le en fizioterapevt?
Pozdravljeni!
Imam skoraj 7 mesečno hči, ki hodi v razvojno ambulanto, kjer ima predpisano fizioterapijo dvakrat tedensko. Hči je zelo hipotona in tudi glave še ne drži povsem uspešno.
Ker naju zaradi prezasedenosti naša fizioterapevtka ne uspe vedno naročiti dvakrat tedensko in ker sem pri izvajanju vaj doma nesigurna oz. vidim, da mi ne uspeva tako kot na terapiji oz. odneham, ko vidim, da otrok ne more delat, zraven tega pa je ta hči ena od dvojčic (zraven pa imam še triletno hči), zato sem povpraševala razvojno zdravnico in fizioterapevtko, kje naj si poiščem še kakšno fizioterapevtko, da bi po potrebi še delala s hčerko. Obe sta mi zatrdili, naj ne iščem druge pomoči, da je to dovolj oz. zdravnica mi je rekla, naj jaz ne izvajam terapije , naj le pravilno rokujem z otrokom ter da 2 fizioterapevtka na 1 otroku naredita več škode kot koristi.
Jaz se bojim predvsem tega, daji jaz z napačnimi prijemi delam več škode, ne pa če bi si najela še no terapevtko,
Kaj vi mislite o dodatni pomoči?
Hvala!
Pozdravvljena!
Popolnoma se strinjam z mnenjem zdravnice. Po mojih izkušnjah je daleč najbolje, da otroka vodi en fizioterapevt, dva bi ga lahko zmedla, saj ima vsak fizioterapevt svoj prijem, ki se ga otrok navadi in točno ve, kaj mora narediti, ko začuti ta prijem na sebi.
Menim, da sta 2 terapiji tedensko dovolj (to si lahko predstavljate tako, kot da bi vi dvakrat tedensko hodila na plesni tečaj, da se naučite pravilnega gibanja). Najpomembeje je pa vaše vsakodnevno rokovanje z otrokom, od tega ima otrok največjo korist. Zato se držite navodil in ga oblačite, slačite, prenašajte, posedajte… tako kot so vas naučili. To ni niti približno terapija, ampak samo pomoč, da bi se tisto, kar ga je terapevtka naučila, vtisnilo v njegove možgane in da bi se pravilnejši gibalni vzorci avtomatizirali. To je investicija v hčerkino prihodnost. Pomembna je doslednost izvajanja gibov in vsakodnevno ponavljanje.