Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika leče snova

leče snova

Na hrvaški televiziji sem gledala prispevek, ko so dvem puncam popolnoma ozdravili vid. Imeli sta visoko dioptrijo, vendar ker sta mladi, jima je bilo odveč nositi očala in skrbeti o lečah. Pomagali so jima s tako imenovanimi lečami snova, ki sta jih nosili ponoči in čez nekaj časa nošenja teh leč, se jima je dioptrija izboljšala, tako da sedaj vidita 100%.
Ali je že kdo kaj slišal o tem in ali mi znate povedati kaj več. Se da o tem kje kaj podrobneje prebrati?
Hvala, LP.

Sicer ni čisto tako kot ste napisali, saj se ti vid ne izboljša, le korekcija se s pritiskom na roženico čez noč spremeni, da čez dan vidite brez svoje korekcije, zvečer pa je spet potrebno dati lečke v oči. Če ne, se nam diotrija vrne.

Ta zadeva sicer ni nova, je kar nekaj časa že med nami, vendar je njihov komercialni prodor bolj počasen. V ZDA se je pred kratkim začela komercialna prodaja, pri nas še ne.

Kako deluje? Zvečer si jih daste v oko in pritisk kontaktne leče na roženico naredi negativ kontaktne leče v roženico (enako, kot ročna ura naredi odtisek na kožo na roki). Torej vam ustvari nekakšno nevidno lečo na očesu.

Slabosti, najbrž niso povedali po televiziji mi pa smo samo slišali za njih, tako da zaenkrat še niso preverjene.

Ker se odtisek vedno bolj manjša, vidimo zelo dobro zjutraj, popoldan in predvsem zvečer pa vedno slabše. Vsi uporabniki kontaktnih leč pa vedo, da zvečer, ko je oko utrujeno in ko se nam zaradi barv oko nastavi na drugačno valovno dolžino, potrebujemo kvečjemu malo večjo dioptrijo (za -0,25 dpt), kar se nam pa pri uporabi teh leč, ki jih omenjate, zgodi ravno obratno in vidimo slabše.
Druga zadeva, kjer se še nekateri strokovnjaki malo zadržani, pa je nošnja kontaktnih leč ponoči, saj že sama veka preprečuje prehod kisika do roženice, sedaj pa še kontaktna leča naredi dodatno oviro.

Lp.

Ker je od tega posta minilo že več kot 2 leti, me zanima, ali se je na tem področju že kaj premaknilo tudi v Sloveniji?

Sam sem nekaj prebiral literaturo na to temo in ugotovil, da se za takšen način terapije uporablja beseda ortokeratologija. V tujini je vedno več pisanja na to temo in kot vse kaže je terapija uspešna z nič kaj večjimi možnimi stranskimi učinki kot jih ima nošenje navadnih leč. Najbolj znani podjetji, ki proizvajata omenjene leče Paragon in Emerald (mogoče sta celo edini). Res me preseneča, da se še noben optik v SLO ni specializiral za to področje, saj mislim, da bi lahko na ta način imel kar dober “first move advantage” napram ostalim konkurentom, še posebej, če je potrebna kakšna ekskluziva z omenjenima podjetjema.

Zgleda smo Slovenci res sto let za svetom (naj povem, da se še na hrvaških, bosanskih in srbskih spletnih straneh več piše o tem …)

LP, Aleš

Žal ni vse tako lepo, kot pišejo novinarji. Slovenci smo bolj praktični in ne nasedamo vsem cvetkam, ter si vse prej tudi preračunamo. Verjamite, da če bi bila to idealna zadeva, bi jo vse optike že imele, ter vsi ostali klasični proizvajalci (nobeden se ne brani denarja)!

Ortho-k leče dela še najmanj pet drugih evropskih in vsaj pet ameriških firm. Licenco za postopek je treba pridobiti pri vsakem proizvajalcu leč posebej (velika omejitev)!

Nekaterim pacientom se dioptrija vrača prehitro tekom dneva; Nekaterim ponoči leče ne centrirajo, ne glede na popravke designa in rezultat je decentrirana cona sploščene roženice; Varni obseg terapije je od -1,0 do -4,0 s cyl do 1,5, če je rectus in do 0,75, če je inversus; Potrebnih je vsaj pet obiskov, preden stvar steče, med drugim tudi prvo jutro najkasneje ca. 20 minut po zbujenju, da se s keratografom ugotovi, kako so lečke centrirale ponoči.; Če se niso prav centrirale, imate cel naslednji dan neostro sliko !!!
Stranski učinki ostrine, kontrasta in bleščanja so podobni kot po Lasik-u.
Cena leč skupaj s pregledi znaša za eno leto blizu 1000 €, kar marsikoga odvrne. Zadnja leta ugotavljajo, da se za ortho-k odločijo predvsem alternativno LASIK-u.

Toliko o “čudežnih” lečkah.

Lp.

Jaz bi to vseeno probala! Kam se lahko obrnem?

V Sloveniji tega ni. Preizkusite v tujini.

Lp.

Orto-k leče morda fitajo v Opto centar Zagreb.

New Report

Close