Najdi forum

Zanima me, če katera ve, kaj je to kvinoja (sadje, zelenjava)? Nikjer ne zasledim ničesar o tem. Pa še to, če katera ve, kje se dobi riževa in brezglutenska moka? Hvala že vnaprej! Lp, Sabina

Vem samo, da spada med poljščine. Kakšna pa je, pa nimam pojma.

Kvinoja je riž. Izvira iz Južne Amerike. Rastlina je zelo podobna prosu. Njena semena so zelo bogata z beljakovinami, vitamini in rudninskimi snovmi. Lahko se jo kupi v bolje založenih večjih trgovinah, ponavadi je na policah z zdravo hrano ali v manjših, specializiranih trgovinah z biološko pridelano ali dietetično prehrano.

Riževa moka se dobi v Mercatorjevih trgovinah. Brezglutenska pa verjetno v specializiranih trgovinah-kje točno pa ne vem.
Lp!

zanimivo!

Mislim, da se brezglutenska moka dobi tudi v lekarni. Nisem pa 100%. LP

Draga Sabi,
riževo moko dobiš v vsakem malo večjem supermarketu, ponavadi je na policah s kitajsko prehrano. Prav tako to velja za brezgultenske moke, ki so ponavadi na policah z dietno ali pa zdravo prehrano. Slednje so naslednjih znamk: GlutaNo, Schaer, Finax ali Celiax.

Aja, pa še tole o kvinoji pripopam, ker sem ravno prejšnji teden tudi odgovarjala na vprašanje o kvinoji, le na drugem forumu.

KVINOJA
članek je bil objavljen v eni od lanskih revij Otrok in družina (da me ne bodo za avtorske hecal, ker sem honorar že dobila, he, he…)

Kvinoja je riž, ki so ga poznali že stari Inki. Imenovali so jo »božja hrana«. Je zelo okusna, hitro kuhana in bogata z beljakovinami, minerali in vitamini. Izvira iz Južne Amerike, iz Andov. Rastlina je zelo podobna prosu. Njena semena so zelo bogata z beljakovinami, vitamini in rudninskimi snovmi.

Lahko jo kupimo v bolje založenih večjih trgovinah, ponavadi je na policah z zdravo hrano ali v manjših, specializiranih trgovinah z biološko pridelano ali dietetično prehrano. Ena skodelica kvinoje zadostuje za 4 odrasle osebe.

Uporablja se kot riž ali kaša, kot zakuha v juhah in omakah. Moka iz kvinoje se uporablja kot zgoščevalec juh in omak, kot primes kruhu, tortiljam in kosmičem. Če kvinojo kupimo jo kuhamo po navodilih na embalaži. Če kuhamo doma vzgojeno kvinojo, jo pred kuho zjutraj namočimo, nato v času kosila kuhamo pol ure.

Če gojimo kvinojo na svojem vrtu, lahko njene mlade, nežne liste pripravimo kot solato, odlična pa so tudi njena z beljakovinami bogata semena, ki jih pripravimo tako kot riž. Kvinoja je rastlina, ki prihaja iz J. Amerike, iz Andov, a se odlično znajde tudi v našem podnebju. Sejemo jo od maja naprej, na sončni predel vrta, raste pa v vsaki prsti in je zelo nezahtevna.

Nekaj receptov:

KVINOJA
4 skodelice kuhane in ohlajene kvinoje, 2 žlici sesekljanega peteršilja, 1 sesekljana čebula, 2 stisnjena stroka česna, žlica posušenih zelenjavnih začimb, 2 žlici limoninega soka, 5 žlic olivnega olja, 10 črnih oliv, beli poper, sol

Vse sestavine, razen oliv zmešamo skupaj in postavimo za eno uro v hladilnik, da se sestavine prepojijo in razvijejo popoln okus. Okrasimo z olivami in lističi mete.

KVINOJA S HRUŠKO
1 skodelica kvinoje, 1 večja hruška, pol vrečke vanilijevega sladkorja

Hruško operemo, olupimo, razkoščičimo in narežemo na 4 kose. Damo kvinojo v dvojno količino mrzle vode in kuhamo. Lahko dodamo malo vanilijevega sladkorja. Pet minut pred koncem kuhanja, vanjo naribamo hruško. Odcedimo in prihranimo odvečno vodo, ki jo lahko uporabimo za kopel.

KVINOJA Z JABOLKOM
1 skodelica kvinoje, 1 večje jabolko, pol vrečke vanilijevega sladkorja

Jabolko operemo, olupimo, razkoščičimo in narežemo na 4 kose. Damo kvinojo v dvojno količino mrzle vode in kuhamo. Lahko dodamo malo vanilijevega sladkorja. Pet minut pred koncem kuhanja, vanjo naribamo jabolko. Odcedimo in prihranimo odvečno vodo, ki jo lahko uporabimo za kopel.

RIŽOTA IZ KVINOJE – »KVINOTA«
1 skodelica kuhane kvinoje, soi, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 žlica svežih, sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, žafranika), olivno olje, juha, 1 korenček, pest graha, pol rdeče paprike.

Skuhamo kvinojo. Na pari skuhamo zelenjavo. Na olivnem olju prepražimo čebulo, nato dodamo strt česen. Ko čebula postekleni, dodamo kuhano kvinojo in zelenjavo ter še malce pokuhamo, da se okusi pomešajo. Po potrebi zalijemo z malo zelenjavne ali piščančje juhe. Postrežemo in na krožniku potresemo s svežimi zelišči in soljo.

HLEBČKI IZ KVINOJE
1 skodelica kuhane kvinoje, 2-3 žlice koruzne moke, malo soli, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 žlica svežih, sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, žafranika), olivno olje, juha

Na olivnem olju prepražimo čebulo, nato dodamo strt česen. Ko čebula postekleni, masi dodamo odcejeno kvinojo in po potrebi zalijemo z ½ žličke zelenjavne ali piščančje juhe. Maso pustimo stati 10 minut, da se malce ohladi, dodamo moko in nato oblikujemo knedeljčke ali majhne hlebčke. Hlebčke na hitro prepražimo na olivnem olju, da zlato porumenijo. Postrežemo in na krožniku potresemo s svežimi zelišči in soljo. Knedeljčke iz kvinoje lahko uporabimo kot zakuho v juhi ali v enolončnici. Pazimo le, da jih dodamo čisto na koncu, da ne razpadejo.

KVINOJIN NARASTEK
½ l sojinega ali riževega mleka ali vode, skodelica kvinoje, žlica rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa, dve žlici moke, žlica margarine, en zavitek vanilijevega sladkorja in pest ali dve (lahko v rumu) namočenih rozin ali na drobne koščke narezano čokolada

V sojinem/riževem mleku ali v vodi skuhamo kvinojo. Ko se malo ohladi, ji primešamo rjavi sladkor ali javorjev sirup, moko, margarino, vanilijev sladkorj in pest namočenih rozin. Vse skupaj dobro zmešamo, stresemo v naoljen pekač in v pečici popečemo.

KVINOJA S FIŽOLOM
½ l sojinega ali riževega mleka ali vode, 1 skodelica kvinoje, 1 skodelica kuhanega rjavega fižola, 2 žlici koruzne moke, malo margarine, nariban sir

V sojinem/riževem mleku ali v vodi skuhamo kvinojo. Ko se malo ohladi, ji primešamo 1 skodelico kuhanega fižola, moke in malo margarine. Vse skupaj dobro zmešamo, stresemo v naoljen pekač in pečemo v pečici ¾ ure pri 180°C. Potresemo z zelišči in soljo (po želji) ter sirom in damo v pečico še za toliko časa, da se sir stopi. Namesto fižola lahko uporabite sojo, lečo, čičeriko…

KVINOJIN NARASTEK Z MESOM
½ l sojinega ali riževega mleka ali vode, 1 skodelica kvinoje, 1 skodelica kuhanega rjavega fižola, 2 žlici koruzne moke, žlica margarine, 20 dag mletega piščančjega mesa

V sojinem/riževem mleku ali v vodi skuhamo kvinojo. Ko se malo ohladi, ji primešamo 1 skodelico kuhanega fižola, moko in margarino. Na žlici olivnega olja hitro prepražimo mleto ali na drobne kocke narezano piščančje meso. Meso dodamo masi, vse skupaj dobro zmešamo, stresemo v naoljen pekač in pečemo v pečici 30-45 minut pri 180°C. Potresemo z zelišči in soljo (po želji)

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Najlepša hvala vsem za odgovore, še posebno tebi Karmen – za kvinojo smo izvedeli ravno v tvojih receptih, samo ni bilo jasno kaj je to za ena zadeva! Tako, zdaj se bo pa oči vrgel na kuho!

New Report

Close