Najdi forum

Laparoskopija

Spoštovani!

Z možem se že dve leti trudiva, da bi zanosila a žal neuspešno. Zato mi je pri zadnjem pregledu ginekologinja napisala napotnico za laparoskopijo. Zanima me kakšen poseg je to?
Za vaš odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Lea

Draga Lea,

laparoskopija je operacija v narkozi, pri kateri skozi tanko iglico v trebušno votlino vpihnemo 2-3 litre inertnega plina, nato pa skozi popek v ta prostor, ki se naredi s plinom, vstavimo 1cm debelo cevko skozi katero z videokamero lahko pogledamo vse organe v trebušni votlini kot so črevesje od zunaj, površino jeter, žolčnik, pečico in seveda ženska rodila. S pomočjo tega postopka lahko tudi operiramo. To naredimo skozi dodatne vbode nad sramno kostjo in nekoliko vstran z inštrumenti, ki jih prav tako vstavljamo v trebušno votlino skozi cevčice v trebušni steni. Tako lahko operiramo že zelo veliko stvari, za katere je bilo pred 10 leti še potrebno na veliko prerezati trebuh.
Običajno se gre po navadni laparoskopiji lahko domov že naslednji dan ali čez 2 dni, po operacji z laparoskopijo pa po 3-4 dneh. Le redko je potrebno ostati v bolnišnici dlje.

Lep pozdrav!
Imam kratko vprašanje. Pred 4 leti sem imela lap. -Spihanje jajcevoda, odščip jajčnika,”vodena cista v jajčniku,folikle 2,3,največ pa 1stopnje -prišla sem na 10 dnevno kuro zaradi bolečin na levi strani vendar sem imela isti postopek 2x-3 dni infuzije ,7 dni antibiotiki. tako, da sem ostala kar mesec dni.-poleg tega sem imela 3x na dan jodove kopeli, to pa je vprašanje, zakaj to je. Doktor mi nič ni povedal,samo v smehu me je vprašal, če imam partnerja in naj kar začneva delati na tem.Vendr je situacija nanesla na to, da še nisva bila pripravljena . Sedaj se mi bolečine vračajo ampak na drugi strani, kjer so ugotovili spet cisto.Oktobra naj bi šla spet na laparo in če kdaj hočem imeti otroke mi priporoča čimprej in rekel da tudi nisem več “rosno” mlada. (27 let)To je moj tretji ginekolog(dober)- ostala pa sem brez partnerja (novega ne mislim imeti)zato še sprašujem ali naj bi bila lapara potrebna? Še eno vprašanje- zasledila sem, da vam pišejo o izvidih- ali jih lahko dobim pri sestri ali moram do gin.?
Že vnaprej se vam zahvalujem!

P.S.-pozabila sem povedati,gin. me je vprašal, če mi je bilo bolje po tabletah, ki se imenujejo nekaj na K.(mislim, da je rekel,da se pijejo 2x mesečno, možno tudi da je dnevno), pila pa sem 2 leti hormonske- “ciklus menurete” na kar je samo razočarano dejal:nič ne bom rekel.Ne vem, če sem napisala, da imam men. na 33,37. tudi 47 dni.-Prosim, kakšne tablete sem pila, saj nisem zasledila da bi jih katera.
Še enkrat lep pozdrav!

Res kratko vprašanje! Tako kratko, da ga je težko razbrati. Iz vašega pisanja niti ne vem, za kaj v bistvu gre. Bolečine običajno omilimo z zdravili proti bolečinam ali s KT, antibiotično kuro pa uporabljamo proti vnetjem. Jodovih kur ne poznam oziroma jih v sodobni ginekologiji ne uporabljamo. Verjetno so iz kakšne knjige o zgodovini zdravljenja vnetij. Vaša starost je povsem primerna in ne potrebuje nobenega “komentiranja”. O zmanjšani plodnosti pri ženski v povprečju lahko govorimo šele po 35. letu, prej pa se starost takorekoč ne pozna. Najprimernejša starost za nosečnost je nekje med 20. in 30. letom.
O potrebnosti laparoskopije pri vas pa ne morem sklepati, ker nimam dovolj podatkov.

Malo se zberite, draga Eli, delujete precej raztreseno. Med 5000 zdravili oziroma med preko 500 razpoložljivimi antibiotiki jih je vsaj 20 na K in nobeno se ne uporablja 2x mesečno. Če ste 2 leti jemali neka zdravila, ste si, upam, vsaj enkrat vzeli čas in natančno prebrali, kaj piše na ovitku: Ciclo-menorette. Pri tako pomembnih stvareh kot je zdravje in jemanje zdravil priporočam večjo natančnost in včasih koristi tudi, če si kaj zabeležite, kadar si je težko zapomniti.

New Report

Close