Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Lajajoč kašelj – nevarnost zadušitve?

Lajajoč kašelj – nevarnost zadušitve?

Draga Tanč, pozdravljeni,
pišem že ne vem katerič, pa se mi sporočilo vedno “izmuzne” – danes pa res ni moj dan 🙁
Ponoči sem 6-mesečnega sina zaradi hitrega in težkega dihanja ter lajajočega kašlja peljala k dež. zdravniku.
Bilo je takole: sin je bil cel dan videti OK – nekajkrat je sicer zakašljal in malo mu je teklo iz noska, ki sem mu ga večkrat očistila s fiziološko. Zvečer pa je začel lajajoče kašljati, zato sem v banjo natočila vročo vodo in sva pribl. 25 minut vdihavala paro. Potem sva šla še na balkon, ampak po 20 minutah ni bilo NIČ BOLJŠE. Težko dihanje (ok. 37-40 vdihov na minuto), lajajoče kašljanje se tudi kar ni poleglo. Takrat sem klicala dež. zdravnika, ki mi je brez obotavljanja rekel, naj prideva tja. Sin je dobil injekcijo, z navodili, naj doma še vdihava paro, če pa ne bo nič boljše, naj gremo še ponoči na ORL. Na srečo nam ni bilo treba.
Danes je sinova pediatrinja rekla, da smo naredili prav, ko smo šli k dež. zdravniku, ker se lahko otrok v takem stanju tudi zaduši.
To me je kar prestrašilo in zdaj imam kup vprašanj: ali se to vedno zgodi tako hitro, nepričakovano, brez kakšnih predhodnih znakov? Je treba otroka peljati k zdravniku, takoj ko vidiš, da para ne pomaga? Je bilo vdihavanje svežega zraka na balkonu torej brez smisla? Ali moraš v paro TAKOJ, ko otrok prvič lajajoče zakašlja (jaz sem še počakala pribl. pol ure, da je bila zares vroča voda, ampak je tudi on bolj sem in tja zakašljal). Kako naj ravnam naprej? Kaj, če se danes zadeva ponovi?
Dolga sem bila. Hvala za vaš čas, Tanč, in vse dobro.

Pozdravljeni, bonia,
pri laringitisu je sicer lahko dihanje v hudih primerih zelo ogroženo, zadušitve pa niso bile opisane.
Kolikor lajajoč dramatično izgleda pa, dokler gre samo za lajajoč kašelj, ni panike. V hudem primeru otrok težko diha, lajajoče kašlja in pri vdihu slišite značilen pisk (stridor) že ko otrok ne joka in miruje. Ugreza jamico pod vratom, je bled in nemiren (pomanjkanje kisika).
Ponavadi res svetujemo inhalacije, vendar sedaj en porpavek: nikakor ne parne (ker toplota povzroči še večjo oteklino glasilk, ki se še bolj zožijo in otrok še težje diha). Samo in izključno mrzel zrak, če pa imate inhalator ali vlažilec z možnostjo inhalacije, potem naj otrok inhalira mrzlo fiziološko.
Ko začne otrok lajajoče kašljati, ni nobene potrebve po modri luči. Če nima stridorja, potem ga oblecite in pojdite ven (nič pare). Običajno se v 20 minutah zadeva umiri, otrok kašlja le še občasno. Če pa po mrzli inhalaciji še vedno stalno lajajoče kašlja, ob vdihu pa piska, potem greste k zdravniku. Skoraj nikoli se otrok ne zbudi in ima takoj hud laringitis, pač pa se sztanje stopnjuje in poslabšuje, če je takšno. Kot rečeno, v 95% pa gre za blažji laringitis, ki mine sam od sebe ali po mrzlem zraku.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Draga Tanč, kaj naj rečem drugega kot: HVALA. Zdaj so mi stvari bolj jasne. Zlati ste – kot so vam že povedali…

New Report

Close