Ledvica
Spoštovani,
Noseča sem 30t in ginekolog je pri UZ pregledu odkril, da je ena od ledvic dilatirana (upam, da sem si prav zapomnila). Česa več ni želel razložiti. najbrž zato, da naju s partnerjem ne bi skrbelo.
Vljudno vas prosim, da mi vsaj malo razložite omenjeno zadevo in opišete morebitne težave, s katerimi se bomo morali soočiti po porodu in kasneje v življenju otroka.
Za odgovor se vam zares lepo zahvaljujem, saj me nevednost niti malo ne pomirja.
Lep pozdrav.
Spoštovana,
vaš ginekolog je ob pregledu z ultrazvokom odkril, da je v eni od ledvic “razširjen votli sistem” – torej del ledvic (meh), v katerem se zbira seč, ki ga tudi že v času nosečnosti tvori plod. Najčešče je ta razširitev posledica motnje v odtoku zaradi zožitve sečevoda ali pritiska nanj (torej cevčice, ki vodi seč od ledvice v sečni mehur), redkeje zaradi motnje v vstopu sečevoda v mehur, ki povzroči slabo tesnjenje in zatekanje seča iz mehurja nazaj (čemur strokovno rečemo VUR – vezikoureteralni refluks).
Večinoma se razširjenost votlega dela ledvičk proti koncu nosečnosti ne povečuje in so potrebne le občasne ginekologove kontrole z ultrazvokom ter obvezen pregled novorojenčkovih sečil po rojstvu – šele takrat (z ultrazvokom najpogosteje pregledamo sečila po 2. dnevu, prej novorojenček premalo “lula” in bi bil lahko izvid lažno normalen) je bolj jasno, ali bo potreben kakršenkoli ukrep zdravljenja pri otroku. Morebitni ukrepi pa segajo od zaščite z antibiotiki (ob refluksu, da ne pride do okužb ledvic zaradi zatekanja urina nazaj) do operativne poprave zožitve. A to so redki “bolj pesimistični” scenariji. V mnogih primerih namreč zastajanje seča – in s tem razširitev votlega sistema ledvic lahko tudi izgine še pred rojstvom.
Pozdrav,