l.v. hondroza, spondilartroza
Pozdravljeni.
Stara sem 49 let in imam že nekaj časa bolčine v levem kolku in v predelu med križnico in črecnico.
Pri preizskavi MR so mi ugotovili;
-znaki začetne spondilartroze L4-L5 in L5-S1
Zaradi levostranske protruzije diska L4-L5 in spondilartroze fasetnega sklepa je levi lateralni recesus na tem nivoju zmerno zožen.
-.v. hondroza L-L4, L4-L5
-spondilartroza
-ožji levi lateralni recesus L4-L5 z možnostjo draženja L5 korenine.
Ali mi prosim razložite, kaj to sploh pomeni in kako si lahko sama pomagam ( če si lahko – s telovadbo…)
Že v naprej najlpša hvala, Irena iz Tržiča
Zaradi levostranske protruzije v segmentu L4-L5 je dražena živčna korenina, ki gre na levo nogo, kar povzroča vaše težave.
Z vajami bi se sami težko pomagali, verjetno bi bilo najbolje narediti najprej pregled v naši ordinaciji in morda nekaj terapij, šele nato bomo lahko zdravili le z vajami.
Lep pozdrav,
Zaradi dolgotrajnih hudih bolečin v spodnjem predelu križa me je osebni zdravnik napotil na RTG
Izvid:
Hondroza LS prehoda
Spondilartroza spodnjega dela LSH
Samostojnaapofiza v področju anteriornega dela spodnje terminalne plošče korpusa L5
Napotil me je na fizioterapijo in dal tablete Olfen 100mg uporabljam tudi konjski balzam kjub vsemu bolečine ne ponehajo niti 1 dan enkrat so hude drugič manj naj še omenim da to traja od meseca aprila in je zmeraj slabšprosim za vaše mnenje in vaš nasvet
Hvala,
LP Tatjana
Pozdravljeni,
vezano na opis simptomov in izvida, ki nakazuje na spremembe v ledvenem delu hrbtenice, gre po vsej verjetnosti za eno od oblik išialgije. Ipofiza, ki je omenjena v izvidu, je razvojna posebnost, ki sama po sebi ne povzroča nobenih simtpomov.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za natančen nasvet glede uspešnosti zdravljenja v vašem primeru pa bi morali pridobiti tudi klinično sliko, zato vas vabim na pregled, s seboj pa poleg izvidov prinesite tudi slike.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,