LAPAROSKOPIJA
Ponovno pozdravljeni!
Najprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor.
Rada bi vas vprašala še, ali so zarastline (možna posledica laparoskopije) ovira za zanositev?
Glede na to, da so bolečine v levem predelu občasno hude in da imam desni jajcevod neprehoden, me zanima tudi, ali naj grem ponovno na laparoskopijo (kot mi je svetovala ginekologinja)?
Poleg tega pa bi pohvalila vaše odgovore in se vam še enkrat zahvalila za vašo pomoč.
Lep pozdrav.
Andreja
Draga Andreja,
morda sem se pri prejšnjem odgovoru malce nerodno izrazil. Laparoskopija je redko razlog za zarastline. Razlog zanje je osnovno stanje rodil, zaradi katerega je bil poseg potreben. Pri odstranjevanju tvorb ali prejšnjih zarastlin se tkiva hočeš, nočeš, ranijo in kljub temu, da po posegu v trebušno votlino dodamo snovi za zmanjšanje zarastlin, se tkiva lahko sprimejo in včasih ponovno zarastejo. Vsaka zarastlina pa je lahko razlog za neplodnost.
Kar zadeva bolečine, bo morda res potrebno laparoskopijo ponoviti vendar bi jaz še malce počakal, če bolečine le niso prehude. Šest mesecev je namreč kratka doba za ocenjvanje uspešnosti prejšnjega posega v vašem primeru. Če je možno si dopustite 12 mesecev “poskusne dobe”.