lažna menstruacija
Zdravo!
Zanima me, kako pogoste (statistično) in kakšne so takoimenovane lažne menstruacije, torej krvavitve, ko je ženska že noseča, pa se pojavi krvavitev v času sicer normalne menstruacije (če imam prav). Moja mama npr. je imela takšno “lažno menstruacijo”, zato so domnevali, da se bom rodila kasneje, potem pa so ugotovili, da sem rojena pravočasno, le da so se zaradi tiste krvavitve ušteli v računanju datuma poroda.
Zdaj sem jaz na vrsti, da zanosim 🙂 in nek “7. ali 8. čut” mi pravi, da se je takšna lažna menstruacija morda pojavila tudi pri meni. Imam zelo boleče menstruacije in pred leti so mi ugotovili, da imam dvojno maternico – obe sta normalno razviti, vsaka vezana na en jajčnik, le da ima ena izhod v nožnico, druga pa ne. Mojemu ginekologu sicer ni čisto jasno, kako se izloči menstrualna kri iz zaprte maternice, domneva pa, da so s tem povezane močne bolečine.
No, ta moj “7. čut” pa dopušča verjetnost, da sem v bistvu že noseča in da sem nazadnje (prejšnji teden) krvavela iz tiste druge maternice. Zadnje dni imam veliko slabši tek kot prej, občasno mi je slabo, kakšna hrana mi smrdi, utrujena sem… Moram pa povedati, da sem se že tudi kdaj prej počutila podobno in domnevala (se veselila), da sem noseča, pa nisem bila – torej so bili simptomi očitno bolj ali manj psihični…
Sprašujem vas, če je “lažna menstruacija” medicinsko dokazana oz. sploh mogoča (tudi v primeru dvojne maternice) in ali bi test nosečnosti v takem primeru pokazal nosečnost.
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
vaše razmišljanje je tipično laično, kot pač o fizioloških pojavih razmišlja nekdo, ki o njih ne ve nič. Če ste hodili v kakšno srednjo šolo, kjer poučujejo tudi biologijo in pri tem predmetu niste sedeli na ušesih, ste tam med učno snovjo o delovanju človeškega telesa zagotovo obdelali tudi delovanje reprodukcijskih organov, vsaj osnovno. Nosečnost je povsem novo stanje za reprodukcijske organe in jih “zablokira” v stanju, v katerem menstruacija preprosto ni možna. Do M pride zgolj in samo takrat, ko propade rumeno telesce v jajčniku, to pa v nosečnosti pod vplivom zarodkovih hormonov nosečnosti vztraja dalje in sploh ne propade. Vsaka krvavitev v tem stanju je torej nekaj drugega kot menstruacija. Seveda je nekaj drugega, kako tak pojav dojame ženska, če ne pozna drugega kot je M in če ima vsak pojav krvi iz nožnice za M. Krvavitev v nosečnosti se pojavi v cca. 10% do 15% primerih in pri polovici je ta pojav združen s splavom. Pojav krvavitve točno takrat, ko bi sicer naj nastopila M je čisto naključje in nima statistične opredelitve. Lahko bi rekel, da je verjetnost takšnega dogodka 1/30 deleža trajanja meseca, torej toliko, kolikor je verjetnosti, da izžrebate točno določen dan v mesecu.
Zdaj pa glede vaše nosečnosti. O tem ne gre ugibati temveč se preprosto naredi test. Če je pozitiven ste noseči, sicer niste, ne glede na slabosti in druge psihosomatske simptome.
Pravite, da imate dvojno maternico, pri čemer je ena z nožnico nepovezana? Če ta maternica vsebuje tudi sluznični sloj, potem mora imeti stik z zunanjim svetom in ta stik je običajno preko druge maternice. Takšno specifično stanje rodil je zelo pogosto povezano z nepravilnostmi v razvoju ledvic, zato bi, če tega še ne veste, bilo zelo modro narediti UZ trebuha ter si preveriti stanje sečil. Možno je, da ene ledvice nimate (praviloma tiste, ki bi naj bila na strani zakrnele maternice), to pa je pomembno tudi za načrtovanje nosečnosti. V nosečnosti je zelo pomembno čim prej ugotoviti, v kateri maternici ste noseči, kajti če je nosečnost slučajno v “zaprti” maternici, kar je sicer redko, potem je porod možen le s CR, v napredovali nosečnosti pa je skoraj nemogoče ugotoviti, kje je nosečnost.
Pozdravljeni,
14.12 sem imela začetek menstruacije, ki je trajala do 17.12.
Prva dva dni sem imela kar mocne krče in krvavitev , ostale dni samo rjavkast izcedek.
Po koncu menstruacije sem zacutila občutek pekočih prsi. Prsi me pečejo večkrat na dan..
Ovulacijo bi naj imela 30.11.
Zelo si želim otroka, ali je možno da sem noseca?