Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Lastovica – NA POMOČ!!!

Lastovica – NA POMOČ!!!

Pozdravljeni!

Včeraj popoldan je mož prinesel domov mlado lastovico. Ugotovljeno je bilo, da jo je iz gnezda izpodrinila kukavica. Lastovica je velika pribl. 3 cm, oči ima še zaprte, je prekrita s puhom, na perutih že ima malo perja.
Dobila sem informacijo, da jo lahko hranim z mačjimi konzervami. Ker so bile zvečer trgovine že zaprte, sem uporabila pasjo konzervo. Do zjutraj si je že toliko opomogla, da odpre kljunček, ko pride kdo mimo, tudi oglaša se že s tistim znanim “cvrčanjem”. Zjutraj smo tudi že našli čisto normalen iztrebek.
Zdaj pa vas prosim za nasvet – ima kdo kakšno izkušnjo, kako naprej? Če bi jo dala v gnezdo, bi jo mama sprejela? Sem prišla na idejo, da bi lastovico vrnila in vzela ven kukavico, ker je to lažje hraniti.
Prosim, pomagajte!!!

Lp, Yo

Yo, kaj pa če bi poklicala na kakšno ornitološko društvo in njih povprašala za nasvet? Ne verjamem, da ima prav veliko ljudi izkušnje s hranjenjem in oskrbo malih lastovic.
Upam, da ti bo uspelo. Lp

Sem poklicala na Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije.
Izvedela sem, naj ptička hranim s konzervami za muce, mletim mesom, muhami…
Ne vem sicer, koliko mi bo uspevalo, svetovali so mi, naj dam hrano kar v posodo in naj dajem ptičku tudi vodo. Ampak meni se zdi premajhen, da bi jedel sam iz posode (je še slep).
Če ima kdo še kakšno izkušnjo, naj mi lepo prosim, pomaga.

Lp, Yo

Jaz sem lansko leto našla mladega kosa. Hranila sem ga z veliko plastično pinceto, ker sem mu le tako lahko v kljun porinila dovolj hrane. Ne dajaj ji surovega mesa, ker lahko zboli za salmonelo, zato je tudi moj verjetno poginil. Jaz sem mu dajala kuhano jajce, kuhano korenje, zmečkano jabolko in banano. Da bo dobila tudi dovolj vlage, namoči pinceto v vodo, narahlo dvigni, da ostane kapljica in ji daj v kljunček. Moj je zdržal 14 dni, naučil se je tudi leteti in me je po stanovanju ves čas spremljal. Priletel mi je celo v naročje. Oglašal se je tudi na moj žvižg in veselo pristajal na hrbtu moje psičke. Na koncu je že sam pobiral zrnje s tal. Potem je neko noč brez kakršnegakoli vzroka umrl. Bilo mi je tako hudo, pa čeprav je bil moj le 14 dni. Bojan (na drugem forumu) mi je omenil, da je lahko poginil zaradi surovega mesa. Držim pesti za malo ptičko!

Aja, ne pozabi, da ji mora biti ves čas toplo. Tako majhno bitje se hitro podhladi, sploh, če ima še puh. Pod kletko ali kjerkoli že imaš ptička, daj termofor s toplo vodo in redno menjaj. Ne grej ptička pod lučjo. lp

Mama ne bi več sprejela ptička nazaj. Jaz sem našla že ogromno ptic, pa nobena ni preživela, sedaj pa vem tudi, da se je bolje najprej prepričati, da niso kje v bližini starši, ki hočejo ohraniti mladiča pri življenju. Tvoja lastovica je res majhna, ampak mislim, da bi naredila hudo napako, če bi dala sedaj iz gnezda kukavico, saj tako ne bi preživeli niti ostali, ker bi lastovice zapustile mladiče, ki so se jih dotikali ljudje, pa tudi do kukavice ne bi bilo pošteno. Veliko sreče ti želim, jaz jo s tem še nisem imela.

Hvala vsem.

Žal imam slabo novico. Mala lastovica je poginila. Zelo mi je žal.
Vseeno bom napisala recept za hranjenje takšnih malih ptičkov, ki mi ga je zelo prijazno “odstopil” gospod Milan Cerar, velik poznavalec ptic. Če najdete takšno ptičko skuhajte jajce, vzemite rumenjak in ga zdrobite. Dodate zdrobljene albertove kekse, malo mleka 0,5% maščobe ali pa ga razredčite z vodo, dodate lahko insekte, ki jih prodajajo za kuščarje, komarjeve ličinke, ki jih lahko malo zdrobite (te prodajajo za akvarijske ribe) in drobno nasekljan rman. Vse skupaj zamešajte v tako bolj mastno godljo in s tem hranite ptička.

Upam, da bo recept komu pomagal.

Še enkrat hvala za pomoč in lep pozdrav!

Yo

Verjetno je ob padcu dobila resnejše notranje poškodbe, ki jih navzven morda ni bilo videti. Žal mi je, da ni preživela, ampak tako so stvari v naravi. Zdaj bo preživela kukavica namestjo nje.

Če se znajdete v podobni situaciji, pokličite v ZOO Ljubljana 01 2563775. Tam obstaja tudi azil za prostoživeče živali. Nasvete, kako hraniti žival, lahko dobite tam.

Nekaj glede mladih ptičkov…. Ponavadi mladiči padejo iz gnezda ob kakšnem neurju ali močnem vetru. Največkrat pa je, da ptičji starši sami izrinejo mladiča, ki je bolan ali je z njim kakorkoli kaj narobe. Če je v gnezdu prisoten kukavičji mladič, je ponavadi pod gnezdom celotno leglo in ne samo eden od mladičev.

Nekaj o hranjenju… Za žužkojede je zelo pomembno, da dobijo tudi hitin (snov iz katerega je narejeno zunanje ogrodje žuželk). Velikokrat se zgodi, da zaradi pomanjkanja pravilnih snovi, dobijo šibke noge. Zlasti je to opazno pri kosih. zato se mora dodajati vitamine. sama ptičje mladiče hranim z namočenimi pasjimi, mačjimi briketi, z briketi za žužkojede, ki jih dobite v trgovinah za domače živali… kasneje začnem dodajati živo hrano, kot so mokarji, kobilice, cvrčki…
Hranim ponavadi s pnceto. Lažje je hraniti ptiče, ki jih dobite slepe, saj vas povežejo s hranjenjem in kljun kmalu začnejo odpirati sami od sebe. Z tistimi, ki že gledajo je malo večji problem. vsaj en dan rabijo, da vas sprejmejo kot nadomestne starše.
LP, kokica

Lansko leto smo bili v podobni situaciji in smo klicali ZOO Ljubljana. Komaj smo jih prepričali, da ptičke (3) prinesemo. Nikoli več nismo mogli kontaktirati nikogar, ki bi karkoli vedel o njih.
V primeru mlade lastovice je bilo naknadno ugotovljeno, da je ni izpodrinila mlada kukavica, pač pa za vrabci, ki so zasedli lastavičje gnezdo in zdaj notri valijo. Le-ti so pometali iz gnezda vse mladiče in prepodili tudi obe odrasli lastovici, tako da ta mladič ne bi mogel preživeti v nobenem primeru. Gnezdo se povrhu vsega nahaja pod nadstreškom gospodarskega poslopja na dvorišču, katerega uporabljajo za parkiranje stranke avtomehanične delavnice. Na dvorišču sta tudi 2 psa, tako da mladiča ni bilo smiselno puščati tam.
Za mačje oz. pasje brikete pa sem jaz slišala, da so premočni za želodčke tako majhnih ptičev – zdaj pa ne vem.

Lp, Yo

Namen azila je spuščanje živali nazaj v naravo. To so divje živali in spadajo pač nazaj. kaj se z njimi dogaja po spustu, se seveda ne da ugotoviti, razen če bi jih opremili z oddajniki. Ljudje se zelo navežejo na živali, ki jih rešijo in se ne sprijaznijo, da bodo te živali na njih, kot rešitelje, pozabile.
pasji ali mačji briketi so uredu za ptiče, sama sem jih na ta način spravila gor že kar nekaj. Seveda je ključ v raznovrstni prehrani. Ne smeš hraniti s samo eno vrsto briketov. Da bi imeli ptiči kakršenkoli težave zaradi tega, še nisem doživela. Predvsem žužkojedi potrebujejo precej beljakovin, saj imejo po nekaterih podatkih, žuželke 3x več beljakovin kot ista količina mesa. Ta podatek ni dvakrat preverjen, zato me ne drži za besedo. (glede količine beljakovin) V briketih pa je kar veliko beljakovin, ki so opremljene tudi z raznimi vitamini.
da vam ptiča niso hoteli vzeti v ZOOju, pa skorajda dvomim. Verjetno je šlo za kaj drugega, saj je azil namenjen prav za divje živali.
zanimivo se mi zdi, da so to storili vrabci temle lastovkam. Še nisem slišala za njih, da bi to delali, vendar se mi zdi kar možno glede na njihovo obnašanje.
Zdi se mi uredu, da ljudje poberejo živali, ki si same ne morejo pomagati. na ta način spoznajo marsikaj o življenju teh živali in se zraven tudi veliko naučijo. Nekakšen pristen stik z naravo, kar pa je pomemben dejavnik v naravovarstvu. Pa še življenje rešiš, to pa nam je tudi v ponos, kajne?LP

S tem, da nisem izvedela ničesar več o usodi ptičkov sem mislila na to, da že naslednji dan nisem mogla kontaktirati nikogar, ki bi karkoli vedel o njih (ali so sploh preživeli…).
Problem ZOO-ja je, da zelo težko pustiš tam žival, kadar ni veterinarja. Jaz sem morala prositi v nedogled gospo pri vhodu.
Zadevo z vrabci pa so mi potrdili na Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. Baje je zadnja leta to kar pogost pojav, ker vrabcem primanjkuje naravnih gnezdišč. Edina rešitev za to bi bila postavitev umetnih gnezdilnic.

Lp, Yo

Sedaj vzamejo tudi takrat, ko veterinarja ni.

zdravo včeraj sem doma našla lastovico (odraslo) ki ima poškodovano perut.Perut sem očistila jo razkužila in namazala z ognjičevo kremo ter povila . Perut se že celi a imam problem ker lastovica noče samostojno jesti.Moram ji odpreti kljunček in ji dati hrano naravnost vanj!!

PROSIM ZA POMOČ!!NUJNO JE!!

že v naprej se vam zahvaljujem<3<3

ne znam pomagat vprašaj azil za divje živali če še deluje, hrano ji dajaj kar v kljunček

New Report

Close