladost potrebno ukrepati, da kamni ne bodo ponovno rasli. Če uničijo eno ledvico, še ni tako hudo – z drugo se da normalno živeti, ampak če pravite, da ste imeli kamne tudi v drugi, potem je stvar zelo resna. Smiselno bi bilo opraviti meritve, ki bi opredelile, ali je mogoče vzrok nastajanja kamno zdraviti. Ker so kamne že odstranjevali, je bila gotovo že opravljena analiza kamna in se ve, iz česa vaši kamni so. Gleda na to bo se treba odločiti za prehrambene ukrepe in morda tudi zdravila, da kamni ne bi rasli ponovno. Ampak tu ne morem reči nič kar tako počez – potrebno je vedeti iz česa natančno so vaši kamni, šele potem naprej…
Pišete, da “pijete ursi čaj, gornikove liste, brusnični čaj, koprive, petršilj, preslico ), jem črno redkev, beluše, kurje mlinčke” ?! Skoraj sem napisal kaj zelo nevljudnega. Ne razumem. Če je res, kar pišete, potem imate resno težavo z zdravjem – zakaj bi se potem igrali s tem? Na primer: brusnice so zelo koristne pri zmanjševanju tveganja za ponavljajoče se uroinfekte. Imajo pa veliko oksalata. Če je problem nastajanje ledvičnih kamnov, potem se boste najbrž brusnic izgibali (to velja za večino vrst kamno, ne pa za vse – pri vsakem bolniku s kamni, ki se mu ponavljajo, naj bi en drobec analizirali in ugotovili, za katero vrsto kamnov gre in potem ukrepali). Pa brusnice so od tega, kar ste navedli, še najbolj mila stvar. Pišete, da so problem kamni, nastajanje kamnov v sečilih, pa da uživate “liste”, “črno redkev”, “kurje mlinčke” ?!?!?!?!? Eno so stvari, ki naj bi pospeševale izločanje urina, če gre morda za en mali čisto mali drobec. Drugo pa je, če imate kamen – potem boste poskusili omejiti hrano, ki ima dosti oksalata in urata. Torej NE drobovine, NE debelolistne zelenjave!
Pač pa dosti vode, navadne vode – toliko, da boste polulali vsak dan 2 litra urina ali več. Če res lulate v lonček – potem si pač 1-2 dni zapisujte, natančno koliko ste polulali. V 24 urah mora biti več kot 2 litra. Če je zjutraj urin, kot pišete “gost”, boste pač zvečer spili pol litra navadne vode pred spanjem ali pa še več, tako da bo urin tudi zjutraj redkejši. Če hočete popiti dovolj tekočine pri resnih težavah s kamni, ne morete piti samo takrat, ko ste žejni. Pač nastaviti si uro in vsako uro čez dan popite dodatno 2dl vode. Res bo treba zato pogosto na vodo, ampak če so problem kamni, je pač to treba reševati.
Hrane na mizi nikoli ne dosolite – zmanjšajte uporabo soli. Količina mesa naj ne bo prevelika.
Kaj pa koristi? Črn kruh, otrobi DA. Pomaranče, mandarine, limone in sok le-teh – DA. Predvsem pa toliko vode, po izločite več kot 2 litra urina na dan, vsak dan.
Ter seveda laboratorijske preiskave krvi in urina v odvisnosti od tega, za katero vrsto (kalcijevi, fosfatini, uratni…) kamnov pri vas gre.
Glede zaprtja – otrobi, črn kruh, voda in sadni sok bodo vsekakor koristili tudi pri tej težavi.
Pišete “Kaj naj naredim?” – ste v procesu zdravljenja – če je problem – obiščite vašega urolga in problem dokler ne bo zdravljenje vsaj do neke mere zaključeno – rešujte sproti in tam – vsaj dokler se vnetje ne pomiri. Kasneje pa bo seveda potrebno razčistiti vzrok za nastajanej kamnov – najprej pa morate vedeti, katere vrste kamne imate. Če so npr. kalcijevi, ali je parathormon v krvi normalen?
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Najlepša hvala za vaš čas in odgovor!
V bolnici sem dala kamne že 3 krat na test, vendar žal so napisali, da ne najdejo strukture kamnov ( ne vedo iz česa so in ne zakaj se delajo ). Moji zdravniki mi niso povedali česa se naj izogibam in kaj naj uživam ( razen ursi čaj! in skakanje ).To kar vse pijem in jem so stvari iz starih knjig.
Funkcijo ledvic so mi pred operacijo izmerili na inštitutu ( obe 50% ).
V 24 urah povprečno spijem 2.5 do 3 l tekočine – vsak dan.
Mene najbolj skrbi kri v urinu ( koliko časa to lahko traja? Ali naj grem zato nazaj k urologu? )
Kaj mislite o strogem postu? Da se telo samo prečisti ( pila bi vodo in zeliščne čaje in limone ).
Hvala lepa, Nina
Spoštovani!
Na “zmeren” post s pitjem tekočin načeloma gledam s simpatijo in občudovanjem tistih, ki kaj takega zmorejo. Absolutno pa ga odsvetujem v času okravanja po operaciji!!! Če vas prav razumem, so opravili perkutano nefrolitotomijo pri vas – to je zahtevna in velika dolgotrajna operacija!!! Po operaciji organizem potrebuje optimalno prehrano da se rane znotraj zacelijo!!! Celjenje znotraj po operaciji traja 6 mesecev in več. V tem času se ne izgrati s svojim telesom.
Post spremeni procese “kemične tovarne v telesu”. To lahko povzroči povečan rizik za nastanek nekaterih kamnov, podobno kot ketogena dieta pri zdravljenju refraktorne epilepsije. Se pravi da bi bilo pri bolniku s kamni treba najprej ugotoviti, kateri so vzroki za nastajanje kamnov (kalcij v urinu, urati, parathormno – kaj?) in potem je mogoče odgovoriti na to vprašanje.
Pišete, da naj bi vam kamne že “trikrat” neuspešno določali?! Kateri laboratorij pa je to bil, katera bolnišnica? Bolniki s kamni imajo načeloma doma kakšne koščke svojih kamnov, ki jih izločijo. Predlagam da tak košček pošljete na analizo v drug laboratorij (če ste bili v Mb, pošljite v Lj in obratno), če oba ne povesta nič, povprašajte v DC Bled, kjer vam uredijo, da vzorce urina in kamna pošljete v Italijo (seveda samoplačniško), najverjetneje bi analizo sečnega kamna omogočili tudi v Adria Lab-u v Ljubljani (poslali bi ga v svojo nemško centralo) – seveda tudi samoplačniško.
Nekaj o sestavi kamnov pove tudi CT z dvojnimi energijami po nizkodozažnem protokolu za analizo kamnov. Kolikor vem tega rutinsko v Slo opravljajo le v Murski Soboti.
Mlada ženska z otroki ki je imela operacijo zaradi kamnov vsekakor mora imeti opravljeno analizo kamna, da se ve, kateri kamni so.Tudi če potem ne bomo mogli kaj dosti pomagati, to je vsekakor smiselno vedeti. Najverjetneje vaš urolog ima ta podatek. Če ga pa nima, ga je vsekakor smiselno pridobiti.
Glede krvi v urinu – to ni nič slabega če gre še za stanje po operaciji. Vseakor pa je potreben kontrolni ultrazvok – če kri odteka ni nič narobe, narobe je, če se kje ustavi.
In naj ponovim še enkrat – povsem irelevantno, nepomembno je navajati, koliko popijete. To ne pove nič. Če želite kaj res narediti zase, potem pač svinčnik, kos papirja in lonček s seboj in 2 dni vsakič ko greste na stranišče lulajte v lonček in izmerite in zapišite, koliko polulate. Bistveno je, koliko polulate, ne koliko popijete.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
sedaj sem končno dobila sestavo mojih kamnov: kalcijev karbonat ( 0,39) in magnezijev amonijev sulfat ( 0,61). Izmerila sem tudi polulano količino: 1 dan 3,49l drug dan pa 3,03l.
Sedaj so ugotovili še kamne v zg. polu te ledvice-prej so spregledali; v sp. polu pa je še ostanek koralnega kamna – 2cm( desna je še kar čista ).
Obe ledvici pa k sreči pravočasno izločata( pregled s kontrastom )
Urin so mi poslali tudi sanford.
Izvid urina 17,2,2012:
U-kval. anal.urina: moten ( O ), U-glukoza in U-bilirubin in U-metilketoni-aceton: 0 poE (0), U-relativna gostota: 1,020; u-kri:3(0), U-ph: 7,01 (4,4-8); U-proteini:1 po E(0); U-urobilinogen: O po E ( 0-10); u-nitriti: 0 poE (0); u-levkociti: 4.
Sediment: št.L in pos.E.
Terapija: Nolicin
Sedaj sem naslednji teden naročena še na drobljenje zg. dela.
Nedkdo mi je povedal za neko tekočino, ki naj bi raztapljala te kamne ( podobna je cedeviti ).Kaj menite o tem?
Naj samo spomnim, da sem imela perkutano nefrolitotomijo nov 2011.
Prosim za odgovor, veliko mi pomagate, ker enostavno v KC ni posluha za vse.
Hvala lepa, Nina
Spoštovani!
Čestitam vam če res uspete polulati vsak dan 3 litre – v vaši situaciji je to dobro, morda ni treba ravno 3 litre, 2 litra pa da – to je potrebno vsak dan – tudi čez nekaj mesecev, ko bodo morda težave malo manj aktualne – saj so kamni, ki jih imate, visokorizični za ponavljanje.
Glede tekočine, ki naj bi jih topila – ta sicer res obstaja, vendar to ni tekočina, ki bi jo zaužili – popili – Renacidin se aplicira zgolj v izjemnih primerih direktno na kamne, pri čemer sta nastavljeni dve (!) nefrostomi in bolnik leži med zdravljenjem v bolnišnici več kot teden dni. V praksi tega večina sveta na uporablja.
Tekočina, na katero verjetno mislite (Eisenbergova raztopina, Uralyt U, citratna raztopina) pa je v vašem primeru povsem neprimerna, saj učinkuje ravno obratno od tega, kar bi bilo smiselno za vas. Vaš urin je namreč že nevtralen oziroma bazičen, potrebno pa bi ga bilo zakisati! Pri uratnih kamnih je ravno obratno, vi pa poročate, da gre pri vas za vnetne, struvitne kamne (magnezijev amonijev sulfat)! Kdor ima uratne kamne, tisti ima srečo in se to da rešiti, vaši kamni pa so mnogo hujši in resnejši, žal se jih ne da rešiti na ta način.
Torej v vašem primeru bi bil primeren metionin (v Avstriji se na recept dobijo Methionin Gry tbl), zraven bi bila smiselna, če bi res jemali te tablete, še folna kislina. V primeru vnetnih kamnov je potrebno pH urina zakisati – doseči, da pH urina – sedaj ste zapisali, da je bil 7.01 – znižati pod 6.3. Od drugih ukrepov razen dovolj tekočine (nad 2 l vsak dan) pride v poštev še dolgotrajno antibiotično zdravljenje in seveda popolna odstranitev kamnov.
Vsekakor vztrajajte da vam kamne v celoti odstranijo. Sami lahko nabavite testne listke za pH urina in poskrbite, da ne bo samo količina urina vsak dan več kot 2 litra, ampak da bo urin kisel (če ne bo šlo s hrano, potem z vitaminom C – do največ 1000 mg/dan, če s tem ne bi šlo pa z metionin tabletami). Pozor – pomaranče, mandarine… imajo kalijev citrat – ta je načeloma priporočen pri večini kamnov – v vašem primeru pa bi urin – čeprav so kisle – povzročile ravno obratno – urin bi naalkalile. Torej kupite testne listke in poskrbite, da bo urina dovolj in bo kisel (pH pod 6.3).
Lepo pozdravljeni!