Lanzul S
Spoštovani dr. Kersnik!
Moj 8 letni sin ima refluks že nekaj let (verjetno celo od rojstva), sedaj je dobil tablete Lanzul S in rekli so nama, da je možno, da po teh tabletah ne bo imel več refluksa! Je to možno in ali je refluks sploh ozdravljiv?
Nekajkrat na leto se mu stanje zelo poslabša (jeseni, pomladi), takrat bruha vsak dan in nemore ne jesti in piti (zelo se mu spahuje in ga napenja) zato ima že dve leti konstantno težo.Je za bruhanje in čisto izgubo apetita kriva želodčna kislina ali antacidi?
Hvala Vam za vašo prijaznost, ker nam odgovarjate na naša vprašanja!
Lepo vas pozdravljam Kornelija!
Spoštovani!
To so zdravila kot številna druga, ki zmanjšujejo nastajanje želodčne kisline, s čimer je sok, ki zateka v požiralnik manj kisel in manj agresiven do sluznice in imajo bolniki manj težav. Refluks se z zdravili in z vsemi svetovanimi ukrepi lahko le zmanjša, ne pa odpravi. To se naredi le z operacijo.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Lepo pozdravljeni dr. Kersnik in hvala za vaš odgovor! Pravkar ima moj sin izraziti refluks, dobil je zdravilo Lanzul S, vendar ga še vedno boli trebuh in bruha(manj kot prej). Vem da bo sedaj po zdravilu vedno boljše, vendar me skrbi, ker ob napadih refluksa vedno shujša, sedaj je shujšal že 4 kilograme.
Ker je otrok,ki še raste, to sigurno ni dobro zanj, zato me zanima, KDAJ IN NA PODLAGI ČESA se zdravniki odločijo za operacijo? Je to zelo zahtevna operacija?
Še enkrat hvala za vaš trud! Zaskrbljena mama
Spoštovani!
Ob zdravilih težave zaradi refluksa le ne bi smele biti tako hude, da bi tako drastično hujšal. Ali so mu opravili gastroskopijo – najbrž so. Od izvida te je odvisno, če se odločijo za fundoplastiko, tj. poseg, ko del želodca prevlečejo čez požirlanik, da s tem nekeko zaprejo pot hrani nazaj v požiralnik. Operacija je bolj ali manj izhod v sili, če nobeno zdravljenje nikakor ne bi pomagalo. Pa tudi biti bi moral star tam okoli 16 ali več.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik