kventiax
Spoštovani,
pet let in pol sem jemala Kventiax. Zadnje leto sem ga zmanjševala iz 100 na 50 nato na 25 in nato na 12,5. Zmanjševati sem ga začela, ker sem bila kronično utrujena in življenje po službi je bilo samo poležavanje, čisto brez energija. Povečala se mi je tudi holesterol in sicer na 8,5 do 9. Imam tudi mravljinčaste roke in zelo okorne prste, to pomeni, recimo, da težko prinesem kavo na mizo, letijo mi stvari iz rok…in tudi pišem včasih težje. Moja pisava je zato postala zelo grda. Ali je to vse posledica jemanja kventiaxa? Ali se mi bo holesterol vrnil na normalno ravnen? Danes sem sedmi dan popolnoma brez kventiaxa. Kdaj lahko pričakujem, da bo utrujenost minila in glede na to, da sem prvo noč, ko sem popolnoma ukinila kventiax, začela spati samo po dve do tri ure. Nespečnost je verjetno posledica prenehanja jemanja kventiaxa, kajne? Kventiax mi je psihiatrinja predpisala pred petimi leti, ko mi je umrl mož in sem imela grozne strahove.
Vljudno vas prosim za odgovor.
Pozdravljeni,
Vsi simptomi ki jih navajate, so lahko stranski učinki kvetiapina, ni pa nujno. Morda je najboljše, če ste že nehala jemati zdravilo, počakati še kakšen teden in potem oceniti kakšna je situacija. Če bi simptomi vztrajali, bi bilo smiselno raziskati kje tiči vzrok za njih. Če pa opazite, da se simptomi umirjajo ( holesterol bo treba preverit v laboratoriju), ukrepanje ni potrebno.
Lep pozdrav,
Najlepša hvala za odgovor!Če sem vas prav razumela, so lahko tudi okorni prsti in težave povezane s tem, posledica jemanja Kventiaxa. Ali se bo že čez 1 teden (torej po 15 dneh brez Kventixa), poznalno na vrednostih Holesterola. če grem v laboratorij?
Ali kdaj Kventiax povzroči povečan Holesterol za vedno, ali se vedno vrednosti normaliziranju po prenehanju?
Torej bo tudi utrujenost minila? Naj še napišem, stara sem 48 let, kventiax sem jemala 5 let in pol.
Vljudno vas prosim za odgovor. Lep pozdrav.
Pozdravljeni,
prav ste razumela, vse navedeno je lahko stranski učinek. Kar se tiče holesterola, bi jaz počakala vsaj en mesec, saj se tako hitro vrednosti ne spreminjajo. Morda se bo holesterol nekoliko znižal, sumim, da boste dosegla priporočene vrednosti, ampak samo ugibam. Počakajte na izvide.
Utrujenost bi morala biti že bivstveno manjša, ne opazite nobenih sprememb?
Lep pozdrav,
Hvala za odgovor,
morda je malo manjša utrujenost, upam, da ni samo kratkoročna, ampak v normalni kondiciji, kot sem bila pred 5 leti, pa seveda nisem. Ali mislite, da bom kdaj v normalni kondiciji kot pred kventiaxom in če da, kdaj lahko to pričakujem?
Se vam res opravičujem, če sem nadležna, ampak tako si želim, da bi se znebila te utrujenosti.
Pozdravljeni!
To, seveda, ne morem vedet, saj na kondicijo vpliva več dejavnikov, prehrana recimo, in še najbolj pomembno fizična aktivnost. Zato vam priporočam, da se zdaj angažirate na tem področju in dajte si čas. Jasno mi je, da ste neučakana, saj si po petih letih ” spanca” želite zaživeti normalno, kot ste prej. Ampak, spremembe na boljše običajno zahtevajo čas. Če imate možnost, privoščite si psihoterapijo, mislim da bi vam pomagala.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
o tem se ni možno tako pogoavarjati. Kvetiapin niste začela jemati z namenom da se zredite, tako tudi hujšanje ne morete načrtovati na način, da ga boste nehala jemati. Če je višek kilogramov posledica jemanja kvetiapina, se z zdravnikom ki vam ga je predpisal posvetujte katere so možnosti. Ali lahko nehate jemati zdravilo, če ne, ali ga lahko zamenjate ali zmanjšate odmerek itn.
Pri pridobivanju in izgubi teže, je veliko bolj pomembno koliko vnašamo kalorij in koliko jih porabimo (predvsem se pozna tisto prvo..)
Lep pozdrav,