Lajšanje bolečine
Lepo pozdravljeni!
Tudi zame je prišel čas, ko izgubljam eno najdražjih bitij in se počutim tako nemočno. Moja mama po šestletnem pogumnem boju z rakom nima več moči.
Srečujem se s težavami, ki jih doživljate mnogi bralci teh strani. Ker vem, da smo postavljeni pred dokončno dejstvo, bi ji radi vsaj olajšali trpljenje zadnijh dni.
Radi bi, da bi zaprla oči doma, med svojimi, rada bi jo držala za roko.
Rak se je razširil na več notranjih organov, toda lečeča zdravnica je v razgovoru z mamo dejala, da trpljenje in bolečine morda ne bodo zelo dolgotrajne, ker se je bolezen razširila tudi na jetra. Prosim vas, da mi razložite, kaj lahko pričakujemo.
Ker ji je že ob vonju po hrani slabo, jo zelo malo použije, tudi pije malo. Kot nadomestilo sem pričela kupovati “astronavtsko hrano”. Zaenkrat jo dobro sprejema, vendar v nezadostnih količinah.Ali je to najboljša možna izbira?
Bolečine si je prej omilila s Tramalom, sedaj približno 3 tedne uporablja obliže Durogesic. Po 14 dneh niso več zadoščali 2,5 mg in jih je zamenjala s 5 mg.
Včeraj je prvič čutila bolečine kljub nihovi uporabi. Ali lahko uporabi dva obliža naenkrat (2,5 mg in 5 mg), da ne bi takoj prešla na obliž 10,0 mg. Kaj storiti, če tudi to ne bo več zadoščalo?
Spoštovana Vida,
predlagam vam, da stopite v stik s Hospicom, ki pomaga svojcem v podobnih težavah in stiskah, kot ste sami, in imajo veliko izkušenj. Za bolnika z rakom v zadnjem stadiju je seveda zelo pomembno, da ne trpi bolečine. Mislim, da bo tudi vaša zdravnica imela veliko posluha za to in se bo doza ustreznih zdravil za lajšanje in blažitev bolečin zviševala. Navzgor ni praktično nobenih omejitev za lajšanje bolečin, tako da vas to naj ne skrbi – imamo tudi dovolj ustreznih sredstev. Če opažate, da določena doza ne zadostuje, to vsekakor sporočite zdravnici in se posvetujte z njo o zviševanju.
Lepo vas pozdravljam,
Irena