Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Labirintitis

Labirintitis

Pozdravljeni,

 

na vas se obracam zaradi tezave, ki me spremlja sedaj ze tri mesece. Niti ne vem kako naj zacnem…. V sedmem mesecu sem na morju zbolel za prehladom( bolece grlo, izcedek iz nosa in slabo pocutje) kar se je po cca 6tih dneh pozdravilo. Nato sem po cca 10tih dneh v sluzbi dobil kar naenkrat mocno vrtoglavico, ki je trajala nekaj sekund, nato sem se “stabiliziral” . Od takrat naprej imam neprestan obcutek omotice oziroma slabsega ravnotezja. Moj zdravnik mi je rekel da je prislo do odpovedi ravnoteznega organa in da naj delam vaje za ravnotezje. Sprva sem imel obcutek kot da ob pogledu na neko tocko slika malo zaostane oziroma pride za mani- ne vem kako bi drugace opisal. Tega obcutka sedaj nimam vec, imam pa neprestani obcutek slabega “balansa” in seveda je neprestano prisoten strah, kaj ke z mano narobe, kar pa se dodatno poslabsa pocutje. Zdravnik je ze veckrat preveril moje ravnotezje na nacin, da sem moral vstati in zapreti oci. Pravi da se njemu zdi vse v redu. Na orl pregledu zdravik tudi ni ugotovil kaksni odstopanj in rekel, da se bi stanje moralo izboljsati ter da lahko traja tudi vec mesecev. Sedaj sem opravil se CT glave – na izvide se cakam.
Zanima me ali ima lahko odpoved ravnoteznega organa taksne posledice, ki trajajo tako dolgo? Sam sem prebral nekaj na to temo in nasel podobne siptome pri bolezni laborintitis. Zanimajo me izkusnje, ker se sedaj ze res prevec obremenjujem s tem in si zelim ponovno normalno ziveti.

lp

Spoštovani,

vaš opis najbolj spominja na BPPV (benigni pozicijski paroksizmalni vertigo). Na kratko- kristalčki v notranjem ušesu so se stresli, plavajo, delajo težave. Sčasoma se raztapljajo, a se sproščajo novi.

Vzroki: pretres možganov (v preteklosti), dehidracija, daljše ležanje, virusna bolezen itd

Diagnozo se postavi s pozitivnim provokacijskim manverom (Dix Hallpike ali Semont).

Zdravljenje je repozicijski manever (Epley ali Semont). 3 dni ležite z višjim vzglavjem.

Manevre vam lahko naredi ORL specialist ali poskusite sami, so na youtube. Potrebno jih je izvajati več dni zjutraj in ob vsakem napadu.

Če bi bili manevri negativni in nimate BPPV, je možna tudi cervikogena vrtoglavica (v povezavi s povečano  napetostjo vratnih mišic, degenerativnimi spremembami medvretenčnih ploščic in vretenc, izrastki vretenc in njihovimi pritiski na vratne žile).

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close