Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Laboratorijski izvidi

Laboratorijski izvidi

Pozdravljeni,

pred kratkim se bila pri osebni zdravnici – zaradi bolečin na desni strani trebuha spodaj (boli samo na otip), ponavljajočih se vmesnih krvavitev, utrujenosti. Poslala me je na urinske in krvne preiskave.
Vse je bilo v mejah normale, razen:
K-Erci 4,07 znižan (ref vre: 4,20 – 6,30)
K-Hb 111 znižani (ref vre 120 – 180)
K-Ht 0,347 znižani (ref vre 0,370 – 0,540)
RDW 15,4 povišan (11,5-14,5)
monociti povišani 1,3 (ref vre 0,1 – 1,0)
limfociti 13 znižani (ref vre 20,0 – 50,0)
monociti povišani 19,1 (2,0-10,0)
eozinofilci 0,7 znižani (1,0-6,0)
Kaj bi se dalo s tega izvida razbrat? Slabokrvnost morda?
Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!

Nekaj nižje vrednosti kažejo na začetne stopnje slabokrvnosti. Dobro bi bilo preveriti tudi raven železa. Če je nizko, ga nadomeščajte. Sicer pa ob takem izvidu ni pričakovati (še) nobenih težav. Izvid ponovite na 3 do 6 mesecev.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Zdravnica trdi, da gre za slabokrvnost, zaradi česar mi je predpisala železove tablete. Kolikšna je bila raven železa v krvi niso preverjali. Ponovno se morem vrnit v roku 3 mesecev, da ponovno preveriva kri.
Ne vem, koliko je smiselno jemati te železove tablete, upoštevajoč to, da ne vem, kakšna je raven železa v krvi + od kar jih jemljem sem zaprta (jemljem jih 3 dni). To da je bolečina vedno bolj neznosna pa verjetno ni povezano s temi tableta

A bi lahko bile vmesne krvavitve (menstruacijo imam redno, trajajo okrog 6 dni… med dvema menstruacijama pa se mi pojavljajo vmesne krvavitve) razlog za salbokrvnost?

Lp

Spoštovani!

Ob posredovanih podatkih težko celovito ocenim, kaj in kako.

Preparati železa pogosteje povzročajo drisko.

Z ginekologom uredite, da boste jemali zdravila za urejanje ciklusa, preveri naj ev. vnetje ali prisotnost miomov, ki so lahko poleg hormonskih motenj vzrok krvavitvam, in posledično nižjim vrednostim. Le-te pa ne povzročajo vaših težav.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni,

imam še eno vprašanje. Zadnja dva tedna sem se odločila, da si bom konstantno merila krvni tlak in srčni utrip (to mi je predlagala ginekolog, ki mi je predpisal tudi KT za urejanje ciklusa – nisem jih še začela jemati, čakam na naslednjo menstruacijo). Zgornji krvni tlak imam v razponu med 93 do 106, spodnjega v mejah med 56 do 66, srčni utrip pa med 62 in 76.
Zanima me pa sledeče, kot sem že v prvem prispevku napisala sem pogosto utrujena in te utrujenost se sedaj samo stopnjuje. Pojavljajo se mi konstatni glavoboli, čutim bolečino v mišicah, omotice. Sicer živim dokaj zdravo, veliko športam.. A bi lahko to bilo posledica nizkega krvnega tlaka (ne vem a kakšnega sem imela pred tem, ker si doslej nikoli nisem merila) in kako bi se to lahko rešilo, ker mi otežuje življenje (sem študentka in nisem se sposobna več učiti tako kot ponavadi, ker sem konstantno utrujena).

Spoštovani!

Občutek utrujenosti je lahko povezan z nizkim tlakom, medtem ko bolečine, glavobol in omotice pa ne.

Kako pa izgledajo te tri stvari?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni,

zadnja dva tedna opažam, da me bolijo tako na rokah kot tudi na nogah mišice. Sem najprej mislila, da je za to kriv muskelfiber, ampak tudi če imam počitka 4 dni (in res nič ne delam) še vedno čutim splošno bolečino mišic. Ne znam razložit, prav bolijo, kot da bi ne vem pred tem pretekla maraton pa bi imela res boleče noge (ampak predvidevam, da ni od gibanja, ker sem sicer v dokaj dobri športni formi, v zadnjem mesecu sem celo zmanjšala količino treningov) in bolijo mišice tako na rokah kot nogah. Recimo tudi zvečer, ko se vležem je bolečina še vedno prisotna (prav čutim, kako me mišice v okončinah bolijo).
Zelo pogosto se mi pojavljajo glavoboli, nekje v predelu čela – 20 min boli nevzdržno, potem preneha, čez nekaj časa se spet pojavi glavobol (mine v roku 15,20 minut). Kak dan zelo pogostokrat, kak dan samo enkrat, se pa tudi zgodi (ampak zelo redko), da me niti enkrat ne zaboli glava v celem dnevu.
Omotice pa, enih dvakrat (v zadnjih 3 tednih) se mi je zgodilo, da sem naenkrat postala vsa šibka, zvrtelo se mi je , komaj prišla do postelje, in se vlegla in ležala (ne spala) na postelji recimo eno uro skorajda nepremično, ker nisem mogla odreagirat, ker se mi je vrtelo.
Ne vem, ali je to prehodne narave in bo izvenelo (nisem pod ne vem, kakim stresom, spreminjala nisem nič kaj), je pa dejstvo, da sem iz dneva v dan bolj utrujena in tudi pri športanju izgubljam na moči (čutim da moja forma več ni takšna, kot je bila pred 4 meseci, ker sem dosti hitreje utrujena…). Tudi koncentracija je dosti slabša (ampak to je že recimo zadnjo leto).Stara pa sem 27 let.

Spoštovani!

Nanizali ste številne informacije, ki jih težko spravim pod eno diagnozo. Glavbooli bi lahko bili glavoboli v rafalih, ki jih je težko zdraviti, ker se pojavljajo pogosto, pa tudi znotraj 15 minut minejo. Mogoče se pogovorite z zdravnikom o pregledu pri nevrologu.

Nenavadne slabosti, predvsme pa mišično nemoč bi lahko pojasnilo pomanjaje hormonov ščitnice, kar se da preveriti s pregledom krvi. Mogoča bi bila tudi slabokrvnost. Zaradi obojega bi predalgal še pregled krvne slike.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede izvidov urina. Prejšnji teden sem dal prvi jutranji urin na testiranje, zaradi bolečin nad desnim modom ali nekako tam. Namreč še sam nevem kje in kaj točno me boli, ker traja bolečina že nekaj časa. Bil sem na testiranju za klamidijo in gonorejo (urinski test v dermatovenerološki ambulanti-naj bi bil bolj zanesljiv kot bris sečnice?? Morda še vaše mnenje?), ki je bil negativen. Sedaj je tudi urinski test pokazal vse ok. Moje vprašanje je, ali bi klasični urinski test pokazal kakršnokoli spremembo (recimo povišani levkociti ali kaj drugega), če bi šlo za kakšno vnetje zaradi biločesa. Recimo gonoreja ko preide v drugo fazo povzroča bolečine in vnetja (kot sem prebral), zato sem skleptičen če je bil tisti urinski test na gonorejo in klamidijo zanesljiv. Ne mislim, da bi klasični test pokazal gonorejo, ampak samo vnetje, ki bi lahko bilo tudi posledica gonoreje. Upam da nisem preveč naložil z vprašanjem.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Izvidi so negativni, torej ne morete imeti gonoreje in zelo verjtno tudi ne povzročiteljev uretiritisa.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close