Ledvena hrbtenica MR
Spoštovani dr. Iztok Pilih,
iz srca se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor. Prosim, če mi na podlagi naslednjih izvidov poveste kaj mi je storiti, kako naprej. Vem, da imate ogromno dela, zato sem Vam res hvaležna.
Lokalni nevrološki status: Klinično Lasegue pozitiven desno nekje pri 40 stopinjah, motnje senzibilitete na
desni spodnji okončini zanika, atrofij ni videti, moč na nogah je dobra, videti je brazgotino po TEP levega
kolena, okrog tega kolena slabše čuti, tudi ne uspem izzvabiti levega patelarnega refleksa, medtem ko je
desni primerno izziven, ravno tako izzovem oba Ahilova refleksa.
Elektrofiziološki povzetek:
Meritve prevajanja po motoričnem in senzoričnem nitju na desni spodnji okončini so v mejah normativov.
Pri igelni EMG preiskavi v nobeni od pregledanih mišic patološke spontane aktivnosti ni, potenciali
motoričnih enot pa so blago kronično nevrogeno spremenjeni v mišicah miotomov L4 in L5 (vastus
lateralis in tibialis posterior).
Mnenje:
EMG preiskava pokaže znake blage kronične koreninske okvare L4 in L5 desno, ni pa znakov sveže ali
pomembnejše okvare.
Svetujem fizioterapevtsko obravnavo, analgetik po potrebi in redno izvajanje vaj za obhrbtenično
muskulaturo.
Diagnoza:
M54.17 Blaga kronična radikulopatija L4, L5 desno
Najlepša hvala.
Lepo pozdravljeni.
S spoštovanjem
Vanja
Spoštovani,
glede na navedeno tudi sam priporočam fizioterapijo – lokalno protivnetno in regenerativno obsevanje, predvsem Tecar in/ali magnet ter okrepitev obhrbteničnih mišic in mišic stabilizatorjev trupa. Prav tako dolgoročno odsvetujem velike in sunkovite obremenitve telesa (tek, skoke, hojo navzdol, prenašanje in dvigovanje bremen).