Najdi forum

lakiranje lesa DA ali NE

Prosim za nasvet. Zunaj na teraso smo polozili tla iz macesnovega lesa. Terasa je samo delno pokrita. Ker smo zeleli tak les, da je z njim cim manj dela smo se odlocili za macesen, ker je poleg nekaterih egzoticnih vrst tudi se primeren za zunanje pogoje. (Ni sicer tikovina, pa vseeno) Mizar nam je tudi rekel, da takoj, ko ga bomo prelakirali bomo to morali delat redno, ker je lak tisti, ki zahteva obnovo. Zdaj ko je zadeva polozena, pa mene vseeno malo mucijo dvomi. Ali vseeno na nek nacin les zascitit, mogoce ne z lakom, razmisljali smo o vosku za les za barke. Ali zaupati in pustiti les brez vsakrsne zascite?
Hvala za vse nasvete!
Lp, Aleksandra.

Na tvojem mestu bi zaupal mizarju. Oglej si kakšno tradicionalno leseno streho, ki je izdelana iz macesnovih skodel (ki so sicer cepljen, ne pa žagane). Po mjem izgleda bistveno bolje kot kot marsikatera druga lesena površina, ki je bistveno mlajša in polakirana.

Pozdravljena Aleksandra.

Glede opisanega ti lahko svetujem tako:

Na les delujejo biotični (glive, insekti) in abiotični (dež, svetloba – UV, kisik, veter) dejavniki.

V tvojem primeru pričakujem, da boš imela največji problem z UV žarki ter padavinami. Posledica UV žarkov je razgradnja lesa, prvo bo nastala rahlo siva barva, s časoma pa bo nastala reliefna tekstura (nekaj podobnega kot če si zamisliš žagaste strehe tovarn). Možnost je tudi, da ti les okužijo gobe.

Imam nekaj vprašanj in ti bom tudi odgovoril:

Imel bi eno vprašanje – a je les v stiku s tlemi ali ne?

Obstaja velika razlika, če je les v stiku z zemljo – s tlemi, kot pa če je dvignjen od tal.

Kot prvo bi te opozoril, če pogledaš – ali imaš samo jedrovino (les je samo rdeč – tudi s spodnje strani) ali še imaš vključeno beljavo (les je bel).

Najprej bi ti priporočal, da les premažeš z biocidom. Kolikor sem lahko razbral, želiš, da se tekstura vidi. Uporabi kašen brezbarven biocid oziroma transparenten.

Nekako bi ti moralo uspeti premazati, tudi s spodnje strani. Nakar pa bi priporočal, da obvezno premažeš še z lazuro.

Kot biocid lahko uporabiš (belocid)npr. – ne delam reklame Belinka, Helios
Kot lazure, prav tako brezbarvana (beltop, bori, silvanol).

Na voske pozabi, so neprimerni za zunanjo uporabo, prav tako pozabi na lake, ki se pojavljajo v notranjih prostorih, kot npr. – parketni lak….
Ne premazuj s pokrivnimi premaznimi sredstvi – to so lak emajli.

Mizar ti ni pravilno svetoval. Resda, da je macesen trajna drevesna vrsta, a če je v stiku s tlemi, lahko propade v času 5-15 let, če pa ima beljavo pa še prej.

Priporočam ti:
biocid (belocid, 1 do 2 nanosa) – z vseh strani
beltop (v tankih 3 nanosih) – z vseh strani

Obnavljanje pride v poštev v času 2-4 let – samo lazura.

Uporabo lakov, lak emajlov in voskov pa ti odsvetujem.

Nimam tvojega maila – bi ti poslal slike, kaj se zgodi če ne zaščitiš…

LP Miro

Miro, najlepsa hvala za obsiren odgovor. Les je polozen na betonsko podlago in dvignjen za dva cm tako, da je kar se tega tice dobro poskrbljeno. Vendar pa me muci, ker je zdaj ko je polozeno pribl. en mesec na nekaterih delih les postal temno siv, skoraj crn in deluje kot, da je umazan oz. kot da plesni. Pricakujem, da bo les postajal scasoma siv zaradi vlage in sonca vendar pa ne vem zakaj ti madezi. Zelim si, da se tekstura lesa vidi, tudi kaksne razpoke me ne bodo motile, ni mi pa zdaj vsec ta “cudna barva”. Ce te prav razumem, je pametno les vseeno zascititi ne pa tudi lakirati. Vendar pa, kako se prej znebiti teh “madezev”.
Lp, Aleksandra.

Pozdravljena.

Jaz pravim za les, ki je izpostavljen soncu, dežju itd.. da ga je potrebno zaščitiit s fungicidom ter insekticidom in nato še premazati z lazuro.

Sama zaščita ti nič ne koristi – ker se večina sredstev izpira. Če pa bi želela. da se ne bi izpiralo zaščitno sredstvo, potem bi imela takšno zeleno barvo kot so telefonski in elektro drogovi… Mislim, da to pri tebi ne pride v upoštev…

Madeži so lahko zaradi sonca ali pa zaradi gliv modrivk. Te modrivke se pojavljajo v beljavi – les ti pomodrijo, posivijo v glavnem različne barve…

Če so madeži posledica sonca in padavin – potem je najenostavneje da jih pobrusiš. Smirkov papir, najprej P 80, nato pa P 120.

Nisi mi odgovorila, a ima les tudi beljavo – beli del. Kot prvo, a si 100% prepričana, da so ti prodali macesen in ne rdeči bor, namreč ti drevesni vrsti sta si zelo podobni po lesu?

Predvidevam, da se ti je to pojavlo v beljavi. Kot sem že omenil pobrusiš. Potem pa lahko vzameš od SILVAPRODUKTa SILVANOL – lazurni premaz. Imajo 12 različnih odtenkov. Delo z Silvanolom je enostavno, saj lahko čopič izpereš z vodo, ne rabiš nekih razredčil.

Ker pa kot vidim – želiš naravno barvo, vzami odtenek 1. Nanašaš ga lahko enostavno s premazovanjem – čopičem. Temperatura mora biti tam nekje 15 do 22 C. Pred uporabo ga dobro premešaš. Preden premazuješ pa ti priporočam, da vse pobrusiš s papirjem 120. Potem premažeš – pazi da ne premazuješ v najhujši vročini max 22 C – temperatura čez dan – višja T ima lahko negativne posledice. Pazi, da takrat ko premažeš, da ti ne bo deževalo že čez kakšni 2 uri na premaz – to ni dobro.

Potem počakaš en dan – vse nato pobrusiš s papirjem 150, ter nato premažeš še enkrat -prah moraš spihati oziroma pomesti – karkoli že no…

Po drugem premazovanju počakaš še en dan, ter še enkrat premažeš.

Potem ti bo potrebno obnavljati premaz 1x na 2 do 4 leta. Če pa se ne boš držala tega postopka pa te čaka veliko neprijetnih presenečenj….

V začetku se potrudi, resda je veliko dela, a si prihraniš živce v prihodnosti.

Lp Miro

Temni madeži zelo radi nastanejo v bližini žebljev ali vijakov, če so ti železni. Zato se lesen zadeve, ki so izpostavljene vlagi, vedno vijačijo z medeninastimi vijaki, če nočeš črnih pack…..

Se enkrat res hvala za tvoje izcrpne odgovore. Pogledala sem in v lesu ni nic belega je pa videt na nekaj mestih roza odtenek. Kar se tice lesa pa upam, da lahko zaupam mizarju, da je res macesnov les.
Se bom pa drzala tvojih navodil in les ne glede na vse zascitila s premazi.
Lp, Aleksandra.

Izčrpno o uporabi sibirskega macesna ; pomembna je tako sama kvaliteta lesa, kot način sušenja, pravilne montaže in vzdrževanja…
“Talna obloga terase iz lesa SIBIRSKI MACESEN
Naša ocena (cena / uporabnost / vzdržljivost): 3 od 5
Botanično ime: Larix Sibirica
Komercialna imena: Sibirski macesen, Ruski macesen, European Larch
Izvor: Rusija – Sibirska tajga (Krasnoyarsk)
Teža nesušenega lesa: / kg/m3
Teža (zračno sušen): / kg/m3
Teža (umetno sušen):/ kg/m3
Tlačna trdnost: /
Upogibna trdnost: /
Radialni raztezek: 3,3-1,3 %
Tangencialni raztezek: 7,8 – 10,4 %
Uporabna doba lesa na terasi: 15-20 let

Splošno:
Sibirski macesen je najbolj trd mehak les. Čeprav spada med mehke lesove je bolj trd od pogostih evropskih vrst lesa lesa (smreka, bor). Kljub vsemu je Sibirski macesen dosti mehkejši od drugih eksotičnih lesov iz naše ponudbe, zato je tudi njegova uporabna (življenjska) doba krajša.
Izdelki iz sibirskega macesna so vsestransko uporabni. Najpogosteje se Sibirski macesen uporablja za izdelavo lesenih oblog teras, fasad, ograj, pergol, ladijskega poda…
Sibirski macesen so uporabljali tudi za izdelavo pragov pri gradnji transsibirske železniške proge.
Prednosti Sibirskega macesna pred drugimi evropskim lesom je v njegovi počasni rasti in zahtevnih klimatskih pogojev sibirske tundre v kateri raste. Ker Sibirski macesen zaradi nizkih temperatud raste le nekaj mesecev na leto, je rezultat gosto raščen, težak in smolnat les. Gosta rast mu omogoča večjo stabilnost, smola pa odpornost na škodljivce in trohnenje. V primerjavi z domačim macesnom je smola razporejena enakomerno, zato je iztekanje smole redek primer.
Macesnov les je odporen proti gljivam, vremenskim vplivam in kislinam.
Sibirski macesen je edini les v naši ponudbi ki se trstiči. Hoja z bosimi nogami je po nekaj letih lahko velik problem.
Čeprav gre za zelo kakovosten les, sami na podlagi dolgoletnih izkušenj za izdelavo terase, priporočamo katero od drugih, primernejših vrst lesa (Cumaru, Ipe Lapacho, Teak).

Videz lesa/podnic:
Sibirski macesen je privlačen les z lepim zgoščenim lesnim vzorcem.
Les je svetlo zlato-rjave barve, ima pa tudi nekaj grč.
Za lesene terase so največkrat na voljo podnice, ki so lahko narebrane ali gladke, širine 120 ali 145 mm in dolžine 300 in 400 cm.

Trdota:
Sibirski macesen ima po Janki povprečno trdoto 1100, medtem ko ima cedrovina 350–580, smreka 480, bor 690–870 in ipe 3680.

Sušenje in krčenje:
Sušenje sibirskega macesna je počasno in zelo zapleteno. Ker so grče Sibirskega macesna nagnjene k pokanju je pri sušenju potrebna velika pazljivost.

Obdelovalnost:
Ker Sibirski macesen ne spada med trde vrste lesa se tudi enostavno obdeluje, zato žaganje, skoblanje, vrtanje in brušenje ne predstavljajo večjih težav. Kljub vsemu se pred vijačenjem priporočajo pred-vrtanje.

Načini montaže:
Sibirski macesen je zelo nestabilen les, zato ga lahko trajno montiramo le na en način in sicer z VIDNIM VIJAČENJEM z vijaki iz zgornje strani in s podkonstrukcijo na vsakih 40-50 cm. Če je montaža izvršena pravilno se Sibirski macesen na terasi dobro obnaša, v nasprotnem primeru pa popoka, in se zvija.

Zračenje:
Pri izdelavi obloge iz Sibirskega macesna je zelo pomembno, da pri montaži pustite vsaj 4 cm ali več prostora za zračenje. To leseni terasi zagotovi dolgo življenjsko dobo in podaljšalo njeno lepoto.

Vzdrževanje:
Sibirski macesen na prostem sčasoma izgubi naraven odtenek, če želite tega ohraniti dalj časa, lahko les 1-2 x letno naoljite s specialnimi olji, vendar s tem ne podaljšate življenjske dobe terase, temveč le rjavo-rdeč odtenek lesa.
Vzdrževanje vseh lesenih teras je zelo enostavno, vendar mora vedno biti izvršeno na pravilen način. Najprej teraso dobro sčistite ter pustite les da se dobro posuši in ga šele nato naoljite s primernim oljem.”

Vir: http://www.lesene-terase.com/, LP geolet

New Report

Close