Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Laktoza ali celiakija?

Laktoza ali celiakija?

LP!

imam leto dni starega fantka, težkega 8 kg, visok je 72 cm. bil je polno dojen do 11 meseca. na teži je lepo napredoval do 4 meseca, takrat je pediatrinja svetovala še uvedbo goste hrane. uvajanje le-te je bilo prava muka, saj je vedno zelo malo pojedel, vsakič z neko animacijo. do 6 meseca ni prejemal nobene hrane z glutenom, hrano sem vedno pripravljala doma. pri 6 mesecih je imel 6850 gramov, pri 9 mesecih pa 7600 gramov. Razne skutice ali probiotične sadne jogurte sem začela dodajati v 8 mesecu, alpsko mleko pa na koncu 11 meseca. šele pri enem letu je začel z užitkom jesti vse, tudi kruh, žemljice, sedaj je zelo velikokrat na dan, ampak v majhnih količinah. zelo rad ima sadje (banane, jabolka, jagode, maline), mesa pa ne mara preveč. za zajtrk ali večerjo ponavadi poje okrog 200 ml rižolina/čokolina, za popoldansko malico skutico/puding/jogurt.
ker je njegova teža že od 9 meseca dalje enaka (ne pridobiva veliko na teži), ker ima napihnjen trebušček in še vedno včasih krče oz. vetrove ponoči (krče je imel zelo močne vse do 6 meseca, takrat in tudi sedaj mu dajemo BioGaio), je pediatrinja svetovala testiranje za celiakijo, prehranske alergije in na penicilin (bil je tudi veliko bolan, saj je prebolel bronhitis, angino, laringitis, imel je večrat vnetje ušesk in vedno je na antibiotik Hiconcil dobil izrazito močne krče).
Ker ima predvsem ponoči še zdaj velikokrat krčke oz. se težko sprdi (ima vetrove), se zaradi tega buja in joče, zadnjih 14 dni ga moramo tudi nositi po 2 uri, da se umiri in zaspi nazaj (med tem časom zelo joče, se zvija), sem začela razmišljati o tem, če ima mogoče laktozno intoleranco, saj je npr. včeraj pojedel popoldan puding in zvečer 150 ml medolina, ponoči je ponovno slabo spal, se zbujal vsaki dve uri, jokal, proti jutru (ponavadi od 3. ure naprej) pa se je ponovno zvijal, jokal in zelo težko zaspal, zato sumim, da je verjetno pojedel preveliko količino mleka.
Kaj menite vi? naj kupim mleko brez laktoze oz. ukinem mlečne izdelke?
Sedaj se bomo naročili na testiranje v Mariboru, vendar se zelo dolgo čaka, jaz pa bi rada fantku pomagala, saj je drugače zelo radoveden, dobre volje. Naj povem še, da redno odvaja urin in blato (tudi do 5x na dan), driske ni nikoli imel, tudi bruhal ni. Blato je različne gostote, toda nikoli vodeno, sluzasto, zelo smrdeče.
Septembra je šel v vrtec, tam imajo sicer zelo dobro prehrano.

Upam, da mi boste pomagali, Suzana

Spoštovani!

Verjetno bi vam pediatri vedeli več povedati kot splošni zdravnik ali gastroenterolog za odrasle. Menim, da bi pomagalo že, če bi mlečne zakuhe pripravljali sami in če bi uporabljali sveže nehomogenitzirano mleko in ne trajnega. Dodatki v prehrani otroku pokvarijo normalen okus. Skute in pudingi vsebujejo sladkor, ojačevalce okusa, konzervanse, emulgatorje, ki jih vaš otrok prav nič ne potrebuje, nasprotno, so povsem odveč in obremenjujejo otrokov imunski sistem. Mleko uporabljajte sveže posneto in nehomogenizirano. Lahko je iz mlekomata ali kar od kmeta. Prevrite ga in ohladite, smetano zavrzite.

Lep popzdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close