Leče
En lep pozdrav.
Star sem 23 let. Pred kakšnim mesecem sem bil na pregledu pri okulistu za oči in mi je povedala da se dioptrija ni nič spremenila. Že 3 leta imam isto dioptrijo. Pritisk v očeh je tudi normalen. Nažalost pa sem pozabil vprašati za leče. Ali je potreben kakšen poseben pregled da se ugotovi ali so leče primerne za moje oči? Nažalost se čaka na pregled tudi več mesecev. Pri vas pa sem videl pestro ponudbo leč. Sicer imam pa dioptrijo -2. Sedaj me pa zanima še nekaj konkretnejšega o lečah:
1. Kako dolgo zaporedoma se leče lahko uporabljajo? Ali je potrebno iz kakršnih varnostnih razlogov prenehati uporabljati leče po določenem času in nato nekaj mesecev spet očala, ali pa lahko leče uporabljam potem vedno (seveda s tem da jih zamenjam po navodilih vsak mesec ali na 14 dni). To me zanima predvsem zato, da vem če bi lahko dokončno opustil očala, zaradi estetskega videza.
2. Kako je pa recimo pri športu, ali leče zelo rade padejo ven? Kaj pa recimo na morju, jih je potebno dati ven pred kopanjem?
3. Kakšna je možnost da si poškodujem oko pri vstavljanu leče?
Kar se tiče možnosti oslepitve in podobna vprašanja, sem si pa našel odgovore v nekaj starejših postih tu na forumu.
Hvala vam vnaprej.
Pavle
1. Najbolj je priporočljivo, da uporabljate leče v kombinaciji z očali. Torej čez dan leče, zvečer in ob vikendih (ko ste doma), pa očala.
2. Leče zelo težko padejo ven, če pa že, je tu prednost mesečnih in 14 dnevnih, saj lahko imate novo vedno pri roki (pa tudi finančni strošek ob izgubi ni velik)
3. Zelo mala
Lp.