lactogal sirup
zanima me ali imate kaj izkušenj z sirupom lactogal ki se ga dobi le v italiji, ki naj bi povečal laktacijo. zadnje teden opažam da jo troku primanjkuje mojega mleka. nekaj si ga izčrpam ponoči in ji ga dodam k obrokom popolde, zvečer ji moram dodati pa novalac. rada bi poskusila če se s tem sirupom poveča količina mleka, eno žličko sem včiraj vzela vendar preden nadaljujem bi rada vpr. če kaj veste ali so kakšne stranski učinki oz učinki na otroka. to naj bi bil homeopatski pripravek.
hvala
lp
Spoštovana,
s homeopatskimi zdravili nimam nobenih izkušenj, žal tudi nimam podatkov “iz prve roke” (torej od mam, ki so ga jemale; je pa o tem veliko napisanega po internetnih forumih) – klepetalnicah).
Na splošno ne sodim med nasprotnike takšnih zdravil (homeopatska zdravila so redko povezana s pomembnimi stranskimi učinki) – in če vam pomagajo, jih kar jemljite. Kot za vsako zdravilo za spodbujanje dojenja (uradno in neuradno) tudi tu velja, da je na učinek treba počakati vsaj nekaj dni. In da je veliko “v glavi” – če verjamete, da bo zdravilo pomagalo in da bo mleka več, ga tudi bo.
V Porodnišnici sicer veliko predpisujemo tablete Tametil – namenjene so preprečevanju slabosti med vožnjo, imajo pa koristen stranski učinek – spodbujajo izločanje hormona prolaktina, ki poveča tvorbo mleka. Žal je učinek vezan na čas, ko zdravilo jemljete – zato postanejo nekatere mame nedonošenčkov, ki si strašno želijo, da bi bil njihov malček hranjen samo z njenim mlekom, prave “odvisnice”, ki jemljejo Tametil tedne in mesece (čim jemanje prekinejo, pade tudi “proizvodnja” mleka). Iz njihovega pripovedovanja in izkušenj lahko rečem, da ima tudi Tametil malo sopojavov (v nasprotju z vsem možnim, kar je navedeno med sopojavi v navodilih, ki so priložena tabletam). Seveda pa nikakor ni “naravno” zdravilo.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Se opravičujem, ker sem kar “vskočila” v vašo temo. Ker po CR nisem dobila mleka kar nekaj dni so mi v porodnišnici dali Tametil, spila sem 1 škatlico in dojenje je lepo steklo. Ko je bila moja punčka stara malo več kot 3 mesece sem začela opažat da mi mleka zmankuje, sploh proti večeru in sem ji morala začeti dodajat AM. Takrat sem se spomnila na Tametil in res so mi pomagale da je bilo mleka več in spet se samo dojimo. Po 14 dneh sem nehala piti tablete in mleka je bilo takoj manj.
Zanima me, koliko časa lahko neprekinjeno pijem te tablet, nimam pa nobenih stranskih učinkov. Punčka ima sedaj 4 mesece, jaz pa bi vseeno rada dojila vsaj še tja do 6 mesecev.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovana,
jasnih priporočil, kako dolgo je jemanje Tametila koristno in kdaj bi lahko postalo škodljivo, ni. Glede na izkušnje je tudi pojav stranskih učinkov zelo individualen – nekatere mame nedonošenčkov so jemale Tametil tudi po več kot pol leta, pa se niso pritoževale, da bi se kaj slabše počutile ali da bi pri sebi opažale kakšnega od (številnih) sopojavov, ki so navedene na lističu v škatlici zdravila.
Zato menim, da ne bo nič narobe, če boste še kakšen mesec na Tametilu – poskušajte lmorda e zmanjševati odmerke: da npr. namesto 2 + 1 tableti vzamete najprej 1 in pol zjutraj ter 1 tableto popoldne, potem pa manjšate po polovičko (ali celo četrtinko). Tako morda uspete “prelisičiti” svojo nadzorno žlezo za izločanje hormonov mlečnosti…
Veliko mleka vam želim, pozdrav,