Lapizacija popka
Pozdravljeni,
hcerkica ima en mesec, tezavam s popkom pa kar ni videti konca. Pokazalo se je, da ima granulom, zato je bila v zadnjem tednu ze dvakrat izvedena lapizacija. Glede tega imam samo eno vprasanje: ko ji je dr. drugic izvajala lapizacijo, je ocitno nekaj praha padlo tudi na kozo pod popkom, kar sem opazila naslednji dan, ko so se pojavile na kozi crne pike. Dejstvo je, da ima hcerka sedaj pozgano tudi zdravo tkivo in zanima me, kaj se s tem zgodi – ostane za vedno pozgano, ali se kdaj povrne v normalno stanje? Ali je to za otroka lahko skodljivo?
Najlepsa hvala za odgovor.
Lapizacija je “star” način odstranjevanja granuloma (“divjega mesa”) popka, ki pa ga danes skoraj ne uporabljamo več. Tudi zaradi možnosti, da s postopkom vplivamo na zdravo kožo v okolici popka. Kar lahko povzroči razjedo zdravega, ki je lahko tudi globja in boleča (ostanek popkovnice ter granulom sta sicer neoživčena, koža okrog pa zelo dobro).
Glede na opis pa sem prepričana, da gre le za nekaj točkic posmojene kože, ki se bo hitro zacelila brez kakršnih koli posledic. Vseeno pa bodite pozorni, če bi se okrog teh pikic pojavila rdečina, oteklina ali bi se iz njih izcejal gnoj. V tem primeru je možno, da je bila “črna pikica” vstopno vrato za bakterije.
Skrbite, da bo popek suh in sproti odstranjujte rumeno, zdrizasto mrtvo tkivo (odstranjujte ga mehansko, s sterilnim zložencem, prepojenim s fiziološko raztopino, le če popek “zaudarja”, s 70% alkoholom).
Pozdrav,