lahko aktivno oglje proti driski 1 letnemu otroku?
Pozdravljeni!
Prosim za nasvet, naša malčica ima drisko že 3 dni, od srede od 12. ure pa do danes je jedla samo zjutraj kašico, druge obroke spušča, vmes je 3x bruhala (ko sem jo hotela malo posiliti z gosto hrano), ima pa tudi drisko. Največ včeraj in danes. Spije tudi bolj malo, danes samo 200 ml mlečne kaše zjutraj in 300 ml čaja in neke slane raztopine, ki smo jo dobile včeraj pri zdravniku, čez dan. Zdajle je sicer pojedla 100 ml bučk s krompirjem. Piti noče.
Ker tako malo pije in zraven driska, me skrbi, da dehidrira. Ne vem, kako ji ustaviti to, pretlačene postane banane ne mara. Ali ji lahko dam aktivno oglje? (če ga bo želela).
Pa še nekaj – koliko časa lahko traja taka viroza (pri zdravniku je včeraj rekla, da ima virozo).Danes bi morali na morje, pa smo malo prestavili, ker me skrbi ravno dehidriranje punce.
Najlepša hvala za vse odgovore.
Pozdravljeni, dodatek,
deklia preboleva virusno črevesno okužbo. Ker je povzročitelj virus, ga z nobenim aktivnim ogljem in z nobeno hrano ne morete prej odstraniti iz telesa, kot se bo pač sam, ko ga bo telo premagalo.
Nobene diete ne predpisujemo več pri driski, nič ne dajemo za zapiranje, ker tudi pravzaprav nič ne pomaga. Bolezen gre svojo (blago) pot in edina stvar, ki jo moramo paziti je, koliko otrok pije.
Če ima vlažen jeziček, napete in vlažne ustnice, lepo lula, potem ima tekočine dovolj.
Otroku med prebolevanjem črevesne okužbe stalno ponujamo tekočine po žlici. Vsakih 5 minut 1 žlico in v nekaj urah se tega kar nabere. Ko bo začela lulati bister (voden) urin, pomeni, da je telo nadomestilo vse izgube in deluje tako, kot mora.
Običajno takšna okužba traja nekaj dni, včasih kakšen teden, včasih pa še nekaj dni dlje.
Svetujemo tudi probiotične izdelke, da se črevesna sluznica čimprej obnovi.
Linex lahko porabljate, saj vsebuje mlečnokislinske bakterije, ki pa z alergijo na jajce in mleko nimajo zveze. Dodatna snov v kapsulah pa je laktoza, vendar to tudi ni enako alergiji na kravje mleko.
http://www.lek.si/slo/skrb-za-zdravje/prebavila/linex/
http://www.lekarnar.com/Linex-kapsule/