laboratorijski izvid
Aha, še ena za dr. Rebolja 🙂 Gospoda Mitjo najbrž zanima, zakaj ima povišan holesterol in trigliceride in kaj naj naredi. Verjetno bi bilo dobro zmanjšati uživanje mastne, mesne in konzervirane hrane, zmanjšati vnos sladkorja in žitaric, zmanjšati uživanje hidrogeniziranih maščob (margarine) in živalske maščobe, pa gibanje je vedno dobrodošlo, pa primerna telesna teža, pa verjetno še kaj.
MPV in RDW sta malce nižja od referenčnih vrednosti, pa nič posebnega. Če je število trombocitov v okviru referenčnih vrednosti, potem MPV sam po sebi nima neke klinične vrednosti.
Matjaž
Pozdravljeni,
prosim Vas, da mi razložite naslednje; en teden me stiska v prsnem košu, ne ugotovijo mi nič. Bolečina je za prsnico, včasih(!) me zaboli ob globokem vdihu (samo skozi usta), kot bi me nekdo od not zarezal z nožem (oz. kot bi not imela igle). V grlu (žrelu) imam občutek kepe. Bolečina je tako v mirovanju kot pri različnih dejavnostih. Ni prisotna celoten čas, večino časa pa. Občutek imam tudi, kot da je trebuh cel napet, kot bi mi nekdo spodnji del reber držal skupaj in navzdol, imam občutek nepopolnega vdiha (ko globoko vdihnem, kot da bi se nekdo obesil za rebra in z vso težo držal navzdol). Zvečer komaj zaspim, nevem v kakšen položaj naj se dam, saj imam občutek, kot da imam polomljena rebra in pljuča stisnjena. Boli me tudi v hrbtu, zadaj za prsnico in proti lopatici. Proti večeru se bolečine okrepijo, takrat postanejo neznosne in včasih tudi jokam od bolečin. Stara sem 22 let. Veliko kašljam, dostikrat so v izpljunku neki rjavi delci, kot delci sluznice (predvidevam, namreč imam tudi vaginalni izcedek in ne preneha, rjave barve, s takimi ENAKIMI koščki kot v izpljunku).
Naredili so mi EKG, b.p.
Saturacija 94%.
d-dimer 337
MPV 9.0
trombociti 171
MCHC 349
hematokrit 0.374
eritrociti 4.34
A.fosfataza 0.53
klorid 104
kalij 3.76
bilirubin dir. reakc. 7
bilirubin cel. 19
Napisala sem vam samo kritične, bi lahko kazalo na kaj? Namreč sem čisto obupana, moja dr. ne naredi nič, bolečine pa zmeraj hujše.
Prosim, pomagajte.
Hvala
Pozdravljeni!
V izvidih ni nič, kar bi pojasnjevalo vaše težave in tudi sicer nič zelo posebnega. Večji del vaših težav, predvsem kar zadeva bolečine, je verjetno kostno-mišičnega porekla, lahko posledica kašlja. Občutki stskanj, nepopolnega vdiha so še najverjetneje psihičnega porekla, težko pa na daljavo opredelim vaš kašelj z izmečkom in kanček višji D-dimer (ta podatek je sicer veliko bolj uporaben, če je negativen, če je viši, ni nujno da pomeni kakršno koli bolezen), to boste pa morali razjasniti pri zdravniku
Lep pozdrav
Lep pozdrav, spet jaz. Zelo se vam zahvaljujem za odgovor. Bi pa vas prosila še nekaj.
D-dimer so mi delali zato, ker se je po začetku jemanja KT pojavila ta bolečina v prsnem košu. Zdaj, ko sem KT prenehala jemati, bolečina počasi izveneva (čeprav je še zmeraj prisotna). Za d-dimer so mi rekli, da ni pokazal nič, kar bi lahko kazalo na morebitne strdke, vendar sem se prestrašila, ko sem doma videla, kakšne naj bi bile normalne vrednosti in da je moj povišan. Torej, če vas prav razumem, d-dimer ni le pokazatelj za strdke v telesu, temveč tudi za kaj drugega? Sicer sem zdrava, z občasnimi želodčnimi težavami. Kolikšne so sploh normalne vrednosti d-dimera? Nekje piše do 300, spet drugje do 500 do 45.leta, Kaj od tega drži?
Če imam trombocite pri spodnji meji, d-dimer pa povišan, torej to NE kaže na strdke?(namreč na stegnu mi je “popokalo” nekaj žilic, oz. zgledajo kot nekakšne krčne žilice, take vijolične, ravno v času teh bolečin v prsnem košu).
Se opravičujem za taka vprašanja, vendar mi boste zelo pomagali (če ne drugega, psihično). 🙂
Še enkrat se vam zelo lepo zahvaljujem za odgovor, v pričakovanju naslednjega.
Pozdravljeni
Negativen D-dimer je koristen za izključevanje tistih “strdkov” oz globoke venske tromboze, pljučne embolije, višji pa je lahko tudi od česa drugega in ne pomeni, da gre nujno za kaj od naštetega. Prav tako to ni edina preiskava na to temo in zato “povišana” vrednost izolirano in sama po sebi ne pomeni kaj dosti. Pomešati zraven trombocite in popokane žilice pa nima nobenega smisla. Žal so vse stvari bolj zapletene in se pri ugotavljanju bolezni skoraj nikoli ni mogoče opreti na eno samo številčno vrednost
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Tudi mene muči rezultat z mojega izvida. Opravljene imam hematološke preiskave, analizo urina in biokemijske preiskave. Vse je v mejah orientacijskih ref. vrednostih za odrasle, razen holesterola.
Rezultati:
S-Trigliceridi 0,90
S-LDL Holesterol 3,62
S-HDL Holesterol 2,37
S-Holesterol 6,4
Imam 27 let, 55kg, 170 cm.
5 zdravih obrokov na dan zaradi hitrega tempa življenja in stresa ne poznam. Dostikrat se na jedilniku znajde hitra prehrana.
Zanima me, ali je moja raven holesterola že tako visoka, da je potrebno zdravljenje z zdravili, ali imam možnost to uravnati z dieto (zdrava in redna prehrana ter več gibanja)? Kako hitro se lahko na zdrav način zniža holesterol? Kakšne slabosti mi lahko povišan holesterol povzroči v prihodnosti?
Hvala za vaš odgovor!
Zdravljenje z zdravili ni odvisno samo od višine holesterola, temveč tudi od starosti, krvnega tlaka, kajenja, sladkorne bolezni, spola, predhodnih žilnih dogodkov. S prehrano lahko do določene mere vplivamo na vrednosti holesterola, v celoti pa ne in ga ni vedno možno le z dieto spraviti na željene vrednosti
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
SPOŠTOVANI.
Pred kratkim sem opravila sistematski pregled. Dobila sem izvide laboratorijskih preiskav po pošti domov, sedaj pa me zanima, če me morajo ta odstopanja skrbeti:
Hematološke preiskave:
K-RDW : 11.4 (normal je od 11.5 – 15.00)
K-MPV: 11.2 (normal je od 6.0 – 11.0)
Ostalo v redu.
Biokemijske preiskave:
S – trigliceridi: 2.0 (normal je do 1.7)
Ostalo v redu.
Kaj je lahko temu vzrok?
Stara sem 34 let. Hvala za odgovor.
Pozdravljeni!
Tudi mene zanima glede mojega laboratorijskega izvida in sicer vaše mnenje:
HDL- 1,79
LDL – 2,71
SKUPNI 5,3
TRIGLICERIDI – 3,11
Zanima pa me tudi glede čudnega glavobola, ki ga imam zadnjih 14dni in sicer boli me na vrhu glave in sicer bolj špika in pa peče tudi po lasišču. Bolečina se večinoma pojavi na eni strani bolj izrazita in sega v sprednji del do obrvi in senc. Ni tako boleče, kot pa je izredno moteče.Včasih tudi nenadoma bolj zaboli, kod bi me nekdo zarezal in takoj mine. Izredno pa me moti tudi svetloba . Naj povem, da imam težave tudi z vratno hrbtenico, če je morda povezava tukaj. Sem namreč zelo zaskrbljena, ker je imela babica podobne težave in doživela možgansko kap. Zanima me če gre morda za slabo prekrvavitev možganov?Moja starost pa je41 let. Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in želim lep dan!
Pozdravljeni
dobil izvid lab.pregleda na katerega me je pri 39l. preventivno poslal delodajalec.
Zadnje case zdrav, edino pred kratkim se mi je naredil jecmen, ce to sploh kak podatek.
Na izvidu so naslednja odstopanja:
K-Eozinofilici 0,8 L
K-Sedimentacija 16 H
S-Holesterol 7,2 H
S-LDL Holesterol 5,2 H
Kaj pomenijo zgornja odstopanja, lahko kaj resnejsega ?
Hvala & lp
Pozdravljeni!
Možganska kap ne boli in občasna zbadanja po lasišču tega ne napovedujejo in v taki obliki tega ni napovedalo niti pri vaši babici, saj ne verjamem, da je šlo za povezani težavi. Prav tako na možgansko kap to ne nakazuje pri vas. Povišane vrednosti maščob v krvi pač ne koristijo. Ne delajo nobenih simptomov, na dolgi rok pa seveda škodijo ožilju, skupaj še s čim (kajenje, visok tlak, sladkorna bolezen) Dieta je ok, ne pomaga pa 100% vedno. Sedimantacija 16 in tisti eozinofilci najverjetneje ne pomenijo nič
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Moj izvid je dokaj neobičajen, doktor mi je rekel, da gre za zastrupitev, v bolnici pa da ni nič posebnega za mojo težo in da moram shujšati (25kg).
Povišane vrednosti:
RDW: 15,2
S-bilirubin c: 22
S-bilirubin d: 7
AST: 0,90
ALT: 1,22
Kreatinin: 120
Urat: 515
Trigliceridi: 2,37
Holesterol: 5,52
HDL: 0,80
LDL: 3,64
Ne čutim nobenih bolečin ali slabosti. Pred 14 dnevi sem začel z rednim gibanjem – hitro hojo vsaj uro do dve na dan in shujšal 6kg. Mastne hrane ne uživam. Star sem 30.
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni
Kaj so sploh iskali oz zakaj so vam naročili omenjene preiskave, zakaj so vas poslali v bolnico in pa: podatek so tudi normalni izvidi in ne le tisti, ki odstopajo…. Kaj se vam zdi dokaj nenavadno v izvidih (ok, nekatere vrednosti so malenkost izven referenčnih vrednosti…)
Lep pozdrav