Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Lara in IUT

Lara in IUT

Spošovana dr. Cerarjeva,

po 7ih IUT (pri zadnji ste bili še zraven) smo nosečnost zaključili v 35 t.
Tokrat je bila sreča je bila na naši strani in 11. 8. smo dobili prekrasno dojenčico Laro, 2350 g in 45 cm. Zadnja IUT pa je bila tako dobra, da nismo rabili ne transfuzije, ni bilo zlatenice, hb visok 134, dva dni kasneje pa 177….Lara je bila samo en dan na EINT. Dr. Bregant je rekel, da je prava velikanka, da je vse ok in da gre lahko na oddelek. Deveti dan smo šle domov. Vsi smo presrečni sem, da se je tako lepo izteklo.

Lara pridno je in spi ter lepo napreduje, danes ima že 2790 g. Hranimo se na tri ure, aptamil za nedonošenčke, dnevno pridobiva na teži od 40 do 50 g, včasih pa samo 20, tehtamo se doma, poje od 40 do 60 ml na obrok. Jutri bo stara 3 tedne. V 16ih dneh je od najnižje teže napredovala za 600g.

Dr. Babnik in ostali pediatri se niso odločil za epreks, ker je je bil hb ok, sedaj imamo kontrolo hemograma 13. 9. Računam-upam, da tudi ne bo potrebno.

Sin je presrečen in ponosem na sestrico. Ob priliki se pridemo pokazat.

Zanima me kako je s cepljenjem ali se kaj zamakne zaradi nedonošenosti? Kaj pa GH, eni rečejo pri 4m, drugi po 6m…kaj priporočate v njenem primeru?

Najlepša hvala za vso pomoč pri IUT vam in dr. Bregantu. Lepo pozdravite najinem imenu dr. Breganta in dr. Babnika.

Lp
Polona in Lara

Dragi Polona in Lara (in seveda vsi ostali člani družine),

me veseli, da se je vse srečno izteklo (sicer sem bila čisto na tekočem, čeprav sem bila na dopustu :), “babji” firbec pač…). Tudi oba porodničarja, ki sta sodelovala pri IUT (dr. Pušenjak in dr. Premrujeva), sta strašno ponosna na vas in Laro…

Kar se tiče cepljenj, velja kronološka starost 3 mesecev – že dolgo velja, da transfuzija rdečih krvničk prav nič ne vpliva na imunski sistem in kakšna prestavitev cepljenj ni umestna. Na drugi strani številni viri iz svetovne literature poudarjajo, da so nedonošenčki popolnoma sposobni ustvarjati protitelesa, če jih v to prisili okužba ali “simulacija” okužbe, kar cepljenje pravzaprav je. Še zlasti, ker zaradi prezgodnjega rojstva od mame niso prejeli popotne “košarice” njenih protiteles.

Pri uvajanju goste hrane takšnega jasnega priporočila ni, bolj predvidevanja – da je prebavni sistem ob prezgodnjem rojstvu zelo nezrel, a ob pogojih stika z zunanjim svetom in hrano dozoreva pospešeno. Zato pri uvajanju GH upoštevamo polovično korekcijo (npr. namesto 8 tednov korigiramo le za 4 tedne). Po “novem” pa itak priporočajo uvajanje GH okrog 4. (in ne več okrog 6.) meseca – s tem naj bi se prebavila pravočasno srečala z novimi antigeni v hrani, se nanje prilagodila – in s tem bi zmanjšali prekomeren imunski odgovor ob prekasnem uvajanju, ki je razlog za številne alergije in celo za celiakijo… Hmmm, v medicini očitno nekatere trditve niso večne in 100%-no zanesljive, še zlasti ne na področju prehrane dojenčka (kjer je še pred desetletjem veljalo, da je glavni krivec za celiakijo prezgodnje uvajanje žitaric oz. GH).

Pozdrave mojima moškima kolegoma bom seveda dostavila…

Lep pozdrav in na svidenje,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovana,

hvala za vso skrb in pozornost in seveda odgovore.

Kot vse mame sem tudi jaz pretirano zaskrbljena glede hranjenja. Nekaj odgovorov sem prebrala že v vašem pisanju Larissi.

Naša Lara še vedno je na 3 ure. V bolnici so rekli, da jo moram zbujat. Poje zelo različno od 50 do 80 na obrok, tako da je njen celodnevni izkupiček tam od 480 do 500 ml. Redi se lepo, danes ima 3100 g, 920g je dobila v 25 dneh. Ponoči je ne budim, se po 3-4 urah zbudi sama.

Zanima me koliko časa naj držimo 8 obrokov?

Ker če bi jo pustila, bi spala in ne bi pojedla dnevne doze. Potem pa ponoči toliko časa je, da vse nadoknadi. Še vedno sem pod vtisom, ker je sin zelo slabo jedel in se ni redil, pa bolnica….saj veste kako je to.

Hrani se z aptamilom za nedonošenčke, kdaj priporočate da preide na aptamil 1?

Kam vam smem poslati kakšno fotko naše princeske?

Lep dan in prijeten vikend,
Polona

Draga Polona,

ker sem bila v groooozni zamudi z odgovorom, sva sicer ta (in druga) vprašanja predelali po telefonu. Torej odgovor bolj na splošno, za tiste, ki spremljajo naš forum.

Prehod s formul za nedonošenčke na tiste za “bolj zrele” dojenčke pravzaprav ni natančno določen – včasih je bila “meja” 2000 gramov, potem s(m)o jo dvignili na 2500 gramov. Proizvajalci celo svetujejo, da na takšni prehrani ostanete tja do 5 kg teže (kar se mi zdi pretirano). V praksi je večinoma vse prepuščeno kar mamam – ko se začno dojenčki zmrdovati nad okusom mleka ali ko postaja denarnica vse tanjša ob nakupih dragega nadomestka materinega mleka, pač posežejo po čem bolj okusnem in cenejšem. In zelo redke ta prehod obžalujejo (npr. ker dojenčka po “novem” mleku bolj zvija – ali se jim vsaj tako zdi).

Podobno je z 8 obroki. Sama pri tistih, ki v teži vsaj minimalno napredujejo, nikoli ne svetujem striktnega upoštevanja 8 obrokov in nočnega zbujanja. Vendar so nekateri dojenčki zelo zahtevni – in se zbujajo sami. Ali pa so “zahtevne” (predvsem do sebe, sicer so preplašene) mame, ki imajo občutek, da bo dete ob 7 obrokih hujšalo. In še najpogosteje – da so “zahtevne” patronažne medicinske sestre, ki natančno spremljajo težo v gramih in so zelo zaskrbljene, če teža kakšen dan stoji.

Da se Lara potem ponoči sploh ne bi zbudila in bi prespala 2, 3 obroke? Močno dvomim, a očitno ne bova vedeli, saj niste za takšne “eksperimente”.

Fotografija vaše dojenčice bi razveselila marsikoga, ne le mene… Kar pripnite jo na forum – ali pošljite na moj e-naslov.

Srečno in kmalu na svidenje,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Tole moje pisemce bo cisto neumestno, ampak ne morem kaj da se ne oglasim…
Glede na vzdevek in opisano zgodbo… mislim, da sva z mamico Polono Tr skupaj lezali na oddelku “E” v prvi polovici meseca maja, ona zaradi transfuzije, jaz zaradi amniocinteze zaradi zastoja rasti…

Ce je mamica prava, ji tukaj iskreno cestitam ob rojstvu princeske in sem vesela, da se je vse dobro koncalo (drugih stikov nisva obdrzali)…

Lep pozdrav iz Celja!

New Report

Close