Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika LCD monitorji

LCD monitorji

Zanima me, če kot optik lahko poveste ali so lcd monitorji bolj prijaznejši za oči kot crt? Ali morda lahko utemeljite v katerih pogledih so boljši oz. ali lahko to razložite.

Pravtako bi rad vedel, kakšna je varnostna razdalja za 17″ oz. 19″ lcd monitor v kolikor imate pdoatke.

Lep pozdrav in hvala!

Na to vprašanje vam lahko natančno odgovorim, saj poleg tega, da sem optik, sem tudi računalniški programer (npr. sam izdelujem tudi svoje internetne strani) in nasplošno sem podvržen elektroniki.

Glede zdravstvenih zadev je vsekakor najbolj priporočljiv LCD zaslon. Saj monitorji s katodno cevjo sevajo, zaradi osveževanja slike pride do glavobola, nepotrebnega naprezanja in utrujanja oči. Sicer mi niste napisali, kakšne vrste dela opravljate na računalniku, saj bi vam lahko svetoval tudi v tej smeri. Lahko vam nanizam nekaj iztočnic, da si boste lahko pomagali.

Pri LCD monitorjih ne potrebujete varnostne razdalje, pazit pa morate na nasledne podatke:
– diagonalo zaslona (priporočam 17 inčev in več)
– maksimalno ločljivost
– kontrast in svetilnost
– širina vidnega polja
Če ga boste uporabljali za klasična pisarniška dela je LCD monitor najbolj primeren.

Če se boste ukvarjali s programiranjem, fotografijo, oblikovanjem, igranjem iger, gledanjem filmov, pa je boljši monitor s katodno cevjo, pri katerem bi potrebovali “varnostno razdaljo”, vendar jo tehnično ni mogoče ustvariti, saj ne morete biti od monitorja oddaljeni 4 in več metrov. Lahko pa se zaščitite s profesionalnimi očali za monitor, katera zaščitijo oči proti elektromagnetnemu sevanju, ki jih monitorji s katodno cevjo povzročajo. Dobite jih lahko pri:

Pri izbiri monitorja pa morate pazite še na:
– diagonalo zaslona (priporočam 19 inčev in več)
– maksimalno ločljivost (velikost pike)
– hitrosti osveževanja (85 Hz in več pri resoluciji 1024×768)
– antirefleksni sloj na steklu monitorja (skoraj obvezen)

Imajo pa ti monitorji seveda prednosti, saj se hitreje odzivajo na spremembe slike, lahko spreminjate ločljivost zaslona, nimajo tako imenovanih “pokvarjenih slikovnih točk” kot LCD zasloni.

Za boljše razumevanje lahko preberete še naslednje članke:

Lp.

New Report

Close