Najdi forum

Pozdravljeni!

Pred dvema mesecema sem bila na dopustu na malaričnem območju, zato sem morala jemati tablete Lariam.

Te tablete sem morala zaužiti enkrat na teden in sicer en teden pred odhodom, na dopustu, ter še štiri tedne po prihodu domov.

Na inštitutu za nalezljive bolezni so mi dejali, da ne smem zanositi vsaj še tri mesece po zadnjem zaužitju tablet.

Na navodilu od omenjenih tablet je pisalo, da ni nič hudega , če ženska zanosi v tem času.
To me je sicer zmedlo, zato vas prosim ali lahko zanosim prej kot so mi svetovali na inštitutu?

Draga Nika,

će načrtujete nosečnost in se vam ne mudi, raje počakajte tri mesece, čeprav je skrajno malo verjetno, da bi tako dolgo trajal morebitni učinek na morebitno nosečnost. O Lariamu, ki ga sicer sam ne poznam, obstaja kopica kontroverznih poročil in v nekaterih državah (npr. Velika Britanija) ga pri potovanjih v malarična področja za manj kot 2 tedna in taka, ki so nizko rizična za malarijo, sploh ne predpisujejo, ker ima pri 50 od 10.000 upoprabnikih resne stranske učinke, skoraj pri vseh uporabnikih pa vsaj blage (močne sanje, motnje koncentracije ipd.) Za podrobnejše informacije se posvetujte na oddelku za humano genetiko v Ljubljanski porodnišnici, kjer dela specijalistka, ki se posebej ukvarja z zdravili v nosečnosti.

New Report

Close