Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Lactogyn

Lactogyn

Spoštovani.
Naša 25-letna hčerka, sicer cerebralka, ima precejšnje težave od ovulacije dalje. Po mnenju dr. Kersnika so močno v pomoč medikamenti z mlečno-kislinsko vsebnostjo. Ker imajo tudi v obliki prehranskega dopolnila, me zanima, ali lahko kapsule odpremo in pomešamo s hrano, ker hčerka težko požira.
Sicer občasno uporabljamo Multigyn.
Hvala in s pozdravi.

Spoštovani!

Lactogyn kapsule vsebujejo probiotične bakterije in sicer Lactobacillus rhamnosus GR -1 in Lactobacillus reuteri RC- 14, skupno količina 109 živih bakterij sposobnih za razmoževanje.
Laktobacili so v nožnici vsekakor zaželene bakterije, ker skrbijo za kislost, ta pa preprečuje ostalim bakterijam, da bi se razmnoževale.

Laktobacili so razmeroma neobčutljivi na kisel pH želodca, tako da ne vidim velike težave v tem, da kapsule odprete in vsebino pomešate v hrano. Dejstvo je, da so Lactogyn kapsule zaželjene zaradi enostvnega načina aplikacije – peroralno. Vendar moramo se zavedati, da je v primeru vnetja v nožnici, najbolj naraven način aplikacije seveda direkten – torej v nožnico – bodisi v obliki vaginalnih tablet (globul) ali krem. Pri peroralni uporabi je delež oziroma število mlečnokislinskih bakterij, ki uspejo žive preiti vse ovire na svoji poti do nožnične sluznice in se tam tudi naseliti bistveno manjši, kot na primer v primeru uporabe vaginalnih globul Gynophillus, ki ravnotako vsebujejo laktobacile.
Zaradi tega je potrebno Lactogyn kapsule uživati daljše časovno obdobje – najmanj 14 dni do enega meseca, medtem ko pri vaginalni uporabi Gynophillus globul, zadošča že 7 dni.

Zgolj za vzdrževalno preventivno uporabo, pa so seveda tudi Lactogyn kapsule dobra izbira, kljub temu, da pot skozi usta in prebavni trakt ni naravna pot kolonizacije vaginalne sluznice.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani.
Hvala za izčrpen odgovor.
Bolj, ko za vnetja, gre za srbenje,… pač ne znam natančno opredeliti, ker se sporazumevamo neverbalno. Prosim, če mi odgovorite še o uporabi- ali naj začne uživati takoj ob začetku ciklusa ali od ovulacije dalje. Ali je pomembno, v kateri vrste hrane naj pomešamo (mislim na mlečne jedi, npr. jogurt, puding,..)? Ali je omenjeno tudi v obliki kreme razen globul ?
Hvala in s pozdravi.

Spoštovani!

Lactogyn kapsule se lahko vzamejo, ko se pojavijo težave. Jemljejo se 2 kapsuli dnevno, minimalno 14 dni, pa vse tja do 6 tednov (v primeru, da so težave trdovratnejše).

Lactogyn kapsule se lahko jemlje tudi preventivno, za izboljšanje vaginalne flore, in sicer 1 kapsulo dnevno skozi daljše obdobje (2-3 mesečne cikle).

V primeru, da so težave pogoste, se lahko jemljejo tudi 2 kapsuli dnevno skozi daljše obdobje.

Vsebino kapsul je najbolje umešati v jogurt.

V kremah za vaginalno uporabo probiotičnih kultur ni na voljo. Se pa v isti namen lahko uporabljajo druge vaginalne kreme oziroma geli, in sicer: Multi-gyn Actigel ali Vitagyn C vaginalna krema.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Ali menite, da bi lahko namesto Lactogyna jemala Lepicol Probiotik in prebiotik? Kapsuke vsebujejo nalsednje bakterije:
– Lactoacillus plantarum ATCC 14917
– Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus ATCC 11842
– Lactobacillus acidophilus ATCC 4356
– Lactobacillus rhamnosus ATCC 7469
– Bifidobacterium bifidum ATCC 29521

Vem, da po sestavi ni isti kot Lactogyn, nameravam narediti malo daljšo kuro s probiotiki, zato iščem zamenjavo (predvsem cenejšo) za Lactogyn.

Spoštovani!

Izbira probitičnega pripravka je odvisna od namena uporabe.

Probiotični pripravki se pri vaginalnih težavah lahko uporabljajo bodisi za preprečevanje vaginalnih kandidiaz (prekomeren rastrast kandide) ali pa za preprečevanje oziroma podporno zdravljenje bakterijskih vaginoz.

V kolikor nameravate probiotični pripravek uživati z namenom preprečevanja razrasta kandide potem bo tudi Lepicol dobra izbira. Primeren je tudi za blago preprečevanje bakterijskih vaginoz – v primeru da so težave blage in redke (1-2 krat letno).

V kolikor pa ste nagnjena k bakterijskim vaginozam (pogoste težave – 2-3 krat letno ali pogosteje), potem Lepicol ne bo ustrezna izbira. Pri preprečevanju oziroma (podpornem) zdravljenju bakterijske vaginoze zaenkrat študije kažejo učinkovitost le dveh probiotičnih sevov, in sicer: Lactobacillus rhamnosus GR-1 in Lactobacillus reuteri RC-14. Oba seva sta v Lactogyn kapsulah.

Lepicol je probiotik s prehranskimi vlakninami in je narejen zato, da vzdržuje naravno črevesno floro – prvenstveno ni namenjen vzdrževanju vaginalne flore.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

pozdravljeni.
že 3x sem imela glivično vnetje in ginekologinja mi je predpisala diflazon in predlagala naj si kupim tudi lactogyn kapsule da se mi vnetje več ne ponavlja, zanima pa me koliko časa jih moram pravzaprav jemat saj nekje piše da jih je potrebno več kot dva tedna 2 tableti na dan, jaz pa sem si kupila le eno škatlico.
huala za odgovor .

Spoštovani!

Lactogyn kapsule vsebujejo probiotične bakterije in sicer Lactobacillus rhamnosus GR -1 in Lactobacillus reuteri RC- 14, skupno količina 10[sup]9[/sup] živih bakterij sposobnih za razmoževanje.
Laktobacili so v nožnici vsekakor zaželene bakterije, ker skrbijo za kislost, ta pa preprečuje ostalim bakterijam, da bi se razmnoževale.

Dejstvo je, da so Lactogyn kapsule zaželjene zaradi enostvnega načina aplikacije – peroralno. Vendar moramo se zavedati, da je v primeru vnetja v nožnici, najbolj naraven način aplikacije seveda direkten – torej v nožnico – bodisi v obliki vaginalnih tablet (globul) ali krem. Pri peroralni uporabi je delež oziroma število mlečnokislinskih bakterij, ki uspejo žive preiti vse ovire na svoji poti do nožnične sluznice in se tam tudi naseliti bistveno manjši, kot na primer v primeru uporabe vaginalnih globul Lactogyn, ki ravnotako vsebujejo laktobacile.

Zaradi tega je potrebno Lactogyn kapsule uživati daljše časovno obdobje – najmanj 14 dni do enega meseca, medtem ko pri vaginalni uporabi Gynophillus globul, zadošča že 7 dni.

Uživanje Lactogyn kapsul se svetuje tudi preventivno – npr. 1 kapsula dnevno 10-14 dni ob menstruaciji. Predvsem za vzdrževalno preventivno uporabo, so Lactogyn kapsule dobra izbira, kljub temu, da pot skozi usta in prebavni trakt ni naravna pot kolonizacije vaginalne sluznice.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

aha. hvala za odgovor.
kaj je pol kej narobe če zdaj začnem jemat samo eno kapsulo na dan saj sem zdajšne 3 dni jemala 2 na dan…

Lahko jemljete 1 kapsulo dnevno.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,
v zadnjem mesecu sem imela kar dvakrat glivično okužbo (in druga še traja). Zdravila sem se z vaginalnimi tabletami in kremo Canesten, ki pa so težave pregnale le za dober teden. Pred petimi meseci sem začela jemati KT Yasminelle, pred dvema pa antibiotik Roaccutane. Le-tega naj bi jemala še kakšne štiri mesece in po mojem je zelo verjetno, da bom v tem času imela kar naprej okužbe. Trenutno jemljem vsak dan vaginalno kremo Vitagyn C in se mažem s Canestenom, kar nekoliko pomaga. Zanima me, če obstaja kakšno zame posebej primerno prehransko dopolnilo, ki bi ojačalo moj imunski sistem in tako morda zmanjšalo število okužb. Naj povem, da že ves mesec vsak dan pojem dva probiotična jogurta (seveda sem preverila, da vsebujeta primerne bakterije) in enkrat na dan tudi uporabim tampon, namočen v jogurt, toda ne pomaga kaj veliko.

Lep pozdrav in hvala za odgovor.

Spoštovani!

Pri določenem odstotku uporabnic zdravila Roaccutane prihaja do pogostejših vaginalnih glivičnih okužb. Le-te so najpogostejše ravno med drugim in šestim mesecem uporabe zdravila Roaccutane.
Zdravilo Roaccutane, kot ste verjetno že opazila sama oziroma so vas najverjetneje opozorili tudi ob izdaji zdravila, močno izsuši kožo in sluznice. Izsušena sluznica ne nudi ustrezne zaščitne bariere, kar vodi v pogostejše okužbe.

Svetujem vam uživanje probiotičnih pripravkov (npr. Lactogyn kapsul), uporabo vaginalnih vlažilnih krem, ki naj hkrati poskrbijo še za uravnavanje pH in vaginalne flore – Multi-Gyn Actigel, Multi-Gyn FloraPlus, Vitagyn C,… ter ustrezno higieno – npr. z uporabo Multi-Gyn kompleta, ki vsebuje vaginalno prho in šumeče tablete. Vaginalna prha je primerna za splošno ali intenzivnejšo nego ter preprečevanje vaginalnih infekcij, šumeče tablete za pripravo tekočine pa odpravljajo in preprečujejo infekcije in težave, kot so srbenje, pekoč občutek in neprijeten izcedek ter vonj.

Hkrati seveda lahko uživate tudi omenjene probiotične jogurte, uporabljate omenjene tampone ter po potrebi občasno uporabite tudi Canesten kremo v kolikor je to potrebno.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,

Ginekolog mi je predlagal, da vsake toliko naredim terapijo z lactogyn. Bolj kot preventiva.

Ta mesec sem jih začela jemati v drugem delu cikla (7 dni po eno kpsulo), sedaj pa mi menstruacija zamuja že par dni. Nosečniški test je negativen.

Ali je lahko jemanje lactogyna vplivalo na menstrualni cikel?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

New Report

Close