Pozdravljeni!
Imam laktozno intoleranco in ob zaužitju laktoze občutim napihnjenost, vetrove in pretakanje v črevesju. Driske nimam. Ker imam tudi zelo nizko telesno težo, me zanima, če lahko laktozna intoleranca poslabša absorbcijo ostalih živil in se zaradi tega ne uspem zrediti.
Imam sicer tudi težave z želodcem – želodčno kilo in pogosto občutim pekočo bolečino v žlički. Moji obroki so redni (5x na dan), sicer manjši in manj kalorični (nemastno, nesladko). Laktoze se izogibam, povsem pa se je težko izogniti, ker je pogosto skrita v pripravljenih obrokih (npr. ob malici v restavraciji).
Vedno sem imela nizko telesno težo, po dveh porodih in dojenju sem dodatno izgubila cca 2-3 kg, ki bi jih nujno morala pridobiti nazaj oz. še kakšen kg zraven. Od zadnjega dojenja je minilo 2 leti, moja teža pa še vedno stagnira na minimumu. Glede teže me je dodatno obravnaval moj gastroenterolog, izključil je tudi celiakijo.
Zanima me tudi, kako si lahko pomagam s tabletami z encimom laktaze. Vzeti moram vsaj 2 tableti naenkrat, da občutim učinek.
Hvala za vsak nasvet. Lp
Spoštovani!
Navzkrižne intolerance za različne snovi ni, to ni kot pri alergiji. Gre za pomanjkanje točno določenega encima in z nadomeščanjem v tabletah se prenašanje laktoze izboljša. Vzemite odmerek, ki vam težave ublaži. Majhna količina laktoze ne dela težav, ker malo encima laktaza proizvajajo tudi ljudje z laktozno intoleranco. Tako sledi laktoze niso problem.
Glede teže pa naslednje. Danes ima večina težave s preveliko težo in smo spremenili merila v naših glavah. Če imate indeks telesne mase na spodnji meji ali malo pod njo, ste zdrava oz. nimate pogostih infektov, nimate bolne ščitnice, je teža kolikor toliko stalna, ne hujšate dalje, potem verjetno ni nič narobe. Lahko jeste bolj kalorično hrano, predvsem pa telovadite, da pridobite mišično moč. Sarkopenična debelost, to je veliko sala in šibke mišice, kar je danes pogosto, je namreč zelo škodljivo stanje in vodi hitro v kronične nenalezljive bolezni. Zato dovolj gibajte in zdravo jejte, pa bo. Bolj kalorično hrano ne mislim mastno in sladko, ampak dovolj sadja, lahko tudi suho sadje, košček čokolade, meso kot tako, ne pa mesnih izdelkov. Zelenjavo pa seveda vso in čim več. Poseben vir zdravih maščob je oljčno olje, oreški, zlasti mandlji, orehi, sezam, laneno seme, ki mora biti zmleto, in podobno. Podatkov o tem najdete na vsakem koraku, saj se s tem ukvarja marsikdo. Nekateri res veliko vedo in se njihove nasvete splača upoštevati. Ne jejte pa hitre hrane, vsebuje zdravju škodljive kemikalije. Od naravnih snovi pa škoduje tudi glukozno – fruktozni sirup. Berite deklaracije. Presenečeni boste, kaj vse zaužijemo v dobri veri, da je za naše zdravje neškodljivo, če že ne tudi koristno!
Uspešno vzdrževanje zdravja in nizke telesne teže vam želim! LP, Marija Š. Gašperšič