Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca laboratorijski izvid

laboratorijski izvid

Pozdravljeni.
Imam vprašanje v zvezi z laboratorijskim izvidom, a želim razložiti ozadje. Star sem 38 let, visok 185 cm, tehtam 70 kg (sorazmerno nizka mišična masa). Imam že kakšno leto dni zelo hude hude, praktično dnevne glavobole in čakam na pregled pri nevrologu. V tem času sem zaužil veliko analgetikov, v določenih obdobjih tudi več dni zapored vsak dan (Saridon, Caffetin). Pred časom sem opazil povečane, nekako otečene podočnjake, zato me je zaskrbelo, če je vse v redu z jetri in ledvicami.
Laboratorijski izvid pravi sledeče (v oklepajih referenčne vrednosti):
S-Sečnina 4,5 mmol/L (2,8-7,5)
S-Kreatin 85 umol/L (62-106)
oGF (ocena po MDRD) 88 mL/min (morala bi biti nad 90)
oGF (ocena po CKD-EPI) >90 mL/min (>90)
S-Bilirubin direktni 2,1 umol/L (0,0-5,0)
S-Bilirubin celokupni 5,3 umol/L (0,0-17,0)
S-Lipaza 0,78 ukat/L (0,22-1,00
S-Alfa amilaza 1,31 ukat/L (0,47-1,67)
S_AF 0,78 ukat/L (0,67-2,15)
S-GGT 0,59 ukat/L (do 0,92)
S-ALT 0,26 ukat/L (do 0,74)
S-AST 0,25 ukat/L (do 0,58)
S-LDH 2,41 ukat/L (do 4,13)
Zelo me skrbi tretja postavka v seznamu, ki je prenizka in naj bi kazala na odpovedovanje ledvic. Ali gre za problematično vrednost in ali je lahko posledica jemanja analgetikov? Je okvara reverzibilna, ko bom ozdravljen glavobolov in bom spet lahko brez analgetikov, ali gre za trajne poškodbe ledvic?
Hvala za vaše mnenje.
Lep pozdrav,
Anej

Pozdravljeni
Nič dramatičnega ni v navedenih izvidih, tudi pri funkciji ledvic ne. Prav tako noben izmed izvidov ne pojasnjuje vašega glavobola (in podočnjakov)
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Dr. Rebolj,
najlepša hvala za pregled izvidov in za vaše mnenje. Lep večer vam želim še naprej.
Anej

Pozdravljeni!

Zadnjič sem že pisal za izvide, pa sem zelo hvaležen za odgovor. Sem pa si še enkrat dal pregledat nekaj časa za tem in tokrat me motijo naslednje vrednosti. Bi prosil zakaj bi lahko do njih prišlo.

BA (bazofilci) : 0,0 (normalno do 0,2). Kako je mogoče da jih sploh ni?
MA (mislim da monociti): 12 (normalno do 10)

Sem pa v enem vmesnem izvidu še imel levkocite povišane ne 10,9, ki pa so zdaj 7,9.

Hvala za razlago izvida in LP!

Pozdravljeni
Ponovno: niste navedli, kaj so iskali, ko so naročali vaše laboratorijske preiskave
Sicer pa navedeni vrednosti same po sebi ne pomenita nič posebnega. referenčne vrednosti so le orientacijske in odstopanja ne pomenijo nujno kakšne bolezni. Vrednost bazofilcev je ok, v krvi predstavljajo izredno majhen odstotek, vrednost 0,0 pa ne pomeni, da nikjer v krvi ni nobenega, le odstotek je manjši od 0,05
Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Ni ga naročil zdravnik, ampak sem šel samoplačniško enako kot zadnjič. Mam že dalj časa (3 mesece) veliko težav z zdravjem in je veliko simptomov podobnih, ki bi lahko bili za levkemijo ali limfom. Pred kakšnim tednom sem imel tudi levkocite povečane na 10,9, ki pa so se zmanjšali. So pa se zato monociti povečali, ki so že tudi bili pred 2 tednoma zgornja meja normalnega.

Sam si dajem kri pregledovat, da vidim kakšne so kaj spremembe, ker me zdravnik ni več hotel dajati na nadaljnje preiskave.

Pozdravljeni
Ker so preiskave šele tretje na vrsti pri ugotavljanju bolezni, po pogovoru, pregledu, ker morajo imeti jasen cilj, kaj se išče in s tem tudi, kaj nam potrjuje ali ovrže posamezna vrednost menim, da kar na slepo določanje par parametrov v krvi nima večje vrednosti. Prav tako je brez neke ideje nimajo morebitna odstopanja v izvidih. Moje brezobzirmo mnenje je, da vam nenehno ponavljanje teh par krvnih preiskav povzroča nepotrebno vznemirjenje.
Lep pozdrav

Zanima me, kaj pomenijo povišani bazofilci v krvi. (1,5)

Pozdravljeni
Ne vem, za kaj so vam pregledovali kri, a 0,5% izstopanja izven referenčnih vrednosti samo po sebi ne pomeni nič konkretnega.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

že nekaj let imam težave s ščitnico, vendar v prfi fazi nisem jemala zdravil. seda je iz bazedovke prešlo v hipotirozo.

Zdravil nisem jemala, predvsem iz razloga, ker je bil stres en velik vzrok mojih težav, ko sem si določene stvari poštimala na “podstrešju” glavi so mi hormoni v pol leta T3 4,05 in T4 13,8 prešla v meje normale (nekje zlata sredina) TSH pa je bil vedno malo višji 4,98

izvidi iz prejšnjega tedna pa so sledeči:
TSH 4,059mE/l
FT4 13,5 pmol/L
Ft3 4,73pmol/L

v bistvu me zanima kaj pomenijo sledeči izvidi, kaj pomenijo te kratice… kakšna protitelesa so to?
anti TG 351,6 KE/L
anti TPO 1300 KE/L
TSI 16 E/L

Lahko pa vam pripomnim, da glede na to da načrtujemo nosečnost, sem se odločila da v tej fazi začnem z zdravljenjem ščitnice, ker ne želim, da bi bilo karkoli narobe z otrokom in pa seveda velik poudarek je tudi na tem, da sedaj nimam tako stresnega življenja.

najlepša vam hvala za vaš odogovor in lepo pozdrav,

Pozdravljeni,
pred enim tednom sem dal kri, ostalo vse v mejah normale, povišan MCV in sicer 96,4, ponovno sem dal kri čez en teden rezultat MCV 101,1. postal sem zaskrbljen. Kaj to pravzaprav pomeni?

hvala vam za odgovor

MCV (mean cell volume) pomeni povprečno prostornino rdečih krvničk. Večje so pri alkoholizmu, pomanjkanju folatov, zaradi nekaterih zdravil in še marsikaj bi se našlo.
Lep pozdrav

Pozdravljeni
Pri endrokrinologu sem bika na krvni preiskavi zaradi poličističnih jajčnikov. Potrdili so mi diagnozo poli. jajčnikov in hipovitaminozo.

Zraven rezultatov niso bile zapisane “normalne” referenčne vrednosti, zato se obračam na vas. Mnoge sem našla na internetu, manjka pa mi podatek za sledeče

S-urat (moja vrednost: 313)
oGF (MDRD)/1,73m2 nad 90
S-Albumin (moja vrednost:41)
S-A fosfataza (moja: 1,08)
S-testosteron prosti (moja 1,1)
S-testosteron (moja 2,2)
S-DHEA (moja 10,3)
S- Androstendion (moja 14,0)
K-Ht (moja 0,365)
PRL (moja 8,14)
Glukoza 4,4 po 120 min 6,4
Vitamin D (moja 84,8)

Koliko so povrpečne vrednosti za te podatke? hvala za odgovor

Najbolj točne podatke boste dobili v laboratoriju, vsak ima lahko malce drugačne referenčne vrednosti in tudi enote (ki jih ne navajate).

Hematokrit 0,370–0,540, albumin 32–55 g/L, fosfotaza do 1,74 μkat/L, testosteron skupni 1,0–3,0
nmol/L, DHEA 3.6-12.9 nmol/L, androstendion 0,7–10,8, prolaktin 1,9–25,0 μg/L, glukoza 3,6–6,1 mmol/L, vitamin D 18–142 nmol/L.

Matjaž

Pozdravljeni!

Imam vprašanje na podlagi krvnega izvida,ker si ga na žalost sama ne znam razložiti,že v naprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš čas in trud!

levkociti:14.3
MCV:103.1
MCH:33.1
Nevtrofilci:80.6
Limfociti:14.0
Nevrofilci:11.5
Hemoglobin:152

Leta 2011 sem imela na izvidu povečane levkocite in sicer:27.3,ter leto za tem 12.6

Gospa doktor mi je na moje počutje in stanje predpisala počitek ter veliko tekočine.Osebno mislim,da to ni tisto kar mi bo pomagalo.Res,da je pitje tekočine zelo pomembno, tako kot tudi ustrezen počitek in pa dnevni vnos vitaminov v telo,ampak meni na žalost vse to nič ne pomaga.Počutje je iz dneva v dan bolj neprijetno in meni nevarno,ker imam konstantni občutek nemoči v nogah.Pred časom sem imela tudi močno zatekle gležnje,krvavitve iz nosu,ter neprijetne lise po celotnem telesu!Resnično se vam že v naprej najlepše zahvaljuje za odgovor,če bo ta le mogoč!

lep pozdrav,Adriana

Pozdravljeni
Ker izvidi sami po sebi ne pomenijo kaj dosti, mi zaupajte še, zakaj so vam naročali te preiskave in kaj več o vaših težavah, zdravilih, kajenju, drugih boleznih…
Lep pozdrav

Pozdravljeni

Prvotni izvidi so bili čisto naključje in sicer dne,11.11.2011 sem opravljala zdravniški pregled zaradi šolanja.Seveda pregleda nisem zadostno opravila,ker je bilo stanje levkocitov previsoko(27,3),ponovni pregled krvi je pokazal malenkost zmanjšano vsoto levkocitov.(17,6).Seveda so me tudi o tem obvestili in mi predlagali posvet in ponovni pregled pri moji osebni zdravnici.Osebna zdravnica je po pregledu krvi-(levkociti:12.6. (Brez ostalih preiskav)podala mnenje,da ustanova v kateri sem prvotno opravila zdravniški pregled nima zadostne,ter dobro delujoče laboratorijske opreme, ter me brezskrbno poslala domov.Meni se je sicer zdelo to dokaj neobičajno,ker nismo opravile drugih preiskav,ampak kot skoraj vsak človek sem zaupala njej,ter brezskrbno odšla domov.Po tistem pregledu se mi je stanje in počutje spreminjalo iz meseca v mesec.Nikoli nisem bila občutljiva,zato na takšno počutje niti nisem bila toliko pozorna.V zadnjem letu pa se je počutje in slabotnost samo stopnjevala,včasih sem se nelagodno,slabotno počutila 2 dni,v zadnjem obdobju pa se je takšno počutje samo stopnjevalo in na koncu sem se ponovno odločila,da obiščem zdravnika.Opravila sem preiskave krvi in EKG,slednji je pokazal normalno stanje,krvni izvidi pa so bili sledeči:levkociti:14.3,MCV:103.1,MCH:33.1,Nevrofilci:80.6,limfociti:14.0,Nevrofilci(segm.)11.5.Priporočena terapija:Veliko tekočine,počitek,ter zadosten vnos vitaminov v telo.
Prehrano imam konstantno,nikoli nisem spreminjala načina prehrane,nikoli nisem imela nikakršnih bolezni.Imam pa zelo grdo navado:kajenje!Seveda,kadar je počutje slabo ne kadim,bolj pazim,ampak še vedno nisem opustila navade!Zavedam se,da moje početje ni primerno,opravičljivo.

Spoštovani,najlepše se vam zahvaljujem za posluh,ter mnenje!

Pozdravljeni
Ob primerni klinični sliki bi bili izvidi lahko posledica bakterijske okužbe, višji levkociti so lahko tudi posledica kajenja, žal sta slabo počutje in nemoč v nogah zelo nespecifični težavi in ne nujno posledica neke bolezni, ne morem pa oceniti izpuščajev. Tako torej menim, da obstaja možnost, da težave in izvidi niso povezani med seboj, posebno ker naj bi bili levkociti vižji že dve leti.
Lep pozdrav

Spoštovani!

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš hiter odgovor,čas in mnenje!Lepo pozdravljeni

Pozdravljeni!
Mene pa zanima kaj pomeni K-CPR H. Imam po mojem mnenju zelo zvišano vrednost in sicer 67,0 mg/L
referenca pa je 0-5,0. Tudi U-hemoglobin imam povišan ( 2 poE). Najbolj me skrbi ta K-CPR , ker ne vem kaj izkazuje. Najlepša hvala za morebitni odgovor.
L.P.

New Report

Close