lamictal&logest
Pozdravljeni.
Pišem Vam v upanju, ker bi rada še eno mnenje. Zanima me namreč ali je primerno, da poleg lamictala 2x50mg dnevno uživam še KT Logest.
Ginekologinja Lamictala ne pozna prav dobro in mi je zato predpisala Logest, ker sklepa, da so najbolj primerne. Na info liniji podjetja, ki ima te KC sem dobila dva odgovora. Eden je, da po dosedaj znanih študijah z podobnimi tabletami ni bilo nobenih učinkov. Drugi odgovor pa je bil, da protiepileptiki zmanjšujejo raven hormonov, zato to naj ne bi bile primerne KT, ampak bi morala dobiti z višjo dozo. Zdaj pa res ne vem, ali naj uživam te ali naj grem in zaprosim ginekolginjo za druge.
Zanima me torej Vaše mnenje- ali lahko tablete zmanjšajo učinek drugih in obratno?
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem
Lep pozdrav
B.
Spoštovana!
Pri zdravilu Lamictal res ni podatkov, ki bi kazali, da lamotrigin (učinkovina v zdravilu Lamictal) inducira ali zavira oksidativne encime, ki presnavljajo zdravila. Samo v primeru, če bi Lamictal zviševal koncentracijo le teh, bi se priporočal povečan odmerek kontracepcijskih steroidov. Seveda bi o tem odločal zdravnik.
V študiji na dvanajstih prostovoljkah se je pokazalo, da lamotrigin po zaužitju peroralnih (jemanje skozi usta) kontracepcijskih tablet ni vplival na plazemsko koncentracijo etinilestradiola, niti levonorgestrela.
Opazili pa so padec vrednosti lamotrigina po uvedbi kontraceptiva in povišanje te vrednosti ob prenehanju jemanja kontraceptiva.
Opozarjajo samo, da se je potrebno posvetovati z zdravnikom, če pride do spremembe vzorca menstrualne krvavitve.
Čeprav pride do teh neželenih učinkov redko, bi Vam svetovala, da opazujete ta pojav in tudi, če bi se Vam stanje zaradi eventuelnega zmanjšanja koncentracije Lamictala spremenilo. V primeru teh sprememb se posvetujte z zdravnikom.
Lepo Vas pozdravljam!
Pozdravljeni!
Zanima me, kakšna je razlika med Edemidom za intramuskularno aplikacijo in Edemidom za intravensko aplikacijo, ter kaj se lahko zgodi, če se aplicira Edemid za intravensko aplikacijo, intramuskularno?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovana Mojca!
Zdravilo Edemid je močan, kratko delujoč diuretik. V prometu je v obliki 500mg tablet, in injekcij, ki so 2ml in 10 ml. Obe obliki injekcij se uporabljata intravenozno in ne intramuskularno.
Zdravila se uporabljejo v obliki injekcij večinoma takrat, ko želimo doseči hitro delovanje. Taka oblika zdravila je v uporabi tudi v primerih, ko se zdravilo težko prenaša, ali škodljivo deluje na želodčno sluznico, …
Injekcije se uporabljajo intravenozno, intramuskularno in subkutano (podkožne injekcije). Oblika je odvisna od tega, kakšen učinek želimo doseči. Lahko gre za sistemsko delovanje ali pa za lokalno delovanje.
Odvisno od namena uporabe in od lastnosti zdravilne učinkovine je tudi sestava zdravila v obliki injekcij. Pri intravenoznih injekcijah je topilo posebej pripravljena voda. Pri intramuskularnih injekcijah pa je včasih topilo tudi olje. V takem primeru bi bilo napačno uporabljeno zdravilo lahko za prejemnika usodno.
Veliko je razlogov, zaradi katerih je potrebno jemati zdravilo tako kot je predpisano. So primeri zdravil v obliki injekcij, ki so vodne raztopine in se lahko dajejo intravenozno in intramuskularno, vendar je to izrecno navedeno. Če pa drugačna uporaba ni predpisana, raje ne razmišljajte o njej.
Lep pozdrav!
pozdravljeni!!
imam sestro,ki je stara 16let,jemlje hormone ETINILESTRADIOL..pa me zanima kaj ti zdravilo vsebuje???
Hvala vnaprej za vaš odgovor
Mira
Mira pozdravljena!
Na Vaše vprašanje ste delno že sami odgovorili.
Etinilestradiol je sintetična različica ženskega spolnega hormona estrogena.
Zdravila, ki vsebujejo ta hormon se lahko uporabljajo za zdravljenje aken, pri težavah ob menstruaciji in kot sredstvo za preprečevanje nosečnosti.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.