Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina leče za enkratno uporabo

leče za enkratno uporabo

Pozdravljeni,

zanima me vaše mnenje o kontaktnih lečah za 1x uporabo, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Imam dioptrijo 0,75. Leče bi uporabljala le redko.

lp,
mojca

Spoštovani!

Razumem tvojo »hendikepiranost«, ker potrebuješ očala (ker sem jih tudi sam dobil pri 20. letih), saj pri tem videz lahko trpi (vsaj tako si predstavljamo). Leče so v tem primeru idealna rešitev. Če se že odločaš za leče, potem se odloči za rednejšo uporabo in se posvetuj z okulistom. Sam se za leče nisem nikoli odločil, ker zahtevajo preveč samodiscipline, higiene in natančnosti, v kar pa pri sebi dvomim in zato raje uporabljam očala. Menim pa, da bi bilo prav, da se obrneš na okulista, ki ti bo predpisal ustrezne leče in jih uporabljaš. O možnosti, kot jo omenjaš, pa na žalost ne vem nič in ti zato ne znam odgovoriti. Pri lečah je temeljni problem v čistoči leč in vlaženju zrkla, zato si ne vtikaj česar koli v svoje oči. Oslepeti sicer ne moreš, povzročiš pa si lahko nadležna in lahko tudi nevarna vnetja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Draga Mojca!

Naj ti povem še jaz svoje mnenje, leče nosim namreč že kar par let.
Tudi jaz uporabljam leče za enkratno uporabo. Do zdaj sem preizkusila dve “firmi”, Bausch & Lomb ter Johnson & Johnson. Moram povedati, da mi niti ene niti druge niso povzročale nobenih težav, vseeno pas e mi zdi, da so leče Bausch & Lomb malce boljše in tudi dlje zdržijo (res pa je, da so tudi malce dražje, toda saj gre vendar za oči, ne). Ob rednem čiščenju jih lahko nosiš tudi par tednov, sicer boš pa tudi sama opazila, kdaj je čas za nove leče.
Seveda moraš sama ugotoviti, katere leče ti najbolj ustrezajo, ker so tudi ljudje, ki teh ultra mehkih leč ne morejo nositi. Meni se pa velikokrat zgodi, da popolnoma pozabim, da jih imam. 🙂 Ti jih priporočam, odločitev pa je seveda tvoja. Edina zoprna stvar je v tem, da je treba imeti kar precej potrpljenja, preden se navadiš, kako jih pravilno vstaviti, ker se kar zvijajo na prstu.
Kakorkoli že, veliko sreče in lep pozdrav

Neža

živjo,

hvala za odgovor. večinoma nosim očala, leče bi nosila samo kadar grem ven, tako, da bi jih res nosila samo nekaj ur. A se te leče dobi brez recepta, koliko stanejo? še enkrat hvala za odgovor.

mojca

Spoštovni!

Poglejete mnenje ge. Neže. Sam o zadevi na žalost ne vem niti toliko.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zdravo, Mojca,

tudi sama sem se pred leti odločila za leče namesto očal, vendar sem zadevo opustila, ker je res tako kot ti je odgovoril dr. Kersnik, pri lečah zelo zelo pomembna higiena, res pa je tudi to, kar pravi Neža, da se je treba navaditi vstavljanja leče v oko. Sama imam zelo občutljive oči, in kadar leča ni bila res kristalno čista, me je grizlo in oči so se mi strašno solzile. Tudi sama procedura vstavljanja leč mi je šla na živce: pripraviti vse rekvizite, teči v kopalnico in si dobro umiti roke, med potjo nazaj se ničesar dotikati, potem čiščenje leče, potem pa še samo vstavljanje. Dokler sem uporabljala poltrde leče, je kar šlo, tiste super mehke pa se obračajo na prstu, ne skočijo kar same na zrklo, ampak jih moraš tja dobesedno pritisniti. Meni je bilo vse to preveč mučno. Poleg tega pa zjutraj nikoli nisem imela časa za te procedure. Tako sem leče nosila le “za ven”, tako kot ti praviš.

Če se boš kljub temu odločila, da se spustiš v to zadevo, ti na vsak način priporočam, da greš k okulistu oz. v kakšno privat optiko, kjer ti omogočijo, da te zdravnik pregleda in ti svetuje leče. Malo se pozanimaj, pa boš videla, da precej optikov nudi takšne storitve, poleg tega pa nekateri dajo leče za enkratno uporabo ob prvem obisku brezplačno. Tudi jaz sem jih tako dobila – vendar pa sem plačala pregled (nakaj čez 3.000 SIT).

Želim ti veliko uspeha, obenem pa ti priporočam, da poskusiš oči malo “trenirati”. Oko je namreč mišica tako kot druge, in če mu ponudiš birglo v obliki očal, se mu pač ni treba truditi. Kadar si doma, poskusi biti brez očal – nimaš tako močne dioptrije, da ne bi mogla biti. S tem, ko prisiliš oko, da malo “potelovadi” si lahko precej izboljšaš dioptrijo. Pa ne govorim kar nekaj v tri krasne – meni se je precej popravila. Obstaja knjiga, ki opisuje vaje za oči, in sicer dr. William Bates: Bolji vid bez naočala. Mogoče obstaja tudi v slovenskem prevodu, tega ne vem.

Poskusi, je vredno!

Mojca

Mojca hvala,

bom upoštevala tvoje nasvete. Pri okulistu sem bila pred prb. 3 meseci, a sem ga pozabila vprašati za leče, zdaj se mi pa zdi škoda spet dati 5.000 sit (kaj češ, mal Gorenke je v meni). Jaz očala nosim samo na faxu, med predavanji in ponoči ko vozim (imam -0,75 dioptrije), tako da ni krize. Problem je samo zvečer, ko grem ven in bi si rada dobro ogledala postavne mladeniče:), pa seveda pri športu me moti kratkovidnost, očala so pa prenerodna.

še enkrat hvala in lp

Mojca,
ja, a ne, kolk nas je? Mislim Mojc.

Kar zadeva oči – poskusit res ni greh in povem ti, da zadeva deluje – ti pa imaš itak majhno dioptrijo. Jaz sem imela pred 8 leti dioptrijo -3 in -2 in nosila izmenično očala in leče. Potem sem dobila v roke tisto knjigo o kateri sem ti pisala in začela očala nosit le takrat ko je bilo nujno (avto, TV) ali leče za zvečer, da mi ne bi kaj takega ušlo, kar tudi ti omenjaš :)) Kriza, če sploh ne veš, da te kakšen fejst dečko opazuje, ti pa gledaš ko miš mimo njega.
Začela sem tudi z vajami iz knjige, ampak po pravici povedano nisem bila glih zelo pridna. Sem se pa res skušala zanesti na svoje oči kolikor se je dalo. In po dveh letih sem šla spet na pregled in moj okulist ni mogel verjeti, ker se mi je dioptrija popravila, da imam -1.75 in -1. No, pa od takrat je minilo spet dve leti, tako da ravno razmišljam, da bi se šla letos spet malo pokazat, da vidim, če je kaj novega. In ti povem, da tudi za ven ne nosim več leč, pa kar vidim tisto kar me zanima. :))

Skratka, veliko uspeha ti želim!

Mojca

Jaz pa sem dolgoletna uporabnica tako očal kot leč.

Sem probala že marsikaj, tako da imam na tem področju kar nekaj izkušenj.

Leče je treba probat. Če človek ne proba, ne more vedet.

Stvar je samo od občutka.

Jaz sem imela mesečne, dvo-tedenske in enodnevne leče.

Lahko ti samo povem, da mesečne leče se na noben način ne morejo ”kosat” z enodnevnimi.

Prvo kot prvo so bistveno debelejše ter premer je precej večji (+ moraš kupovat tekočino za čiščenje)!

Enodnevne: so čisto majhne, popolnoma tanke (tako da je sploh ne čutiš) in premer je cca 13.80 (FOCUS DAILIES).

Niti ene leče nimajo tako majhnega premera kot Focus Dailies.

Jaz ti svetujem enodnevne leče.

In jasno, to se pozna na ceni.

New Report

Close