Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja laringitis – nalezljiv ?

laringitis – nalezljiv ?

Pozdravljeni, vsi tu gori !

Sem kar nekaj debat zdaj prebrala na račun laringitisa, ker je bil tudi pri nas aktualen. Pa me je zanimalo, če je ta stvar nalezljiva.Po posvetovanju naše pediatrinje je takole. Trenutno razsaja virus, ki povzroča laringitis.(okrog nas ga je ogromno). Obstaja pa tudi laringitis asmatičnega značaja, ki ni nalezljiv. Ta “privilegij” imajo pač asmatiki. Je pa tudi laringitis, ki je dednega značaja ( tudi ni nalezljiv).

pomaga pa seveda vse to, kar ste mamice opisale. Para, dvignjeno ležišče,…

pozdravčke

Laringitis ni nalezljiv. Bi pa me res čudilo, če bi bil.
Pozdrav, Mojca

Jap, MOjca, očitno obstaja tud tak virus laringitisa, ki je nalezljiv. Svoji pediatrinji pa že verjamem.

pozdrav tudi tebi.

Virusni laringitis JE nalezljiv in trenutno res razsaja.

“Laringitis” pomeni vnetje predela laringsa – grla – predela okoli glasilk. Laringitis je lahko infektivne ali neinfektivne narave. Pri otrocih je večina laringitisov infektivne narave – to pomeni, da njihov nastanek sprožijo najrazličnejši mikroorganizmi – predvsem številni virusi. Pri odraslih je pogost vzrok kroničnih laringitisov – kajenje.
Seveda je lahko tudi pri laringitisih pri otrocih v igri preobčutljivost, a spet v večini primerov v povezavi z okužbo.
Najrazličnejši povzročitelji akutnnih okužb dihal lahko prizadanejo različne predele dihal:
– žrelo ali farings (vnetje – faringitis): pogosti znaki: pekoče bolečine pri požiranju, izcedek iz nosu – nahod,
– grlo ali larings (vnetje – laringitis); pogosti znaki: hripavost, lajajoč kašelj, pri hujši sliki kašelj v napadih, dušenje, zapiranje dihalnih poti, oteklina glasilk, dušenje…,
– sapnik ali traheo (vnetje – traheitis): draženje, bolečina za prsnico, dražeč kašelj, ….
– sapnice – ali bronhuse (bronhitis); kašelj, zapiranje malih dihalnih potov, piskanje, ostrejše dihanje, težje dihanje..
– pljuč – pljučnico

Na splošno so pri virusnih okužbah pogosteje prizadeta zgornja dihala. Laringitis poteka torej v sklopu mnogih virusnih okužb, ki so seveda KUŽNE- nalezljive. Kako močno pa je izražen, je odvisno od mnogih dejavnikov (vrste in napadalnosti povzročitelja, obrambe na sluznici, stanja imunskega sistema okužene osebe, prekuženosti, genetskih dejavnikov – oblike, velikosti samega grla pri osebi, starosti osebe, spremljajočih dejavnikov – npr. kajenja). Isti mikroorganizem lahko pri različnih osebah povzroči klinične znake s povsem različni intenziteto:
– pri prvem otroku (z laringitisom) zgolj enodnevno hripavost,
– pri drugem otroku več tednov trajajoči lajajoči kašelj z napadi dušenja, oteklino glasilk in zapiranjem dihalne pot, ki zahteva zdravsljenje v bolnišnicii.

In moramo vedeti, da bo (npr.virusni) povzročitelj blagega prehlada pri prvem otroku, ki bo virus s kihanjem, kašljanjem, govorjenjem prenesel na drugega, pri drugem lahko povzročil laringitis z dušenjem.

Ne prenaša se torej “laringitis”, prenašajo se povzročitelji, ki pa pri različno občutljivih otrocih povzročijo različne klinične slike. In pri otrocih, ki so bolj nagnjeni k laringitisom in imajo tudi spremljajoče dejavnike (telesna struktura in oblika grla, genetski dejavniki, preobčutljivost na določene vplive iz okolja, kajenje v družini, ….), povzročitelj prej povzroči klinično sliko s hujšimi znaki laringitisa.

Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

No, evo lepo strokovno povedano. Hvala Nina P. Vidiš, takole razlago sem iskala povsod. Zanima me pa zato, ker ena mamica svojega otročka “našprica”, ko začne lajajoče kašljat – pa je dobro. Mislim haloooo. Potem gre pa v varstvo, v resnici bolan.

jaz ga našpricam, je dva dni doma in v redu, potem pa gre v vrtec – zakaj?

Ker je naš laringitis povzročil virus, ki ga je pobral v vrtcu in imajo vsi ostali otroci zaradi tega zamašen nos in so pač prehlajeni, mi imamo pa laringitičen napad…

citiram:
“Ne prenaša se torej “laringitis”, prenašajo se povzročitelji, ki pa pri različno občutljivih otrocih povzročijo različne klinične slike. In pri otrocih, ki so bolj nagnjeni k laringitisom in imajo tudi spremljajoče dejavnike (telesna struktura in oblika grla, genetski dejavniki, preobčutljivost na določene vplive iz okolja, kajenje v družini, ….), povzročitelj prej povzroči klinično sliko s hujšimi znaki laringitisa.”

jaz sem iz posta Nine P razumela bolj to – da morajo otroci z laringitisom biti dlje doma po napadu in nasploh malo bolj čuvani zato, ker so ONI bolj občutljivi…

tako da ni stvar v tem da MI našpricamo in kao gremo v vrtec (kar pač ne počnem, vedno je nekaj dni doma), pač pa ne bi smeli starši otrok, ki NIMAJO laringitisa, so pa PREHLAJENI, peljati kar vsepovprek – ker so ti otroci, prehlajeni in nelarignitični, mojemu laringitičaru, ki na vsak prehlad odreagira z napadom, bolj “nevarni” kot moj otrok njim…

ker jim laringitisa ne bo predal, preda pa jim lahko respiratorni infekt (ki ga je itak staknil v skupini).

Ampak otrok z respiratornim infektom je v vrtcu malo morje… in če se med njimi znajde spet kak laringitičar, potem bo ta spet “lajal”, ostali pa bodo le smrkali…

ampak potem to ni stvar le laringitičnega otroka, pač pa vseh, ki prihajajo z navadnim prehladom v vrtec… in verjemi, včasih niso le malo smrkavi…

Mislim, da smo starši laringitičnih in nasploh astmatičnih bolnikov, precej pazljivi kar se tega tiče, ker vemo in poznamo, kako hudo je, če ima otrok napad… vse skupaj je le stvar nivoje kulture – kdaj otroka v vrtec in kdaj ne…

morda se motim…

T.

Ja, kako je lepše, če se stvari razčistijo. Saj mogoče sem narobe razumela. Razumela sem, da gre pač tisto dete takoj v vrtec in naprej širi virus.
Evo, zdaj so stvari bolj jasne.
saj se tudi s pediatrinjo ne moreš vse pogovorit, kot bi si želel, ker nas je preveč v čakalnici, ki potem čakajo. Takole na hitro mi je pač razložila zgoraj omenjeno.

Da pa ne bo pomote, razumem tudi starše, ki pošljejo bolne otroke v vrtec. Saj sami delamo isto. Še bolni si ne moremo privoščit bolniške. In potem se čudijo, ja od kod toliko bolnih “kar na enkrat”

Veliko zdravja in sončnih, toplih, brez megle – dni!!

Točno tako je, Tinkara, kot si napisala.
Pozdrav in čim več zdravja vsem!
P.S.: danes sem videla toliko smrkajočih otrok in kašljajočih staršev, da me bo jutri verjetno pobralo…
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close