laktoza,,kazein
Mene pa nekaj zanima, glede na to, da je naš čmrlj očitno alergičen na KM: kaj je tisto, kar povzroča večino težav/alergij: kazein ali laktoza? Sprašuejm zato, ker na določenih živil preberem oznako “brez laktoze”, skoraj nikjer pa ne zasledim “brez kazeina”. Do zdaj sem namreč menila, da alergijo povzročajo predvsem beljakovine (glede na to, da je alergičen tudi na jajca, gluten, pa tudi soje ne prenaša dobro), zdaj pa na vedno večih živilih zasledim oznako “lactose free”. Ali je tako živilo potem za naju sploh primerno ali ne? Do zdaj sem se jim ogibala.
Se opravičujem, če morda trapasto sprašujem. In še to: ali v primeru zaprtja mehčanje blata z laktozo sploh pride v poštev pri takem alergiku – zgolj teoretično?
Pozdravljeni, Skr bna,
pri alergiji na kravje mleko gre izključno na alergijo na beljakovine kravjega mleka, laktoza pa je mlečni sladkor, na katero ni alergij (možna je intoleranca, pri otrocih prirojena izredno redka, pridobljena pa začasna po driskah ali po letu starosti, vendar tudi to je redko).
Glavna beljakovina kravjega mleka je kazein, torej na deklaracijah poiščete živila brez dodanega kazeina.
Laktoza je več ali manj prečiščena, mogoče bi se lahko v procesu proizvodnje prikradla kakšna molekula kazeina (ne vem natančno), zato poskusite laktozo pri zaprtju. V primeru težav (predvsem kožnih, mehko blato pričakujemo), jo boste ukinili.
Nekaj moram vprašati. Običajno redno spremljam rubrike, ki se tičejo kravjega mleka, ker imam doma dva sinova, ki ima ta pridobljeno laktozno intoleranco. Sklepam, da pridobljeno, ker kot dojenčka nista imela težav z mlekom. Napisali ste, da je pridobljena intoleranca začasna. Ali to drži? Mi smo se4 napreč štiri leta mučili z driskami in bolečinami v trebuhu, dokler niso odkrili intolerance na laktozo. Sedaj sta dve leti na brezmlečni dieti in težav ni, razen ko se večkrat zaporedoma pregrešita, se pojavijo ponovno težave. Torej, ali je ta zadeva res začasna in kako bomo vedeli, da je bolje, če pa ne jesta nič mlečnega?
Hvala za odgovor na moje mogoče malo čudno vprašanje!
Pozdravljeni, muhica,
laktozna intoleranca je lahko začasna (po kakšni črevesni okužbi), sicer pa pridobljena in se izkaže nekako po prvem letu starosti. Nastane zaradi padca aktivnosti encima laktaze (ki prebavlje laktozo). Vendar lahko aktivnost tega encima počasi vzpodbudimo in pogosto je otrok toleranten (torej prenaša) neko kličino mleka, večje pa ne. Zato naj bi počasi zviševali količino mleka in aktivnost encima naj bi se zviševala. Vsekakor pa fermentirani mlečni izdelki vsebujejo laktazo in ne bi smelo biti težav.