laboratorijski izvid
Pozdravljeni! Ste dvomili, da boste dobili odgovor? 😉 No, tisti K CPR H je v resnici CRP, K pomeni da je preiskava krvi (“K” kot kri), H pa pomeni višji od referenčne vrednosti (“H” kot high). No, CRP beljakovina v krvi, ki je povišana največkrat ob vnetjih, ob bakterijskih okužbah je višji kot ob virusnih, vaa vrednost bi ob primernih kliničnih težavahlahko pomenila bakterijsko okužbo. U je urin, Hb je hemoglobin v njem in ker ga normalno v urinu ni, je tudi ta vrednost (nekoliko) povišana.
Lep pozdrav
Pozdravljeni
Ker ne gre za dejansko glomerulno filtracijo temveč le oceno, izračunano po neki formuli iz drugih parametrov (kreatinina), ta pa je odvisen od številnih dejavnikov in ne le lčedvične funkcije, ta podatek sam po sebi ne pomeni praktično nič uporabnega.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
osemletna hčerka ni nikoli imela povečanih ezinofilcev, v zdanjih dveh mesedih pa so ji “narasli ” na 22%. Bila pa je na odvzemu krvi zaradi trebušne viroze, potem so kri še enkrat kontrolirali. Kaj to pomeni? Gre lahko za kaj nevarnega? Kontrolirali so tudi blato in so bili izvidi negativni. Naj prosim za nadaljne preiskave pri hematologu?
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
vzrokov za povišanje eozinofilcev je več, črevesni paraziti so eden izmed njih, predvidevam, da so ji zato kontrolirali blato. Razlogi pa so še drugje, od jemanja določenih zdravil, alergijska stanja, astma… … … Običajno ni potrebna kontrola pri hematologu, ampak je spremljanje izvidov oz trenda ok, če ni nobenih simptomov.
Lep pozdrav
Pozdravljeni. Zaradi bolečin pri uriniranju, rahle dehidracije in povečanega izadanja las sem odšla na pregled krvi samoplačniško. Moj izvid je sledeč:
K-Levkociti so povečani na 12,3 (4-10)
K- Nevtrofilci povečani 8,69 (1,60-7,50)
K-Limfociti v mejah normale
K-monociti vmejah normale
K-bazofilci v mejah normale
K-Eozinofilci pa zmanšani: 0,6 (1,0-6,0)
K-Trombociti: 355
Sedimentracija 37
Biokemijske preiskave so vse v mejah normale
Imunološke preiskave:
S-TSH: 5,93
S-t4: 19,77
S-T3 7,69
Ali so ta odstopanja povezna z vnetjem mehurja oz. premalo pitja vode.
Pozdravljeni
Vnetje mehurja oziroma spodnjih sečil praviloma nima vpliva na izvide krvi. Sicer pa bi teoretično omenjeni izvidi lahko ustrezali bakterijski okužbi, pa tudi kajenju in še čemu, torej ne pojasnjujejo ne pekočega uriniranja, ne ostalih težav, ki jih navajate.
Lep pozdrav
Pozdravljeni.Moj sin je star tri mecece in sva dobila laboratorijske izvide:
K-Lkci 13,2
K-Erci 4,00
K-Hb 107
K-Ht 0,320
MCV 80,1
RDW 10,9
K-trombociti 606
MPV 5,7
Krvna slika
Limfociti 7,77
Eozinofilci 0,64
Bazofilci 0,31
Nevtr.segmentirani 28,6
Limfociti 59,0
Bazofilci 2,3
Kaj lahko pricakujem?Bova morala v bolnisnico?
Pozdravljeni!
Zaradi slabega počutja me je osebni zdravnik napotil v laboratorij na krvno preiskavo.
Izvid je bil sledeč:
sedimentacija 41
V serumu je opaziti monoklonski zobec IgG labmda v koncentraciji je 21.0 g/L.
Ostale preiskave so v redu.
Tudi urinske preiskave so v redu.
Sara sem 60 let sem nekadilka in ne pijem.
Prosim za mnenje.
Pozdravljeni.
predvidevam, da so vam opravljali preiskavo zaradi izključevanja plazmocitoma oz maligne bolezni. Nimam vpogleda v ostale preiskave in vaše zdravstveno stanje, možno, da bodo zaradi izvida potrebne dodatne preiskave. Ker se v podrobnosti s tem ne ukvarjam, se za natančnejše mnenje obrnite na hematologa.
Lep pozdrav
Spoštovani!
Že nekaj časa imam težavo z povišanim CRP-jem. Pred enim letom in pol so mi odstranili žolčnik zaradi žolčnih kamnov in že pred operacijo sem opažala, da imam ves čas povišan CRP. Vedno sem mislila, da je to zradi vnetja žolčnika, vendar pa CRP po operaciji ni padel. Ves čas je nihal med 40 in 80. Naj povem, da se ves čas počutim odlično. Pred pol leta, pa je abdominalni kirurg zaradi bolečin v črevesju posumil, da imam verjetno divertikel na črevesu. Po 2 antibiotikih (Efloran in Ciprobay) je CRP nato hitro padel iz 156 na 36, nato pa ga niso več kontrolirali. Zanima me, če je možno, da je bil CRP ves čas povečan zaradi divertikla? Poslali so me tudi na teste strjevanja krvi, ker sem imela eno epizodo migrene, pri kateri nisem mogla govoriti,(nisem mogla sestaviti stavka, mešala sem besede, vendar sem vedela kaj hočem povedati) in niso bili prepričani, ali gre za avro pri migreni ali ishemijo. Magnet glave je bil brez posebnosti, prav tako ultrazvok vratnih žil in srca (razen degenerativnih sprememb na srcu-stara sem 26 let). Pri preiskavah krvi pa sem imela:
s-KRIOglobulini – kvantitativno: 175
IgG:1
IgM:1
IgA:0
K-Trobociti: 415
P-Protrombinski čas (PČ):1.23
P-Antitrombin III, aktivnost: 0.74 (0.76-1.22)
P-Prosti Protein S- aktivnost: 0.49 (0.62-1.45)
Vse ostalo je bilo v mejah normale.
V bistvu najbolj izstopa ta protein S, kar pa ne vem kaj pomeni. Kaj mislite, za kaj bi lahko šlo?
Najlepša hvala za odgovor.
Lepo pozdravljeni.
Omenjen protein S ima vlogo pri strjevanju krvi, nižje vrednosti so lahko prirojene ali posledica drugih vplivov, vključno z nekaterimi zdravili. Povezave z zvišanim CRP ne vidim, CRP pa je vsekakor lahko povišan tud zaradi vnetja divertiklov.
Lep pozdrav
SPOŠTOVANI.
Pred kratkim sem opravila sistematski pregled. Dobila sem izvide laboratorijskih preiskav po pošti domov, sedaj pa me zanima kaj pomenijo hematološke preiskave krvi:
Agonisti Bolnik
ADP,10 31
ADP,5 16
ADP,2,5 6
ADRENALIN,10 13
ADRENALIN,5 9
KOLAGEN,190 97
Arahidonska k.1mM 2
Arahidonska k.0,5mM 10
RISTOCETIN,1,2 94
RISTOCETIN,0,5 2
(PRP) 250
(EDTA) 410
(KOL/EPI) 174
Lepo prosim za razlago. Je kaj slabega ali ne ?
V naprej hvala in lep pozdrav, Jasmina
SPOŠTOVANI.
Še enkrat prepis izvidov krvi iz hematološkega laboratorija v Ljubljani.
Lepo prosim za razlago. Je kaj slabega ali ne ?
(ADP,10uM)–31
( ADP,5uM) — 16
(ADP,2,5uM) — 6
(ADRENALIN,10uM) — 13
(ADRENALIN,5uM) — 9
(KOLAGEN,190uM) — 97
(Arahidonska k.1mM) — 2
(Arahidonska k.0,5mM) — 10
(RISTOCETIN,1,2mg/ml) — 94
(RISTOCETIN,0,5mg/ml) — 2
Število trombocitov v plazmi bogati s trombociti (PRP) — 250
K-Trombociti (EDTA) — 410