Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Lajšanje slabosti ob kemoterapiji

Lajšanje slabosti ob kemoterapiji

Mama prestaja zdravljenje raka s citostatiki (kemoterapija). Zanima me, kako ji lahko na kakršenkoli način pomagam ob prestajanju slabosti prve dni po kemoterapiji. Takrat ji je silno slabo in nima apetita ne po hrani in ne po tekočini. Tablete Novoban (Novartis) ne pomagajo. Osebna zdravnica ne nudi nobene pomoči. Ali obstaja morda kakšen napitek, hrana ali zelišče, ki bi ji lajšali bolečine v želodcu in trebuhu. Kakšno prehrano svetujete? Bi ji koristil Lekadol proti bolečinam v galvi?

Hvala in prisrčen pozdrav. Selena

Jaz sem med kemoterapijami ogromno pila in to čaje ki pospešujejo izločanje vode – npr. njivska preslica .da sem čimprej razstrupila telo. Jedla sem kar mi je pasalo, ogibala pa sem se kislih stvari, čeprav,mi je sadje pasalo (ker sem bolj sadjejedec) . Pomagala se si tudi s kandiranimi ingverjem, ki je odličen proti slabosti (za to sem zvedela od sester pri ambulantni kemoterapji) in še danes ga občasno kupujem. Nekateri so predlagali koka kolo proti slabosti (celo ponujali so jo med kemo, ne vem če jo še) ampak meni ni potegnila. Drugače pa mislim da je res važno veliko piti da gre strup-citostatiki čimprej ven in spremljati da vodo tudi odvajaš, da ti ne zastaja v telesu. Sem se pa med kemoterapijami zredila, ker sem se pustila razvajati s hrano.
Po kemoterapijah pa “življenje v svoje roke” in živeti res čimbolj zdravo (kar je seveda relativen pojem) in predvsem “poslušati sebe”. Pa na gibanje naj ne pozabi ! Priporočam Simontovo knjigo Ozdraveti, ki jo brezplačno dobite na Onkološkem na oddelku psiho onkologije (pa še kasete za sprostitev so se včasih dobile ) – obrnite se na dr- Vegeljevo.

Za želodec je meni pomagal kolmež (dobiš pri zeliščaricah , vprašaj kako se uporablja, vem da sem ga jaz nekaj namakala čez noč) in poprova meta. Za bolečine v glavi je sicer Lekadol najbolj pripročljiv , ker ne draži želodca vendar je fajn še kakšen C vitamin zraven (kar pa spet ni dobro za želodec , ker lahko draži želodčno sluznico, probajte dobit C vitamin v obliki estra – ester C 500 -dobi se v Avstriji, pri nas če se že pa ne vem, ta namreč ne draži želodčne sluznice). Drugače pa si jaz pri bolečinah v glavi pomagam z oljem 31 (o njem je bilo pred kratkim govora na drugem forumu – ah, to življenje če pobrskaš malo nazaj).

To je nekaj mojih izkušenj ki se jih trenutno spomnim, ne vem če bo to pomagalo tudi vam, lahko pa poskusite saj gre za same naravne stvari, ki ne morejo škodovati. Seveda pa je treba kot pri vsaki stvari opazovati odziv organizma.
Drugače pa pogumno in stojte ji ob strani in malo jo “pocrkljajte “!
Srečno !

http://www.ffa.uni-lj.si/FB/SCOPOLI/sez-rast.html

tule boš našla seznam zdravilnih rastlin . Pri kolmežu je traba biti previden in ga uporabljati v malih količinah – jaz sem pila 1-2 skodelici dnevno in še to samo določen čas – vprašajte še pri zeliščarjih kaj bi svetovali.

Draga Selena!

Zlasti v začetku je lahko reakcija na kemoterapijo silovita, kasneje pa se stranski učinki lahko še umirijo. Veliko je odvisno tudi od odnosa bolnika do kemoterapije. Na večino vprašanj, ki si jih sedaj zastavljate, boste našli odgovor v dveh obsežnih člankih Brigite Skele Savič z naslovom Stranski učinki zdravljenja s citostatiki. Članka sta dosegljiva tudi na naših spletnih straneh, saj sta objavljena v društvenem glasilu Okno. Vabim vas, da pobrskate tudi po drugih vsebinah Okna!

Povezave na članka:

Če osebna zdravnica ne nudi prav nobene pomoči, razmislite tudi o zamenjavi. Za lajšanje stranskih učinkov obstaja več zdravil, ki jih lahko zamenjamo, če so neučinkovita, res pa je, da stranske učinke včasih kljub temu zelo težko krotimo.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close