L-tyrosine
Lep pozdrav!
Zanim me, če je priporočljivo jemati tyrosin (do 500mg), če imam povišano vrednost FT4? FT3 je na zgornji meji. TSH je v zlati sredini.Ostala protitelesa so normalna. Nihče mi pa ne zna pojasniti, zakaj je FT4 povišan. Imam tudi Gilbertov sindrom. Čutim tudi razmeroma hudo anksioznost. naj še povem, da imam nizko železo 6.6, ampak hemoglobin in hematokrit sta odlična.
Deluje tyrosin tako, da direktno poveča FT3 in FT4 vrednosti ali se najprej zniža TSH?
ste morda že kdaj zasledili, da bi bila povišani vrednosti FT3 in FT4, ostale ščitnične vrednosti pa bi bile čisto v redu?
Hvala
lp
Spoštovani!
Tirozin je aminokislina, ki je potrebna za normalno delovanje organizma in je sestavni del ščitničnih hormonov. Tiroksin ima 4 atome vezane na tirozin, trijodtironin pa 3. Dodajane tirozina ne vpliva na raven FT4 in FT3 v serumu. Glede na to, da imate normalne vrednosti TSH in mejno zvišan FT4, je možno, da gre za genetsko varianto t.i. “delno rezistenco na ščitnične hormone”.Pri tej motnji so potrebne nekoliko večje ravni ščitničnih hromonov za ustrezne metabolne učinke, ker so receptorji za T3 v perifernih tkivih manj občutljivi. Gre pa za normalno delovanje ščitnice. Pri vas vsekakor ni nikakršnega razloga za preplah in tudi zdravljenje ščitnice ni potrebno.
Lp
Hvala!
zaradi anksioznosti oz. slabega počutja, sem bil že na beta blokatorju Condor, na Zoloftu in Paroxatu, a nič ni bistveno pomagalo.
prebral sem, da naj bi anksioznost povzročala povišana T3 in T4 hormona. pri meni gre za povišan FT4 (23-26 je vrednost) in FT3 je blizu zgornje meje. mislim, da čeprav je TSH normalen (1.9 je vrednost), lahko ta dva hormona povzročata slabo počutje, saj nista čisto v normalnih okvirih. naj povem, da čutim neko tiščanje v grlo, ampak ščitnica naj ne bi bila povečana na otip.
prebral sem tudi, da bi naj nekateri z “delno rezistenco na ščitnične hormone” imeli simptome, zato me zanima kakšno je zdravljenje v teh primerih?
zanima me, če obstaja kakšno zdravilo, ki bi znižalo raven teh dveh hormonov ne glede na TSH vrednost?
sem pa pripravljen poskusiti kar koli, le da vidim, če je za slabo počutje kriva povišana vrednost ščitničnih hormonov, ker počasi že zgubljam upanje, saj nič ne pomaga.
je možno tudi na naraven način znižat te vrednosti?
Hvala
lp
Spoštovani!
Rezistenca na ščitnične hormone je zelo redka genetska motnja. Vrednosti pT4 in pT3 so navadno izrazito zvišane, gre pa sicer za normalno delovanje ščitnice (evtirozo).Gre za genetsko spremembo receptorjev za T3, ki je aktiven hormon. Pri vas pT4 le mejno zvišan pT3 pa v mejah normale. Vzrok za anksioznost je verjetno iskati drugje. Zdravljenje ščitnice ni potrebno. Zdravila, ki blokirajo proizvodnjo ščitničnih hormonov v ščitnici(tirostatiki), lahko povzročijo le dodatne težave.
Lp