Najdi forum

laparaskopija

Spoštovani,

stara sem 35 let, imaela sem dva splava, enega v 10. tednu in drugega v 21. tednu, zadnji je bil pre dvema letoma. Sedaj se trudim zanositi že eno leto in pol, pa mi ne uspe, bila sem že na histeroskopiji – b.p. imela sem tudi že trimesečno kuro z klomifenom, pa vendar mi ni uspelo nič. Sedaj me moj osebni ginekolog poslal na laparoskopijo, nato pa je dejal da me poslal v ambulanto za umetne oploditve. Zanima me ali je nujno, da pred umetno oploditvijo opravim laparoskopijo,ali se lahko tudi brez te preiskave opravi umetna oploditev.
V pričakovanju vašega cenjenega odgovora, vas lepo pozdravljam in se vam zahvaljujem!

Romana

Draga Romana,

ne gre za to, kaj je možno. Seveda je možno brez kakršnekoli preiskave opraviti najbolj diferenten in drag poseg kot je oploditev izven telesa z vso najsodobnejšo tehnologijo. Vprašanje pa je, če je to sploh potrebno in če ni to razmetavanje denarja in lažno dajanje upanja, saj postopek izventelsne oploditve ni le drag (to je še najmanj pomembno) temveč je lahko tudi nevaren. Zdrava ženska ima na leto ob rednih ovulacijah 12-13 krat po 25% možnosti, da bo zanosila, kar skupaj znese 90% verjetnosti. Postopki izventelesne oploditve pa delujejo na telo precej agresivno, tako da več kot 2 postopkana letno ne prideta v poštev, možnost zanositve na posamezen postopek pa je enak naravni verjetnosti (25% – 30%). Če torej obstaja možnost, z laparoskopijo odkriti vzrok za vašo neplodnost in ga hkrai odpraviti, imate morda 5x večjo možnost za nosečnost brez večjih stranskih učinkov kot če se podvržete postopkom izventelesne oploditve.
In zakaj sem se tako razpisal? Predvsem zato, ker vse več žensk misli, da je izventelesna oploditev nekaj “boljšega” in “preprostega” in ne razumejo, v čem je “štos”. V svetu zato kot gobe po dežju rasejo “centri” za umetne oploditve, ki zlorabljajo metodo v komercijalne namene ter izkoriščajo laično nerazgledanost in močno željo po otroku. Poudarjam, IVF ni niakršna bližnjica do otroka, če ni potreben. Zaupajte svojemu ginekologu! Želi vam najbolje in v Sloveniji smo med boljšimi v svetu.

rada bi dodala tole, všeč mi je kar je napisal doktor, resnicno so slovenski
ginekologi zelo zelo dobri in priznani v svetu in romana resnicno je bolje
da poizkusite z laparoskopijo kot je dejal doktor, kajti ce obstaja moznost
je ta mnogo boljsa kot IVF, meni je na IVF uspelo petič in moram povedati
da postopki niso lahki, vse prej, ampak ocitno uspesni, zato ne obupati.
VELIKO SREČE

New Report

Close