Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija ledvični kamni , DRUGAČE, stalna bolečina nujno

ledvični kamni , DRUGAČE, stalna bolečina nujno

Pozdravljeni,

Relativno mlada, že pri 25 letih sem imela prvič ledvične kamne v desni ledvici.Na Rtg niso bli vidni, opravila sem zunajtelesno drobljenje in nekaj let je bilo v redu.Naj omenim , da imam dvojni pielon obeh ledvic, votli sistem takrat ni bil razširjen. imela sem tudi ponižano desno ledvico, a so se s pridobitvijo kg težave omilile.Pred 10 opravljena pielografija, ki je pokazala zastoj urina v koliksih zgornje grupe desno, in pomično ledvico, drugače b.p.

sedaj so se mi spet pojavili kamni.Imam predvideno daljše potovanje , a v takem stanju.. Bolečine imam že dva mesecaUZ pred 14 dnevi: v v desni ledvici v spodnjem delu votlega sistema ležita dva 4 mm velika konkrementa, podvojen votli sistem, katerega zgornji del je razširjen.
Leva ledvica: dva 3 mm konkrementa v srednjih čašicah.Votli sistem leve l. ni razširjen.
Problem je v tem, da prvič z izjemo hudih napadov drugače nisem imela bolečin. Sedaj pa kakega hudega napada nisem imela , a imam stalne bolečine, v levi tiščoče, problem pa je desna , kjer sem imela sprva tudi le tiščočo bolečina, sedaj pa že mesec pa pol tudi stalno, nekako kot pri vnetju, čeprav izvidi urina niti niso slabi, razen nekaj bakterij. Stalno me poti, mrzel pot in oblečena sem kot pozimi.Vročine nimam. Zakaj je tokrat tako drugače in kar traja.Kaj bi bilo v mojem primeru najbolje storiti.?Zdravnik mi je dal Ciprobay, 1 škatlico po njem sem malo boljša, a se kmalu poslabša ter buscopan.Začela bom piti tudi Uralyt, sedaj pijem Rowatinex.Katero od teh je bolj primerno in ali se lahko jemlje oba?

Lepa hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Če gre za razširjen votli sistem, mrzlico in hude bolečine, potem je smiselno ponovno obiskati urologa, ki bo morda poskusil z nastavitvijo notranje drenaže – tako imenovanega DJ, sploh če pregled krvi (CRP, levkociti), kaže na sistemsko infekcijo – pielonefritis.

Kaj bi bilo najbolje – pri nas napravimo (če niste noseči) CT brez kontrasta z dvojnimi energijami – to je slikovna preiskava, ki z veliko verjetnostjo pokaže, ali gre za uratne kamne ali ne. Če gre za uratne kamne (na to se sicer sumi, če so vidni na UZ, ne pa na RTG), potem je potrebno strogo, redno in dolgotrajno (npr. 6 mesecev redno in nato še naprej) jemanje Uralyta. Ampak ne kar tako – k Uralytu sodijo testni listki – 3x dnevno se polula testni listek in označi pH urina ter prilagaja količina zdravila tako, da je pH urina ves čas v optimalnem območju – med 6.6 in 6.9. Tako je mogoče uratne kamne raztopiti in problem rešiti. Če se pretirava z Uralytom in je pH nad 7, lahko pride do nastanka vnetnih, fosfatnih kamnov, če pa se ne jemlje dovolj, pa ne pomaga. Skratka – če je sum na uratne kamne, potem je potrebno redno jemati Uralyt – 3 x dnevno in spremljati pH urina redno in to dalj časa – mesece. Če so kamni uratni, je to pravzaprav sreča, saj so to edini kamni, ki se jih lahko raztopi, seveda z disciplino in rednim jemanjem Uralyta v ravno pravem odmerku – ne preveč in ne premalo.
Mogoče je, da je v času vnetja pH urina nad 7 – takrat se pač ne jemlje Uralyta, ko se vnetje (z antibiotikom) sanira in pH urina spet pade, se spet jemlje Uralyt.

Rowatinex je iz smole irskih iglavcev in se jemlje s ciljem, da poveča verjetnost izločanja – polulanja drobcev konkrementov – če so kamni manjši od 5 mm, je precejšnja verjetnost, da se izločijo sami. Preberite navodila in poskusite, če kaj pomaga. To nima nobene zveze z Uralytom. Včasih se ob napadu ledvične kolike jemlje hkrati npr. 2 – 3 analgetike, Ultop, Rowatinex in Omnic ter antibiotik… Če to ne pomaga, se pač gre v bolnišnico, kjer se dobi iv zdravila, analgetike.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – http://www.centerurol.de

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,

iskrena Vam hvala za vaš trud z odgovorom.Samo še nekaj podrobnosti, zanima me kaj točno pomeni nastavitev drenaže oz. DJ, namreč vsak odgovor je drugačen . Dr. spl.med. je rekel, da se poskuša z laserjem kamenček malce spraviti oz. premakniti? Se to opravi lahko ambulantno, namreč vsak odgovor ki ga dobim je drugačen. IN ali to lahko opravi kirurg, namreč dobila sem napotnico za urologa, a le ta dela v naši bolnišnici le ob torkih, druge dneve take primere pregleda kirurg, če čakam do torka mi napotnica propade ali pa bi bilo vseeno bolje počakati do torka, ampak potem se že zaplete pri pravilih… če lahko počakate do torka, potem stvar ni nujna in če ni nujna potem lahko čakate tudi do 3 mesecev…nekako tako gre ampak jaz res ne morem čakati še dva meseca, zaradi bolečin sem se odpovedala dopustu
2) A je pri razširjenem votlem sistemu in bolečnah v ledvici, ( ne kolikah, ki jih imam bolj v levi ledvici)
dobro bolj počivati ali pa zaradi kamnov skakati, hoditi.Namreč sama se zaradi bolečin v desni ledvici prav slabo počutim , čeprav je urin kot sem že omenila (razen nekaj bakterij in plastič.epit.) dokaj normalna pa je tudi kri.Naj a omenim še to , da imam že od 26 leta razen zadnjih nekaj let stalne uroinfekte v desni ledvici.

Kaj naj rečem kot še enkrat hvala za odgovor. Lp

Spoštovani!

Če ste dobili napotnico “nujno”; potem je vsekakor potrebno, da vas pogledajo – če je to kirurg, pa kirurg – ta bo presodil, ali je stvar tako huda, da vas bo poslal v drugo bolnišnico, kjer je urolog na voljo vsak dan ali ves čas, ali ne.
Načeloma DJ vstavlja urolog – je pa to poseg (sicer navadno bre narkoze), ki lahko uspe (npr. v dobrih 75%), lahko pa cevka ne gre not v ledvico in mimo kamna. Ali je potem potrebna nastavite nefrostome – to se bo odločil urolog potem.

Teoretično ni primerno “zabiti” kamna v steno sečevoda. V praksi pa priporočamo gibanje. Seveda potem, ko točno vemo, kje in kakšen kamen natančno je (npr. potem, ko poznamo izvide IV urografije in ultrazvoka in/ali CTja). Kar tako na pamet pa ni moč nič reči na to temo.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – Center UROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,
bom poskušala biti čim bolj kratka, čeprav se vse malo komplicira, nekdo vidi dvojni pielon na obeh ledvicah, drugi na eni, kamni z RTg niso vidni, le z UZ..Zanima me pa (na poklep je boleča desna ledvica , ki ima razširjen votli sistem, leva pa ne) , no zanima me ali je lahko , ko s prsti pritisnem na določeno točko na področju desne ledvice bolj pri strani, in je močno boleče , to lahko ledvica,?” Ledvica”, če je to ledvica, me močno zaboli tudi, ko se npr. hočem ponoči obrniti na drugo stran telesa, ali pa dvigniti desno nogo, ne poznam dobro anatomije telesa, zdravnik mi je rekel, da LEDVICA NE boli, a po vseh mogočih mojih izkušnjah leta nazaj imam občutek , da je problem ledvica. Kajti začelo se je , ko so se mi pojavili kamni.Torej ali je po vašem mnenju za tako bolečino vzrok lahko ledvica?
Še to izvid urina takoj po nehanju Cyprobaya je bil tako so rekli, bp, le nekaj bakterij danes pa sem si dala sama pregledati še enkrat , ker me spet malo bolj boli in se mi mudi zaradi potovanja čimprej priti na jasno,in je izvid [PROTEINI:1, BILIRUBIN 1, vse ostalo je isto. Kaj pomeni, ali je izvid slabši in je potrebno mogoče spet jemanje antibiotikov?
Lp in še enkrat lepa hvala, vem, da je na taka vprašanja brez pregleda težko odgovoriti, a vseeno.

Spoštovani!

Prav imate, takole pisanje ne vodi nikamo, saj so vprašanja in odgovori vedno samo parcialni, vzeti iz konteksta in verjetno bolj zavajajo kot pomagajo.
Ledvica ne boli, ovojnica ledvice (kadar se ledvica napne zaradi raznih bolezenskih vzrokov), pa. Zakaj bi sicer izvajali tako imenovani ledveni poklep – zato da preverimo, ali boli.
Za kamen je samo ena preiskava, ki povsem jasno pove, ali je ali ni – to je CT. Optimalno najprej CT brez kontrasta in z dvojnimi energijami, nato pa še CT s kontrastom in rekonstrukcijo.
Predvsem pa kamne, ki so manjši od 5 mm, pustimo pri miru. Pogosto UZ opisuje “pesek” ali podobo – kar je v primeru ledvic povsem brez smisla. Če vidi kamen, ki je večji od 5 mm, naj ga kot takšnega opiše, manjši pa se ne zdravijo, svetujemo le, da pijete dosti tekočine in ga polulate sami (seveda pa pride zraven malo ali več bolečin…).
Če je kamen večji od 5 mm in se vidi na UZ, na RTG pa ne, potem imate srečo in imate uratni kamen. Kupite Uralyt U (kjerkoli v tujini) in ga strogo po navodilih jemljite 6 mesecev, pa bo kamen izginil.
Z bilirubinom in beljakovinami v urinu se ne ukvarja urolog. Antibiotik zdravi bakterije in posredno levkocite v urinu.

Lepo pozdravljneni! Urološko svetovanje – Center UROL

New Report

Close