Zadnje čase veliko berem o LCHF načinu prehranjevanja. Moram reči da so me napisana dejstva prepričala in čedalje bolj verjamem v to. Zgodovina nam govori, da se je debelost začela pojavljati z razcvetom prehrambene industrije. Hujšal boš, če boš dovolj močan, da se upreš vsemu kar vsebuje sladkor, moko, sol, škrob -krompir, riž, OH, podzemno zelenjavo, rafinerirano olje, alkohol in tudi sadje.
Hrana ki pa je dovoljena pa je: meso, ribe, jajca, maščobe, mlečni izdelki, oreščki in nadzemna zelenjava.
Zanima me, ali je že kdo poskusil tako prehrano in kakšni so kaj rezultati?
Poljedelstvo se je pojavilo že dolgo nazaj v zgodovini. Zagovorniki paleo diete pravijo, da je ta prirojena za vitkega človeka, ker je tako jedel jamski človek in imamo evolucijsko še vedno podobno fiziologijo in metabolizem.
Vendar to ni res!
Res je, da so bili v določenih delih sveta bolj razširjeni lovci/ nabiralci, vendar so se prvi poljedelci pojavili že več kot 10 000 nazaj. In niso bili debeli.
Za debelost niso krivi ogljikovi hidrati, vsaj ne tisti naravni!
Težava z debelostjo je eksponentno narasla in dosegla pandemične razsežnosti šele v zadnjih 50 letih. Za njo obstajata 2 glavna razloga:
– drastično zmanjšanje telesne aktivnosti s pojavom sedečih delovnih mest
– nastanek “instant hrane” oz. predelane hrane, ki je toliko spremenjena, da je telo ne prepozna in ne zna koristno uporabiti
Smiseln pristop na začetku hujšanja je urediti prehrano in se izogibati ekstremom. Če želimo izgubiti maščobo, moramo:
– omejiti skupen vnos kalorij
– jesti nepredelano hrano
Za večino bo to za začetni uspeh zadostovalo. Za boljši napredek pa potem dodajamo še druge parametre (razmerje makronutrientov, GI naših OH …)
G. Mare, 100% podpis! Zdi se mi, da se res prepogosto propagirajo diete brez OH-jev, sadja itd, veliko bolj me prepričujejo nasveti glede na krvno skupino, pri meni to res deluje, nikoli se ne bi npr. opovedala sadju in jedla meso več kot 2x tedensko. Meni to škoduje, zato nihče me ne bo prepričal, da je to dobro zame.
Vsakdo pri sebi najbolje oceni, kako se telo odziva na določeno vrsto prehrane.
Bistvo prehrane je, da ti da energijo za dnevne aktivnosti in šport in da se potem dobro počutiš.
Ne glede na sestavo makronutrientov.