Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Ledvični kamni

Ledvični kamni

Pozdravljeni,

mojemu možu so prejšnji teden z ultrazvokom odkrili ledvične kamne (2 v levi ledvici in enega v desni). Star je 36 let. Zdravnik mu je rekel, naj poskusi kamne odpraviti na naraven način, se pravi z veliko gibanja in tekočine. Čudi me, da ga ni poslal na drobljenje kamnov, saj pri kamnih baje obstaja možnost, da ti zamašijo prehod sečnice (žal ne vem kako veliki so).
Zanima me dvoje: konec tedna se odpravljamo na 14 dnevno potovanje v Ameriko – ali dolgotrajen let lahko kakorkoli poslabša stanje – bolečine v hrbtu ima že par mesecev, prav tako bolečine v modih. Analgetikov ne jemlje. Malo me je strah, kaj bo če se tam kaj zgodi.
Drugo pa me zanima ali je dobro da pije urzi čaj ali boljše samo vodo? Zelo težko se pripravi do tega da bi veliko pil (z muko popije morda 1 l tekočine na dan).

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Napad bolečin zaradi premika kamnov lahko dobi kadarkoli. V stanju izsušenosti, ap je to še bol jverjetno, zato mora med poletom in tudi kasneje spiti najmanj 2 l tekočine na dan poleg ostale nevidno zaužite tekočine. Vzemite s seboj analgetike, da jih bo jemal v času napada.

Kamno se ne drobi, če ne presegajo 1 cm in niso na takem mestu, da ni pričakovati preminaja in izločitve same od sebe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Oba z ocetom sma nagnjena k tvorbi ledvicnih kamnov in oba sma jih ze izlocla po naravno poti, no jaz nehote. Urin je bil mocno krvav in sele kasneje so ugotovili da je to posledica kamna, ki pa je bil velik 1,5cm. Drugac pa dost pira pit pa skakat po stopnicah gor pa dol. Ampak to so hude bolecine, naj proba ce mu bo zneslo. Dost srece, sicer pa jaz ne bi niti podrazno sel na nobeno potovanje v takem stanju ker je to ena najhujsih bolecin.

Spoštovani dr.med. Janko Kersnik!

Preko iskalnika sem prebrala vse vaše odgovore v zvezi z ledvičnimi kamni, vendar vam bom vseeno pisala, ker imam še nekaj vprašanj.

Letošnje poletje sem imela velike bolečine v predelu ledvic (predvsem v desni ledvici), tudi ob uriniranju me je zelo peklo. Čez dva dni, sem pri tuširanju opazila dva kamenčka črne barve (eden 2×2 mm, drugi 2×4-5 mm). Zdravnico mi je povedala, da so to ledvični kamni. Ob oplavljenju kamnov nisem imela več pekočega in bolečega občutka.

Zdravnica mi je dala tablete Rowarinex in dejala, da le-te raztapljajo morebitne kamne in da preprečujejo nastanek novih.

Včeraj sem bila na UZ ledvic. Zdravnik je ugotovil, da imam še vedno v ledvicah kamne (v desni ledvici 9 in v levi 5). Kamenčki niso veliki – 1,5 mm.

Zanima me ali je možno, da kamni nastanejo zaradi učinka kakšnih zdravil? Lansko leto sem imela splenektomijo zaradi avtoimunske trombocitopenije, ker zdravljenje z Medrolom ni bilo uspešno. Poleg Medrola sem jemala tudi Fosamax enkrat tedensko. Ali omenjena zdravila vplivajo na nastanek kamnov? Sprašujem zato, ker na UZ pred operacijo niso ugotovili kamnov v ledvicah.

Ali mogoče, razen obilnega pitja in manj beljakovinske prehrane, še obstaja kakšno “domače zdravilo”, ki bi omenjene kamenčke raztapljalo ali zmanjševalo njihovo povečevanje – npr.: olivno olje, čaji za ledvice in mehur,…itd?

Kakšna je prognoza za naprej, če se kamenčki ne bodo odplavili? Kaj sledi? Kako ukrepati?

Zaenkrat bo to vse, zato vas lepo pozdravljam in se vam v naprej zahvaljujem za vaš odgovor.

lp
alenka

Spoštovani!

Ampak po piru še vodo, ker alkhol po obilnem odvajnaju spet izsuši.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

V vašem primeru zelo verjetno kamni nastajajo zaradi včeje presnove beljakovin ob razpadu krvnih celic. K natanku lahko pirpomore tudi izsušenost, vendar na vse skupaj ni mogoče kaj dosti vplivati. Da bi nastale in novo nstajajoče kamenčke čim bolj izplajvljai ven pijte vsaj 2 doi 3 litre tekočine na dan in se čim več gibajte. Š posebej, kadar boste imeli napad bolečin zaradi kamnov. Če bi ugotovili sestavo kamnov, potem bi se ev. lahko pazili tudi pri prehrani, a trenutno gre zelo verjtno za uratne kamne (presnova blejakovin) in ne okalasatne (cvetača, rabarbara…).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Hvala za vaš odgovor. Kakor jaz razberem vaše sporočilo je pri meni problem ravno odstranitev vranice, saj ima le-ta funkcijo razgradnje krvnih celic. Z pitjem večjih količin tekočine bom že opravila – toda moram priznati, da je beljakovinska hrana moja priljubljena hrana. Se bom že kako navadila na to.

Torej bom najbrž do konca življenja imela probleme z nastajanjem ledvičnih kamnov?

Kako pa je z tabletami Rowatinex?

Kako dolgo npr. lahko traja, da se kamenčki izplavijo?

Zahvaljujem se za vaš odgovor – upam, da vam ne bom več imela dodatnih vprašanj.

lp
alenka

Spoštovani!

Zelo verejtno be bodo problemi z nastajanjem kamnov ponavljali.

Snovi v teh in podobnih tabletah naj bi ugodno vplivale na manjše nastajanje kamnov.

Včasih zelo hitro, včasih pa so čisto brez težav dlje časa v ledvicah.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zanima me, kdo ima pravico do zdravila Rowatinex, ki se pri nas dobi le na recept?

Ker imam dva UZ diagnosticirana ledvična kamenčka (nekaj jih je bilo izločeno ob bolečinah), velikosti 4-5 mm, pa moja zdravnica na vse skupaj odgovarja le z “pijte več tekočine”.

Lp,
Barbara.

Spoštovani!

Indikacija je klinična, plačate ga po tem, kar vem, sami.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovana BarbaraM!

Malo se bom vmešala – pravico do recepta za zdravila Rowatinex imajo vsi – zdravilo je na negativni listi in ga pacient v celoti plača sam. Torej – zdravnica vam naj vam napiše recept – saj sem ga tudi jaz dobila brez problemov in tudi zdravila mi je predlagala zdravnica sama.

lp
alenka

Ga. Alenka,

Najlepša hvala za to informacijo.

Lep dan,
Barbara.

New Report

Close