Najdi forum

ledveni del hrbtenice

Spoštovani!
Stara sem 37 let. Pred mesecem dni me je “usekalo” v križu, tako da se še danes ne morem popolnoma zravnat. Bolečina se NE širi v nogo, imam pa občutek nesigurnosti pri hoji, tresenja desne noge ob obremenitvah. Stanje je precej boljše kot je bilo, saj sem noge skorajda vlekla za sabo, danes pa je bolečina prisotna le pri hoji – po daljši hoji (cca 15 min) me spet začne vleči navzdol in desno, noge se tresejo – predvsem desna. Hkrati čutim bolečine v samem križu, kot bi imela 10-kilsko utež, ki vleče dol. Opravila sem MR LS hrbtenice, ki je sledeč:

Nakazano izravnana ledvena lordoza.

I.v. diskusa Th 12-L1 in L1-L2 sta začetno degenerirana

I.v. diskus L2-L3 je izrazito degeneriran, difuzno malenkost protrudiran

I.v. diskus L3-L4 je začetno degeneriran

I.v. hondroza Modic 1 L4-L5 z zmerno do izrazito degeneriranim in difuzno protrudiranim diskusom s centralno dorzalno diskus hernijo, malenkost bolj desnostransko, ki nekoliko vtiskuje duralno vrečo in lahko draži korenino L5 desno.
Začetne, minimalne erozije priležnih terminalnih plošč.

I.v. hondroza Modic 2 L5-S1 z izrazito degeneriranim in difuzno protrudiranim diskusom, minimalnimi erozijami priležnih terminalnih plošč ter dorzolateralnimi osteofit disk kompleksi brez pomembnejših utesnitev.

Začetna do zmerna spondiloza L2-L3, L4-L5 in L5-S1
Začetna spondilartroza, zmerna na zadnjih dveh nivojih z majhnimi izlivi v fasetnih sklepih
Majhne Schmorlove hernije ma mivojih Th12 in L1-L2

Mnenje:
Zmerne do izrazite degenerativne spremembe ledvene hrbtenice.
Centralna dorzalna diskus hernija L4-L5 – draženje korenine L5 desno?
I.v. hondroza Modic 2 L4-L5 in L5-S1 z minimalnimi erozijami priležnih terminalnih plošč.
Majhne Schmorlove hernije Th 12 do L2

Lepo vas prosim za obrazložitev izvida ter vaše mnenje, kaj sledi – način zdravljenja. Hvala že vnaprej
Lep pozdrav!

Spoštovana!
Izvid MR se sklada z vašimi težavami, torej gre za izrazite obrabne spremembe celotne hrbtenice, najhujše pa je med vretenci L4-L5, kjer je medvretenčna ploščica premaknjena in draži priležno korenino.
Glede zdravljenja svetujem, da si pri izbranem zdravniku aplicirate nekaj dni, do umiritve protibolečinske injekcije, izogibajte se sunkovitim gibom, predklonom in dvigovanju bremen. V ostalem bo potreben pregled pri fiziatru, ki vam bo predpisal ustrezno proti bolečinsko terapijo, vsekakor je glede na opis težav nujno potreben pregled pri oropedu ali nevrokirurgu.
Lp, dr.Sinožić

New Report

Close