lažnivec
Prosim za obrazložitev. Kako se reče osebi, ki laže. Ne ni lažnivec. Namreč oseba, ki nekaj obljubi in ki lahko obljubo izpolni saj ima vse pogoje za izpolnitev ampak zanalašč se potem zlaže, da le tega ne izpolni.
Primer:
Oseba lažnivec mi je obljubila, da mi bo finančno pomagala. Jaz sem računala na to pomoč saj sem bila res v stiski in iz dneva v dan mi je govoril, jutri,jutri in nič iz tega. Vmes pa izvem, da ima denar in da ni problem, da mi ga nebi mogel posoditi. Ampak on še vedno govori, da čaka na denar…in kljub temu da vidi mojo bolečino in prošnjo še vedno nič.
Glede na to, da ta oseba lažnivec ni to prvič naredila me zanima kaj je z temi ljudmi.
Zakaj nekaj obljubijo tega ne izpolnijo in očitno uživajo v tujem trplenju.
Joj kako ga sovražim in vedno, znova in znova nasedam njegovim lažem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Živjo!
Ta oseba te uči postavljati meje. Ko te je enkrat potegnil za nos, ne nasedeš več. To zares naredi. Če ti je človek blizu, mu tudi povej, kako si se pri tem počutila. Če pa je samo znanec, se ga izogibaj.
In premisli, zakaj si mu tako dolgo verjela – verjetno ni bilo prvič, da ni izpolnil svojih obljub. Zakaj tako rada verjameš lepim obljubam? Saj veš, posoditi denar ni tako enostavno.
Lp
Če ti bo kdo tukaj odgovoril na vprašanje kako se reče osebi ki laže-ti ta odgovor ne bo nič pomagal.
Kakor tudi ne če ti bo kdo napisal, kako se reče osebi, ki vedno, znova in znova naseda…
Ključno vprašanje po mojem mnenju je:
“Kakšni motivi, vzgibi, potrebe, želje, odvisnosti…me “ženejo” da kontaktiram s tako osebo in ostajam z njo v medsebojnem odnosu, s katerim nisem zadovoljna?”
Na to si pa moraš sama odgovorit. Pa ne nahitrco. Vzemi si čas. Opazuj, ozaveščaj, udejanjaj.In bodi prijazna s seboj.
tema je že stara pa vendar. imam tudi jaz enga kolega, ki skoz laže. nekej reče pa potem tega ne naredi. na začetku sem to še nekako prenašala oziroma sem mislila, da ne laže ampak ima razloge za to, da nečesa ni naredil čeprav se je sam ponudil, da bo.
no kasnej sem seveda ugotovila, da laže ampak to z namenom, da bi me ujezil. in ko me je ujezil, da sem mu nazaj povedala svoje in potem je manipuliral in krivdo metal name.
potem sem ignorirala vse njegove laži in poskuse manipulacije, je pa postal užaljen, ker ne “sodelujem”.
zdaj se pogovarjam z njim samo na lep način oziroma čisto tako mimogrede, nič ne pričakujem in nič več ne dam.
če si ne more on vzet 10 minut in naredit tistega kar je sam rekel, da bo ali se ponudil za kakšno pomoč ali karkoli, potem pač naj tudi od mene ne pričakuje nič več. več sem mu dala kot on meni kadarkoli; prijateljstvo pa naj bi bilo obojestransko, ampak mi niti vrnil ni nobene pomoči nikoli, kaj šele, da bi sam od sebe kaj naredil. tako da pač kar naj bo užaljen zdaj…
Takim osebam se grdorečeno reče strahopetec. Očitno ti ni zmožen v obraz povedat, da ti denarja ne želi posodit. Ok, lahko je tud še kak drug razlog, ampak ta je zelo verjeten.
Kako se pa reče osebi, ki vedno znova podlega eno in istemu trpljenju. Je to mazohist?
kar se tiče tegale z mazohistom, vsaj kar se tiče moje izkušnje je mazohist bil tip sam, ker ko je non stop manipuliral z mano in mi lagal in istočasno hotel, da jaz njemu nazaj povem svoje in mu je blo to fajn, čeprov je govoril, da mu to ni vredu. lohko bi rekla, da me je spodbujal k temu, da sem mu kaj nazaj rekla, ker sva se vedno zmenila, da se določene teme ne bova pogovarjala (primer: recimo seks) ampak je iz njegove strani vedno znova prišla na plan ta tema, čeprov je vedel, da sva se drugače zmenila, je očitno hotel, da do določenih stvari pride.
torej mazohist je tist, ki nekoga spodbuja k temu, da ga “trpinči”.
če pa vedno znova podlegaš enmu in istemu trpljenu je pa lahko tud to, da si ne upaš stran.
v mojem primeru recimo tip svojga pravega obraza dolg časa ni pokazal. ko pa ga je pokazal sem mislila, da ima razlog za to, da je tak, ker prej nikol ni bil. no in sem mu dala še ene dve šansi. pol ko sem pa vidla, da se laži in manipulacije kar ponavljajo, sem pa vedla, da to več ni naklučje. in kot sem že napisala se zdaj pogovarjam z njim samo še tako mimogrede. nisem taka, da bi šla mimo poznanega človeka brez vsaj pozdrava.
1. V življenju se je potrebno zanesti predvsem nase.
2. Pričakovanja vodijo v pogubo in prinašajo vedno nova razočaranja.
3. Morda je pač on po tem ko ti je obljubil premislil iz več razlogov, za kar ima pravico.
Sama in moj partner sva pomagala že ogromno ljudem in tudi večim kontinuirano. Nekaterim od teh ne pomagava več.Pri kakšnem se je zgodilo, da sva si tudi vmes premislila in nisva opredeljila zakaj. Zakaj? Ker sva npr. posodila denar prijatelju npr. 500 €, ki jih je nujno potreboval. In potem je ta denar zapravljal za “luksuz” oz. nepotrebne stvari (npr. brezžično slušalko za telefon, nov telefon za 200 € itd.) in ker ga ni vrnil ko smo se dogovorili sva si midva morala sposoditi od drugih denar, da sva kupila stvari za katere sva privarčevala teh 500 €. In zakaj bi jaz potem njemu morala polagati račune zakaj ne bom posodila denarja? Kaj mu naj rečem? Lej stari sorry ti ne znaš rokovati z denarjem, kupuješ bedarije itd. Jaz ne bom obsojala ljudi in jih prevzgajala, imam pa pravico se odločiti da pač nekomu denarja ne bom posodila. In tudi tvoj kolega je verjetno si premislil in noče razkriti razloga da te ne užali in si izmišljuje izgovore.
2. Moj direktor ima precej denarja in ga ogromno nameni pomoči potrebnim ljudem. In je pač ugotovil, da se ljudje potem na to pomoč zanašajo in na njo računajo, zdi se jim celo samoumevna. Medtem ko sami nič ne naredijo, da bi iz situacije prišli. Npr. pomagal finančno mami samohranilki vsak mesec 2 leti (poravnal račune) in v dveh letih si ni najdla službe in sama naredila nič da bi iz tega izplavala. Zanašala se je na njegovo pomoč in se sprijaznila, da je boga. In potem je spregledal, da ji s tem ne pomaga in ne bo nikoli bolje. “Ljudi moraš naučiti ribe lovit, ne da jim jih vsak dan nosiš na krožnik”. Ponudil ji je delo in takrat je doživel hladen tuš. Drugi je plačeval račune, ona pa naj nam bi simbolično pomagala v službi (hodila v nabavo itd.) in nas je ženska okradla za par tisoč €.
Skratka ne govorim, da sodiš v katero od teh skupin, ampak lahko pa vsaj razumeš ljudi zakaj so previdni komu dajejo svoj denar in komu namenjajo pomoč.
ok glede denarja se strinjam.
ampak da je nekaj obljubil (pa nej bo to denar ali kaj drugega) in si potem premisli pa lohk tud pove, da si je premislil in, če je mogoče pove tud razlog. ker ignor najbol boli. ker v mojem primeru je bilo tako, obljube obljube obljube, ko bi morale biti obljube izpolnjene pa ne bu ne mu in ignor. mislim pa tud, da je to delal zanalašč, ker to ni bilo enkrat ali dvakrat ampak ČISTO VSAKIČ, ko je nekaj obljubil obljub ni izpolnil. in potem, ko je videl mene na tleh, obupano, si je s tem polnil ego. poleg tega sem jaz njemu res ful pomagala, nikol nič zahinavla ali karkoli, pomagala tudi drugim in to je videl, drugi so pomagali meni (tudi finančno, vedno sem vrnila in to je on vedel in videl, no tudi čustva sem vedno vračala in vse je videl in vedel) ampak on me je vedno pustil na cedilu. no res da mi tud drugi finančno niso veliko pomagal, mogoče enkrat ali dvakrat, point je v tem, da sem vedno vse vrnila, največkrat z obrestmi. čustveno tudi njemu veliko pomagala on mi ni niti tega vrnil nikol. men je šlo vedno za prijateljstvo tega se pa ne da kupit z denarjem.
tuki se verjetno nismo razumeli. pri meni oziroma v mojem primeru ni šlo za denar, vsaj ne v prvi vrsti.
šlo je za laganje, pomoje že kar patološko. ko očitno tip že sam sebi verjame, da govori resnico. recimo mi je enkrat povedal eno zgodbo, ki čez približno pol leta niti slučajno ni bila več ista oziroma je kar naenkrat sploh ni bilo in on tega seveda sploh ni povedal.
potem recimo reče, da bo nekaj zagotovo naredil, zatrjuje, da bo, pa potem seveda ni nič iz tega in se zgovarja, da ni imel časa. msilim, halo, če ve kakšno je njegovo življene (že jaz očitno vem bolj kot on sam) nej ne zatrjuje, če itak ve, da je možno, da ne bo imel časa.
pol ena kolegica, odrasla ima že otroke skoraj polnoletne. isto nekaj reče, da bo naredila in seveda ni nič iz tega. in isto izgovori, da nima časa. pa mislim kaj potem cepci sploh govorijo nekaj, če očitno že v naprej vejo, da se nebojo držal niti svojih obljub. če se jim ne da nej bojo tih pa je. nevem kaj majo od tega? delajo to zanalašč? manipulirajo? da ko je nekdo prizadet se njim dviga ego? pomoje je to to. in potem so še užaljeni, če se jim ne verjame več. *ja halo no, sej bi ti verjela, če bi se ti dalo verjet, kot da zanalašč ne verjamem* najbol mi gre pa na živce, ko so izgovori tako bedni, da kao 5 minut v dveh mesecih nima časa za izpolnit obljubo, dejansko 5 minut (ker več niti nebi rabil/a za obljubo, ki je bila rečena). pa noben mi nemore rečt, da človek dejansko nima časa in da dejansko 24ur na dan samo laufa po opravkih in sploh nič ni doma! in to vsak dan. očitno nekateri tudi spijo zunaj.