Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Lajšanje težav zaradi uroinfektov

Lajšanje težav zaradi uroinfektov

Pozdravljeni.
Imam pogoste težave zaradi uroinfektov, ki so najverjetneje posledica hidronefroze in kalcinacij v eni od ledvic. Zasledil sem informacije o d-manozi, ki naj bi lajšala oziroma celo zdravila to vrstne težave, vendar naj bi delovala le na bakterije E.coli. Moj zadnji labolatorijski izvid kaže na prisotnost Entreococcus faecalis, test na občutljivost z antibiotiki pa ni uspel. Zanima me, ali mogoče poznate kakšne pripravek z d-manozo, ki ga je mogoče dobiti tudi pri nas, ter seveda, če je taka oblika zdravljenja po vašem mnenju sploh primerna.
Zasledil sem tudi mnenje, da je uroinfekte mogoče lajšati s spremembo pH urina, ki jo je moč doseči na primer z uživanjem C vitamina ali prehranskih dopolnil z določenimi minerali. Kakšno je vaše mnenje o tem?
Še to: trenutno ne dobivam nobenih antibiotikov.
Že vnaprej se zahvaljujem za vaše mnenje in nasvet.

Spoštovani!

Žal odgovora na vaše vprašanje ne vem (dobavitelji pri nas oz. v EU, katerim zaupati). Razlaga delovanja d-manoze se mi zdi logična in verjamem, da je na vsak način smiselno poskusiti. Glede receptorjev za manozo pri e.coli in enterokoku tudi ne vem, v kolikšnem odstotku je prisoten. Sicer gotovo ne pomaga pri vseh vrstah blažjih okužb – ampak poskusiti je vsekakor smiselno, ravno tako, kot je smiselno poskusiti z brusnicami, spremembo hrane itd.

Opozoril pa bi na eno izjemo. Nosečnice morajo po vseh priporočilih uroinfekte in tudi samo bakteriurijo zdraviti z antibiotiki.

Če pa niste noseči in imate pogoste nezapletene uroinfekte, pa se vsekakor zdi smiselno preizkusiti. Vendar omenjate hidronefrozo in kalcinacije. To pa niso nezapleteni uroinfekti. V tem primeru bo učinek blaženja s pripravki, kot predlagati, lahko slab. Prvi cilj bi bil videti, kaj se da narediti za odstranitve vzroka in šele potem, če se res ne da nič narediti, razmišljati o blaženju z raznimi lekarniškimi pripravki.

Kakšen pH urina pa imate? Če je nad 6.5, je smiselno preizkusiti zakisanje (to sam svetujem vsem, čeprav ne pomaga nujno). C-vitamina v ta namen lahko porabite do 1g (=1000mg) dnevno, več ne. Če to ne deluje, se v ta namen uporabi tablete metionina (Methionin Gry tbl, v Avstriji, ob tem je potrebno jemati folno kislino).

Sicer pa pišete, da imate hidronefrozo. Ali je bila ta natančno opredeljena – zakaj pa se ne operira in razreši? Ali je bila operacija morda že opravljena? Kakšne “kalcinacije” pa so? Ali niso morda kamni? Kako veliki pa so? Ali so bile opravljene scintigrafija ledvic, iv-urografija in UZ ter CT brez kontrasta? Če ste bili že operirani in težave ni bilo mogoče rešiti – kakšna pa je druga ledvica – ali je boljša – kakšna je funkcija prizadete ledvice – ali bi jo bilo smiselno odstraniti?

Če imamo vzrok za težave, se zdi najprej smiselno, da se poskusi vzrok sanirati, sicer ni mogoče pričakovati izboljšanja, le stalne ponovne zagone bolezni. Le če ničesar ne najdemo ali pa rešitev ni mogoča, le v tem primeru bi res svetoval blaženje s kontrolo pH (najprej je treba izmeriti večkrat, kakšen je in šele, če je res nad 6.5 oz 7, šele v tem primeru poskusiti z zakisanjem…).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close