Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Leče – cilindri

Leče – cilindri

Spoštovani

Sin je bil na pregledu za leče, star je 16 let, žal nisem mogla iti zraven. Sin pravi, da mu je optik predpisal, da bi moral naročiti mehke leče, ki so uporabne samo en mesec, potem pa se jih mora zamenjati z novimi, kar pa ni tako poceni. Pravi, da to zaradi tega, ker ima “posebne oči” na cilindre. Ker mi sin več ne zna razložiti se obračam na vas s prošnjo, da mi malo razložite ka pomenijo “cilindri” in ali ne obstajajo leče, ki so uporabne več časa. Mož namreč tudi nosi leče – trde, ki pa jih ima tudi več let (dokler jih pač ne izgubi). Sama se na optiko ne spoznam, ker nisem nikoli imela problemov z očmi.

Najlepša hvala in lep pozdrav.

Torej torične ali cylindrične leče niso več nobena posebnost v naši stroki (vsaj za tiste, ki spremljamo novitete in hodimo na izpopolnjevanje).

Mesečni program je trenutno v svetovnem vrhu glede uporabe, proizvajalci pa se močno trudijo, da bi prešli še na krajše obdobje zamenjave leč (na 14 dnevne ali celo dnevne). Vse to ima za posledico izboljšanje zdravja oči:

– visoka propustnost za kisik (opazimo, da nas v zakajenih prostorih manj motijo)

– so tanjše in jih zato tudi manj občutimo

– enostavni in poceni prehod na novo dioptrijo

– če kakšno izgubimo ali utrgamo ni velikih finančnih posledic

– primerne so za šport – pri izgubi imamo vedno nove v rezervi (6 leč je v škatlici in če pomislimo še na razlog iz prejšnje alineje…)

– enostavno in poceni vzdrževanje (brez tablet, itd…)

– vsak mesec sveži par, kar je higienično in zdravo

Torej, to je samo grobi opis prednosti pred trajnimi lečami (ki so korak nazaj, v tehniki uporabe leč). Če imate zdravje na prvem mestu in finace na drugem, potem naj sin kar ostane na mesečnem programu.

Enako bi svetoval tudi vašem možu, saj so oči samo ene.

Kaj pa pomenijo cylindri, pa lahko preberete na moji internetni strani pod > ali veste? > astigmatizem:

Lp.

New Report

Close