Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Lajajoč in moker kašelj

Lajajoč in moker kašelj

Pozdravljeni,

moj 16-mesečni sin je začel kašljati. Kašelj je na trenutke lajajoč in moker, vedno se izkašlja. Zanima me, če to pomeni laringitis ali je lahko lajajoč kašelj le posledica laringitisa, ki ga je prebolel pol leta nazaj? Takrat so bili znaki veliko hujši, ponoči je težko dihal, piskal in imel je suh kašelj.

 

Hvala za odgovor.

Laringitis je opisna diagnoza za vnetje, ki zajame predvsem grlo – glasilke. Povzročitelji so zelo različni, večinoma virusi. Kaže se s hripavostjo, značilen je tudi lajajoč kašelj, lahko tudi stridor – pisk/zvok ob oteženem vdihu, ki je lahko tudi znak ovirane dihalne poti zaradi otekline grla. In je praviloma zaskrbljujoč znak. Torej je tudi teža poteka zelo raznolika.

Ker so pozvročitelji različni, se ta diagnoza ponavlja – in je prav značilna za starost malčka, predšolskega otroka, kasneje je redkejša. Tako imajo nekateri otročki laringitis celo vsak mesec, tako kot prehlad.

Torej gre pri vašem fantku za novo okužbo dihal, ki se kaže z laringitisom – ne pa za posledico ali ostanek prejšnjega laringitisa.

Pomaga zlasti bivanje zunaj, kakšne inhalacije, veliko tekočin. Specifičnega zdravljenja (=vzročnega) žal ni.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close