latentna hipertiroza
Pozdravljeni.
Pred enim mesecem in pol sem bila pri anastezistu zaradi ginekološke operacije.Napotil me je na preiskave ščitnice.UZ:desno hipoehogen delno cističen nodus, velikosti 2,28×2,55;sagitalno 2,01×3,09.
TSH MANJ KOT 0,005, FT3 7,69,FT4 16,44.SKEN: izrazito kopičenje radioindikatorja v področju desnega režnja-avtonomni adenom z zavrtim okolnim tkivom.Nimam nobenih težav, tipičnih za hipertirozo.
Operirana sem sicer bila, vendar so mi dejali, da bodo vse izvide poslali na
KC v Ljubljano, kamor me bodo klicali na terapijo z radioaktivnim jodom. Glede na izkušnje “sotrpinov”, bi rada pomagala svoji ščitnici še kako drugače. Sprašujem ali je sploh možno in seveda kako? Hvala.
Spoštovani!
Glede na navedene izvide gre pri vas za blago prekomerno delovanje ščitnice zaradi avtonomnega gomolja žleze. O avtonomnem tkivu v ščitnici govorimo kadar se v žlezi pojavi klon celic, ki delujejo avtonomno (neodvisno od regulacijskih mehanizmov) in stalno proizvajajo in izločajo ščitnične hormone. Gre za benigno bolezen, ke se dejansko najbolje zdravi z radiojodom. Ker gre za genetsko spremenjen klon celic je “ščitnici pomagati kako drugače”težko. Vsekakor je koristen zdrav način življenja mešana prehrana, da prenehate s kajenjem, če ste kadilec.
Lep pozdrav!