Lasersko zdravljenje oz reženjska operacija
Zanima me vaše mnjenje, pri parodontologu sem konec meseca novembra in začetek decembra naročena na reženjski operaciji dlesni. Vmes sem bila na samoplačniškem pregledu in mi je zobozdravnik svetoval lasersko zdravljenje dlesni.
Kaj mi svetujete? Počakati na reženjsko operacijo ali se odločiti za takojšnje lasersko zdravljenje ali oboje? Mimogrede, reženjska se krije iz zdravstvenega zavarovanja, laserska je samoplačniška, a bolj me zanima učinkovitost le-teh.
Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
na žalost bi morala za ocenjevanje primernosti terapije pri vas morala imeti veliko več podatkov kot jih imam na razpolago, Parodontalne bolezni so lahko različno obsežne in se tudi različno manifestirajo. Če so vam predlagali reženjsko operacijo dlesni, predvidevam da imate bolezen že obsežno in je kirurški poseg upravičen.
Glede laserske terapije parodontalne bolezni vam lahko svetujem le, če mi poveste s kakšnim laserjem bi bil poseg opravljen in na kakšen način. Pri pravilni uporabi pravega laserja in zadostni strokovni usposobljenosti terapevta, je terapija lahko zelo učinkovita. Res pa je, da obstaja cela vrsta precej “zavajajočih” terapij z laserjem….kar pomeni, da je njihova učinkovitost preskromna za željen učinek. Tokrat sem pri podajanju mnenja precej stroga, ker približno vem, kaj se dogaja na področju laserskih terapij v našem prostoru. Laser, ki ga uporabljamo v naši ambulanti, je žal eden redkih, za katerega lahko rečem, da je učinkovit.
Tako, brez možne diagnostike vam predlagam, da opravite kirurško terapijo parodontalne bolezni, kasneje pa vam za vzdrževanje dlesni v čimboljšem stanju predlagam terapijo z laserjem. Zdravljenje oz, omejevanje parodontalne bolezni namreč traja doživljensko.
Srečno.
Pozdravljeni,
v naši ambulanti uporabljamo laser LightWalker Fotona. ( http://www.fotona.com/en/dentistry/ )
Srečno.